Ο ΟΗΕ διαψεύδει ότι απαγόρευσε στο προσωπικό του να χρησιμοποιεί τις λέξεις «πόλεμος ή εισβολή» για την Ουκρανία

Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών αρνείται τα περί απαγόρευσης – Νωρίτερα οι Irish Times υποστήριξαν ότι το προσωπικό του ΟΗΕ κλήθηκε να χρησιμοποιήσει τις λέξεις «σύγκρουση» ή «στρατιωτική επίθεση»

Ο ΟΗΕ διαψεύδει ότι το προσωπικό του κλήθηκε να μην χρησιμοποιεί τις λέξεις «πόλεμος» ή «εισβολή» για την Ουκρανία, κάτι που υποστήριξαν σε ρεπορτάζ τους οι Irish Times.

Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Στέφαν Ντουζάρικ, απαντώντας στον βρετανικό Guardian υποστήριξε ότι δεν δόθηκε τέτοια εντολή, επικαλούμενος και πρόσφατο tweet της βοηθού του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Ρόζμαρι ντι Κάρλο, που αναφέρει μεταξύ άλλων: «αυτός ο πόλεμος είναι παράλογος».

«Παρομοίως, ο γενικός γραμματέας χρησιμοποίησε μια μεγάλη γκάμα λέξεων στις δηλώσεις και παρατηρήσεις τους για να περιγράψει αυτό που συμβαίνει» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι το προσωπικό καλείται να επικοινωνήσει το ζήτημα της Ουκρανίας αλλά και άλλα πολιτικά ζητήματα με τρόπο που να συνάδουν με τη θέση του οργανισμού και τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα.

Σε κάθε περίπτωση, επέμεινε ότι οι λέξεις «πόλεμος» και «εισβολή» δεν αποθαρρύνθηκαν με κανέναν τρόπο, καθώς η ηγεσία του ΟΗΕ τις είχε χρησιμοποιήσει. Πάντως, παραδέχθηκε ότι δεν μπορούσε να αποκλείσει ότι κάποιος διευθυντής κάποιου τμήματος του ΟΗΕ θα μπορούσε να έχει στείλει ένα τέτοιο email, ωστόσο δεν του έχει γνωστοποιηθεί μέχρι στιγμής. Ο Guardian επικοινώνησε και με άλλους υπαλλήλους που δεν είχαν λάβει email στο οποίο να απαγορεύεται η χρήση των συγκεκριμένων λέξεων.

Τι έγραψαν οι Irish Times

Σύμφωνα με τους Irish Times, απαγορεύτηκε στο προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών να χρησιμοποιεί τις λέξεις «πόλεμος» ή «εισβολή» για την Ουκρανία.

Το email που σύμφωνα με την εφημερίδα, προκύπτει ότι εστάλη τη Δευτέρα, φέρεται ότι είχε ως στόχο να εξισορροπήσει πολιτικά, καθώς η Ρωσία, κράτος-μέλος του οργανισμού απαγορεύει τη χρήση των συγκεκριμένων λέξεων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το προσωπικό κλήθηκε να αναφέρεται στον πόλεμο στην Ουκρανία ως «σύγκρουση» ή «στρατιωτική επέμβαση» παρότι εκατοντάδες άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους και δύο εκατομμύρια Ουκρανοί πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς. Παράλληλα, αναφέρει η εφημερίδα, απαγορεύτηκε στο προσωπικό να χρησιμοποιεί την ουκρανική σημαία σε προσωπικούς ή επίσημους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή ιστοτόπους.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: