Ο νέος επικεφαλής της Μοσάντ προειδοποιεί τους προκατόχους του: Μην ανοίξετε το στόμα σας εάν δεν σας το πω εγώ!

«Σκληρό καρύδι» ο 56χρονος Ντέιβιντ Μπαρνέα — Θέλει να κόψει τον δίαυλο επικοινωνίας των δημοσιογράφων με την ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών υπό τον φόβο διαρροών και fake news

Είναι σκληρό καρύδι. Δεν επιτρέπει σε κανένα να μιλήσει εάν δεν του το επιτρέψει ο ίδιος. Ο 56χρονος Ντέιβιντ Μπαρνέα είναι ο νέος αρχηγός της Μοσάντ, της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών.

Διδάσκει την στρατιωτική πειθαρχία με αυταρχικό τρόπο απειλώντας ακόμη και τους προκατόχους του. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας «Haaretz» , ο άνθρωπος που είναι επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών, έστειλε πρόσφατα μια αυστηρή οδηγία στους πρώην ανώτερους αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών: «Κλείστε το στόμα σας μέχρι να σας πω ότι μπορείτε να το ανοίξετε».

Για τον Γιόσι Μελμάν, ρεπόρτερ της εφημερίδας «Haaretz», ο Μπαρνέα έχει ήδη στείλει μήνυμα στα πρώην στελέχη της Μοσάντ ότι θα τιμωρούσε οποιονδήποτε μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης, για τωρινές ή παλαιότερες ισραηλινές κατασκοπευτικές επιχειρήσεις, χωρίς να έχει την απαιτούμενη άδεια. «Την οποία πιθανότατα δεν θα παραχωρήσει», είπε ο Μέλμαν στο ιστότοπο «SpyTalk».

Ο Μπαρνέα θέλει επίσης να κόψει τον δίαυλο επικοινωνίας των δημοσιογράφων με την Μοσάντ υπό τον φόβο διαρροών και fake news. Από τότε που ανέλαβε το τιμόνι της Moσάντ τον περασμένο Ιούνιο, ο Μπαρνέα έχει απορρίψει όλες τις προτάσεις για συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης. «Θέλει να φέρει τη Μοσάντ στις παλιές εποχές, τότε που η σιωπή ήταν χρυσός», επισημαίνει ο Ισραηλινός ρεπόρτερ.

Η στάση του καταδεικνύει ότι, ως επικεφαλής των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών, θέλει να διαφοροποιηθεί από τον πολιτική που ακολουθούσε ο προκάτοχός του, Γιόσι Κοέν. Πέρυσι, ο Κοέν δεν είχε διστάσει να ποζάρει στο φακό έχοντας στο πλευρό του τους ηγέτες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν και του Σουδάν.

Σε αντίθεση με τον Κοέν, η εξωτερική εμφάνιση του οποίου παρέπεμπε στον κΤζέιμς Μποντ με τα καλοραμμένα κοστούμια, ο 56χρονος Μπαρνέα προτιμά να παραμένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Στις ελάχιστες φωτογραφίες του που έχουν δημοσιεύσει τα ισραηλινά ΜΜΕ , ο γκριζομάλλης άνδρας, παντρεμένος και πατέρας τεσσάρων παιδιών, έχει ένα πρόσωπο ιδανικό για κατάσκοπο.

Όπως είχε παλαιότερα ο πρώην διευθυντής της CIA, Γουίλίαμ Κόλμπι, ο ιδανικός κατάσκοπος είναι ένα πρόσωπο που θα μπορούσε κάλλιστα να ξεχάσει ένας σερβιτόρος.

Ποιος είναι ο Νταβίντ Μπάρνεα

Ο Ντέιβιντ Μπάρνεα γεννήθηκε το 1965 στην πόλη Ασκελόν. Ο πατέρας του μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, άλλαξε το επώνυμο της οικογένειας από Μπρούνερ σε Μπαρνάα, εμπνεόμενος από μία αρχαία πόλη του Ισραήλ. Μεγάλωσε σε μία μεσοαστική οικογένεια έξω από το Τελ Αβίβ με τον πατέρα του, συνταγματάρχη συνταξιούχο του στρατού, να διευθύνει μία εταιρεία επικοινωνιών.

Η μητέρα του, που επέζησε του Ολοκαυτώματος, εργαζόταν ως δασκάλα σε σχολείο.

Αφότου ολοκλήρωσε την θητεία του στο στρατό το 1986, ο Μπαρνέα σπούδασε στην Αμερική οικονομικά και χρηματοοικονομικά στο School of Management του New York Institute of Technology. Στη συνέχεια έκανε MBA στο Πανεπιστήμιο Pace.


Επιστρέφοντας στο Ισραήλ, εργάστηκε για αρκετά χρόνια σε τράπεζα επενδύσεων στο Τελ Αβίβ. Όμως, σύμφωνα με άτομα που τον γνωρίζουν καλά, ο Μπαρνέα βαρέθηκε τις τράπεζες και το 1996, συγκλονισμένος από μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων και τη δολοφονία του τότε πρωθυπουργού Γιτζάκ Ράμπιν από δεξιό Εβραίο εξτρεμιστή, εντάχθηκε στη Μοσάντ

Συνολικά έχει 25 χρόνια καριέρα στη Μοσάντ. Επίσης, ήταν κυρίως υπεύθυνος για τη στρατολόγηση πρακτόρων για τα θέματα που σχετίζονται με το Ιράν και τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, πριν γίνει αναπληρωτής διευθυντής το 2018, αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: