Ο πιο εύκολος τρόπος για να φτιάξουμε υπέροχη πίτα με 30 φύλλα!


Τι θα χρειαστούμε…

  • 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 έως 2,5 φλ. χλιαρό νερό
  • 1 κ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κ. σούπας ξύδι
  • 1 κ. σούπας χοντρό αλάτι
  • 250 γρ. μαργαρίνη
  • 100 γρ. σπορέλαιο ή ελαιόλαδο
  • Νισεστές για το άνοιγμα και το πασπάλισμα των φύλλων
  • Λίγες λεπτές φετούλες φρέσκο βούτυρο για την επιφάνεια

Πώς θα τα φτιάξουμε…

Μέσα σε μία λεκάνη ή στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι με το ελαιόλαδο, το ξύδι και το αλάτι. Ρίχνουμε τα 2 φλιτζάνια νερό και ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μία ζύμη ελαστική και μαλακή που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα αλλά να συνεχίζει να κολλάει ελαφρώς στα δάχτυλά μας. Μόνο αν χρειαστεί, ρίχνουμε το υπόλοιπο νερό. Σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα. Η δόση αυτή είναι για το μεγάλο ταψί του φούρνου.

Χωρίζουμε την ζύμη σε 30 μπαλάκια.

Λιώνουμε τη μαργαρίνη και την ανακατεύουμε με το σπορέλαιο. Με την βοήθεια του νισεστέ ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε πιτάκι διαμέτρου 10 εκατοστών.

Το τοποθετούμε σ΄ένα πιάτο. Πασπαλίζουμε με νισεστέ και ραντίζουμε με το μείγμα μαργαρίνης, λαδιού. Από πάνω επαναλαμβάνουμε το ίδιο με τα επόμενα 15 πιτάκια. Σύνολο δηλαδή στο ένα πιάτο, 16 πιτάκια. Πάντα βάζουμε παραπάνω πιτάκια στο κάτω μέρος της πίτας. Στο τελευταίο πιτάκι που βρίσκεται στην κορυφή, δεν πασπαλίζουμε με νισεστέ ούτε ραντίζουμε βούτυρο. Ετοιμάζουμε δεύτερο πιάτο με τα υπόλοιπα 14 πιτάκια και τοποθετούμε τα πιάτα στο ψυγείο για μια ώρα. Εκείνη την ώρα ετοιμάζουμε την γέμιση της αρεσκείας μας και την αφήνουμε να κρυώσει

Όταν περάσει η ώρα, ανοίγουμε τα 16 πιτάκια, όλα μαζί, με την βοήθεια και πάλι του νισεστέ, σε ένα μεγάλο φύλλο, 3 εκατοστά μεγαλύτερο από το ταψί.

Το απλώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί και τοποθετούμε την γέμιση. Ανοίγουμε τα επόμενα 14 πιτάκια, όλα μαζί και πάλι, 10 εκατοστά μεγαλύτερα από το ταψί και σκεπάζουμε την πίτα, δημιουργώντας στην επιφάνεια σούρες.

Κλείνουμε με κόθρο γύρω γύρω, αεράτα όχι σφιχτά και βουτυρώνουμε την επιφάνεια.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 230 C για 15 λεπτά και μετά χαμηλώνουμε στους 200 C μέχρι να ροδοκοκκινήσει. Όταν την βγάλουμε από το φούρνο τοποθετούμε στην επιφάνεια λεπτές φετούλες από φρέσκο βούτυρο.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Πηγή - idiva.gr

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: