Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν θέλει να μεταμορφώσει μια έκταση ερήμου στο μέγεθος του Βελγίου σε μεγαλούπολη

Το μεγαλεπήβολο σχέδιο για την οικοδόμηση μίας μεγαλούπολης που θα μοιάζει με ταινία επιστημονικής φαντασίας ανακοίνωσε ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ένα 24ωρο πριν την επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα.

Η νέα πόλη θα μπορεί να στεγάσει σχεδόν 10 εκατομμύρια κατοίκους. Για το mega project Neom, η κυβέρνηση του Ριάντ είναι έτοιμη να διαθέσει το ποσό των 300 δισεκατομμυρίων ριάλ — 80 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η τεχνητή πόλη «Neom» θα είναι από τα μεγαλύτερα και πιο σύνθετα κατασκευαστικά έργα στον κόσμο μετατρέποντας μία έκταση ερήμου στο μέγεθος του Βελγίου. Για το χτίσιμο της «Νeom» υπολογίζεται ότι θα εργαστούν 500 με 600.000 άνθρωποι ενώ θα εμπλακούν εταιρείες από 50 χώρες απ’ όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Η νέα πόλη θα βάζει τους πολίτες στην «πρώτη γραμμή» παρέχοντας μια άνευ προηγουμένου εμπειρία αστικής διαβίωσης, σεβόμενη παράλληλα το ευρύτερο περιβάλλον. Δεν θα υπάρχουν δρόμοι με αυτοκίνητα, ενώ στόχος είναι να υπάρχουν μηδενικές εκπομπές ρύπων. Η πόλη θα χρησιμοποιεί ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές στο 100%. Το πλάτος της θα είναι μόλις 200 μέτρα αλλά το μήκος της θα αγγίζει τα 170 χιλιόμετρα ενώ το ύψος θα φθάνει τα 500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή δύο τεράστιων κτιρίων — μιλάμε για ουρανοξύστες καλυμμένους με καθρέπτες — που θα εκτείνονται σε μήκος μεγαλύτερο από 100 χιλιόμετρα, μέσα στα οποία θα περιλαμβάνεται η νέα πόλη των 10 εκατομμυρίων κατοίκων. Οι περιοχές του όλου οικιστικού οικοδομήματος θα ενώνονται με σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας. Μάλιστα, σύμφωνα με τη κατασκευαστική εταιρεία, η διασύνδεση από άκρη σε άκρη θα γίνεται σε μόλις 20 λεπτά.

Στους κενούς χώρους ανάμεσα στους αντικρυστούς ουρανοξύστες θα υπάρχουν δέντρα και υπηρεσίες που θα λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη.


Όταν ο Σαουδάραβας πρίγκιπας ρωτήθηκε γιατί θέλει να δημιουργηθεί η νέα πόλη, είπε στους δημοσιογράφους ότι το σχέδιό του για το remake της χώρας του περιλαμβάνει και την αύξηση του πληθυσμού της από 34 εκατομμύρια σε 50 έως 60 εκατομμύρια έως το 2030, με τον μισό (πληθυσμό) να αποτελείται από ξένους αντί του ενός τρίτου που είναι σήμερα. Πρόεδρος του «NEOM Fund» είναι ο ίδιος ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Σε επίσημες δηλώσεις του, ο ίδιος ανέφερε πως η νέα πόλη ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και της βιωσιμότητας στη νέα εποχή.

Δήλωσε ακόμη, πως μέχρι το 2030 αναμένεται να δημιουργηθούν στο νέο οικιστικό τοπίο, 380.000 θέσεις εργασίας για να το κάνουν ελκυστικό για διαμονή.


Η πρώτη φάση του έργου θα ολοκληρωθεί ως το 2030 και θα κοστίζει συνολικά 1,2 τρισεκατομμύρια ριάλ, με ένα μεγάλο μέρος του ποσού αυτού να καλύπτεται από το κρατικό επενδυτικό ταμείο του βασιλείου, μετά από πρωτοβουλία του Σαλμάν.

Παράλληλα, έχουν κληθεί ιδιώτες επενδυτές από τη Σαουδική Αραβία και το εξωτερικό για να ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: