Ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσει η απομάκρυνση από τη Ρώμη

Ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσει η απομάκρυνση από τη Ρώμη«Ο ταπεινός Φραγκίσκος θα φέρει αλλαγή και συνέχεια», είναι ο τίτλος ανάλυσης του Μάικλ Χιστ του BBC για τον νέο Πάπα, στην οποία σημειώνει: «Η εκλογή του πρώτου μη Ευρωπαίου Πάπα εδώ και μία χιλιετία και του πρώτου από τη Λατινική , στην οποία κατοικεί το 40% των ρωμαιοκαθολικών του πλανήτη, δείχνει ότι οι καρδινάλιοι που τον εξέλεξαν έχουν συναίσθηση του μεγέθους και της σημασίας τού εκτός Ευρώπης ποιμνίου».
Αντιθέτως, ο Αργεντίνος αναλυτής Αριελ Μάγκνους υπογραμμίζει στο περιοδικό Spiegel ότι η επιλογή Αργεντίνου Πάπα έχει να κάνει όχι τόσο με τη δύναμη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη Λατινική Αμερική αλλά με την αδυναμία της. «Σύμφωνα με τις στατιστικές, το 90% των Αργεντίνων είναι καθολικοί, αλλά τα συντριπτικά ποσοστά απατούν. Σε ολόκληρη τη χώρα εξαπλώνονται οι κοινότητες των ευαγγελικών, φέρνοντας την πρώην επίσημη θρησκεία σε αμυντική θέση. Η εκλογή ενός Πάπα από τη Λατινική Aμερική δεν αποτελεί απλώς την προ πολλού ζητούμενη υποχώρηση της Ρώμης μπροστά στην ήπειρο με τους περισσότερους καθολικούς. Ταυτόχρονα αποτελεί αντίδραση απέναντι στην ανησυχητική διαρροή πιστών προς άλλα δόγματα».

«Ενας κάτοικος του Τρίτου Κόσμου, κοντινός στον λαό, που είναι όμως κοντά στην πολιτική εξουσία της χώρας του και δεν είναι ξένος προς τις ίντριγκες του Βατικανού, θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσει η απομάκρυνση από τη Ρώμη».

Ομως ο Μάγκνους υπογραμμίζει ότι υπάρχουν πολλοί στη Λατινική Αμερική που δεν θα έβλεπαν με καλό μάτι μια «δεύτερη κατάκτηση της ηπείρου από τον καθολικισμό». «Αυτό θα ήταν ένα βήμα πίσω, κυρίως στα ζητήματα σeξουαλικής ελευθερίας και αυτοδιάθεσης», συνεχίζει ο Μάγκνους «Ο Πάπας είναι ορκισμένος αντίπαλος της αντισύλληψης και των αμβλώσεων. Το γεγονός ότι θα υποστηρίζει απόψεις που έχουν φοβερές συνέπειες για την του ισπανόφωνου πληθυσμού, από τη θέση του αξιώματος του Πάπα και με επισκέψεις επί τόπου, δεν αφήνει καμία ελπίδα μεταρρυθμίσεων για τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στη Λατινική Aμερική».

«Ας μην είμαστε αφελείς», είχε γράψει το 2010 ο Φραγκίσκος, αναφερόμενος στη νομοθεσία περί γάμου ομοφυλοφίλων την οποία προώθησε η της χώρας του. «Δεν πρόκειται για μια απλή πολιτική , είναι μια απόπειρα να καταστραφεί το του Θεού».

Η αντίθεσή του στις αμβλώσεις, έστω και για λόγους υγείας ή μετά από βιασμό, είναι ακλόνητη. «Με την εκλογή του, οι προοδευτικές δυνάμεις της Λατινικής Αμερικής θα χρειαστεί να εντείνουν τις προσπάθειές τους», κατέληξε ο Μάγκνους.

Ο Φραγκίσκος έχει αφήσει κάποιες υπόνοιες στο παρελθόν ότι μπορεί να θεωρεί εγκεκριμένη τη χρήση προφυλακτικού όταν πρόκειται για την πρόληψη ασθενειών. Εγκρίνει επίσης τις βαπτίσεις παιδιών εκτός γάμου υποστηρίζοντας ότι «το παιδί δεν έχει καμία ευθύνη για την κατάσταση του γάμου των γονέων του».

Η παγκοσμιοποίηση

Για την παγκοσμιοποίηση και την που πέρασε η χώρα του το 2001-2002, η άποψη του τότε καρδινάλιου Βεργκόλιο ήταν ότι πρέπει να ενισχυθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Για να πολεμήσουμε τα αποτελέσματα της παγκοσμιοποίησης, που οδήγησαν στο κλείσιμο πολλών εργοστασίων με συνέπεια και ανεργία, πρέπει να προωθήσουμε την οικονομική ανάπτυξη από τα κάτω, με τη δημιουργία μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Η εξωτερική βοήθεια δεν θα πρέπει να έχει μόνο τη μορφή κονδυλίων αλλά και εργασιακής ηθικής και πολιτικής κουλτούρας».

Reuters

Tags: , , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: