Ο Νίκος Κοτζιάς προσκάλεσε τον Ερντογάν στην Αθήνα

Όπως ανακοίνωσε ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, η ελληνική πλευρά απευθύνει πρόσκληση στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να επισκεφθεί τη χώρα.

Ειδικότερα, σε δηλώσεις από κοινού με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Νίκος Κοτζιάς είπε: «Και επίσης θα σας το πω από τώρα, αν και δεν είναι ίσως κομψό: θα απευθύνουμε σήμερα και επίσημη πρόσκληση στον Πρόεδρο Ερντογάν, που είναι καλοδεχούμενος. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, τον περιμένει με μεγάλη χαρά και φιλία».

Ο κ. Κοτζιάς ευχαρίστησε θερμά τον Τούρκο υπουργό εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για την πρόσκληση που δέχτηκε να παρευρεθεί στην Άγκυρα, μια πόλη που «συνεχώς ομορφαίνει» και δήλωσε χαρούμενος για τη συνάντησή του με τον Ερντογάν, τον «σπουδαίο ηγέτη της γείτονος χώρας».

Ο ίδιος σημείωσε ακόμη ότι επιδιώκει και επιθυμεί να είναι οι σχέσεις ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα «όσο το δυνατόν πιο φιλικές, στενές και ανθρώπινες», ενώ τόνισε πως «οι λαοί μας και οι χώρες μας έχουν να κερδίσουν πάρα πολλά από την ανάπτυξη της συνεργασίας μας, και από το να παρεμποδίζουμε τρίτους να ανακατεύονται σε αυτή τη σχέση».

Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι μέρος της ατζέντας με τον κ. Τσαβούσογλου ήταν το θέμα της μετανάστευσης και επισήμανε ότι «γενικά με τον Μεβλούτ αναπτύσσουμε μια θετική ατζέντα».

Επίσης, οι δύο πολιτικοί συζήτησαν ζητήματα που αφορούν στην καλύτερη διαβίωση της μουσουλμανικής μειονότητας και της εκπαίδευσής της και της ελληνικής παρουσίας από την Ίμβρο μέχρι την Κωνσταντινούπολη, «για να λυθούν και ορισμένα προβλήματα νομικού ή γραφειοκρατικού χαρακτήρα που υπήρχαν εδώ και πολλά χρόνια».

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, το θέμα της έκδοσης των Τούρκων στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία τον περσινό Ιούλιο, επανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ότι η Άγκυρα δεν θέλει η Ελλάδα να γίνει «ασφαλές καταφύγιο» για πραξικοπηματίες, στο πλαίσιο κοινή συνέντευξής του με τον Έλληνα ομόλογό του κ. Νίκο Κοτζιά. Ανέφερε επίσης ότι από τον Ιούλιο του 2016, όταν και έγινε απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, έχουν αιτηθεί ασύλου στην Ελλάδα, 995 άτομα.

politiki

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: