O ISIS ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό με τους 50 νεκρούς στο Ορλάντο (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την σφαγή 50 ανθρώπων και τον τραυματισμό 53 ακόμη κατά τη διάρκεια της νύχτας σε ένα ναϊτ κλάμπ του Ορλάντο, στην Πολιτεία της Φλόριντα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Amaq που πρόσκειται στο Ισλαμικό Κράτος, ο Ομάρ Ματίν ήταν μαχητής του Ισλαμικού Κράτους.

«Πηγή στο πρακτορείο Αmaq: Η επίθεση που είχε στόχο ένα νάιτ κλαμπ για ομοφυλόφιους στο Ορλάντο, της Φλόριντας, η οποία άφησε περισσότερους από 100 νεκρούς και τραυματίες πραγαμτοποιήθηκε από μαχητή του Ισλαμικού Κράτους», αναφέρει η ανάληψη ευθύνης.

Ο τραγικός απολογισμός παραπέμπει σε «σφαγή». Με τον αριθμό των θυμάτων, να ανεβαίνει στους 50 και πολλούς τραυματίες να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, πρόκειται για την πλέον μαζική φονική επίθεση από πυροβολισμούς, στην ιστορία των ΗΠΑ.

O ένοπλος είχε ανοίξει πυρ μέσα στην αίθουσα όπου διασκέδαζαν δεκάδες θαμώνες. Ο δράστης σκοτώθηκε από αστυνομικούς σε ανταλλαγή πυρών μέσα στο κλαμπ Pulse.

Στο συγκλονιστικό βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook και αναδημοσίευσε ο Guardian φαίνεται η στιγμή που φτάνουν ασθενοφόρα για να βοηθήσουν τους τραυματίες.

Ο δράστης τηλεφώνησε στην Αστυνομία

Η ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επρόκειτο για μια πράξη «ισλαμιστικής τρομοκρατίας». «Έχουμε κάποιες ενδείξεις ότι το πρόσωπο αυτό ενδέχεται να ήταν συμπαθών αυτής της συγκεκριμένης ιδεολογίας, όμως δεν μπορούμε να το πούμε κατηγορηματικά», εξήγησε ο ειδικός πράκτορας Ρον Χάρπερ όταν ρωτήθηκε για ενδεχόμενες διασυνδέσεις του δράστη με ακραίους ισλαμιστές.

Όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC NEWS, ο φερόμενος δράστης του μακελειού στο Ορλάντο της Φλόριντας τηλεφώνησε στην αστυνομία και δήλωσε πίστη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος προτού επιτεθεί εναντίον των θαμώνων του νυχτερινού κέντρου.

Σε μια ανάρτηση στον ιστότοπό του, το MSNBC επισήμανε ότι ο Ματίν δήλωσε πίστη στον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Την ίδια ώρα, το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, επικαλούμενο πηγές που δεν κατονόμασε, μετέδωσε ότι ο Ματίν ήταν γνωστός στο FBI από το 2013. Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών είχε ανοίξει φάκελο για τον Ομάρ Ματίν.

Αυτός είναι ο 29χρονος δράστης

Οι αρχές αναγνώρισαν και τον δράστη. Πρόκειται για τον Ομάρ Ματίν, γεννημένο το 1986 από το Port Saint Lucie της Φλόριντα. Η καταγωγή των γονιών του είναι από το Αφγανιστάν. O 29χρονος Ματίν δεν είχε ποινικό μητρώο και οι αρχές ερευνούν αν είχε κάποιους δεσμούς με την ισλαμιστική τρομοκρατία.

Οι αρχές κάνουν «φύλλο και φτερό» το σπίτι όπου πιστεύεται ότι έμενε ο 29χρονος φερόμενος ως δράστης του μακελειού.

Πατέρας του δράστη: Εξοργίστηκε με τους γκέι

Ωστόσο, ο πατέρας του νεκρού δράστη, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ υποστήριξε ότι αυτή η ενέργεια του γιού του «δεν έχει σχέση με την θρησκεία».

«Δεν έχει ουδεμία σχέση με την θρησκεία» είπε ο Μιρ Σεντίκε, πατέρας του Ομάρ Σεντίκε Ματίν. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, ο άνδρας υποστήριξε ότι ο γιος του είχε εξοργιστεί καθώς πριν από λίγο καιρό είδε δύο άνδρες να φιλιούνται μπροστά στη γυναίκα και τον γιο του.«Δεν γνωρίζουμε τίποτα. Βρισκόμαστε σε κατάσταση σοκ όπως ολόκληρη η χώρα» πρόσθεσε ο πατέρας, αφού ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους της οικογένειάς του.«Η επίθεση ήταν καλά προετοιμασμένη και καλά οργανωμένη» αναφέρουν αστυνομικές πηγές.

Ομπάμα: Πράξη μίσους και τρομοκρατίας

Ως πράξη «μίσους και τρομκρατίας» χαρακτήρισε την σφαγή στο Ορλάντο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Ομπάμα ενημερώθηκε για την επίθεση από τη σύμβουλο του σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας και αντιτρομοκρατίας Λάιζα Μόνακο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε να ενημερώνεται τακτικά για τις νεώτερες εξελίξεις μιας από τις χειρότερες σφαγές που έχουν σημειωθεί ποτέ στις ΗΠΑ και διέταξε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση «να παράσχει κάθε αναγκαία βοήθεια» στις τοπικές αρχές.

«Ο πρόεδρος ζήτησε να έχει τακτική ενημέρωση ενόσω το FBI και οι άλλοι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι συνεργάζονται με την αστυνομία του Ορλάντο για να συλλέξουν περισσότερες πληροφορίες», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας είναι με τις οικογένειες και τους αγαπημένους των θυμάτων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Εικόνες: EPA/ORLANDO POLICE

Η επίθεση του ενόπλου «εξελίχθηκε σε κατάσταση ομηρείας», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας Τζον Μίνα. «Γύρω στις 5 το πρωί, ελήφθη η απόφαση να σώσουμε τους ομήρους που βρίσκονταν μέσα», συνέχισε, κάνοντας λόγο για «πολλούς νεκρούς στο εσωτερικό», χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

«Δυστυχώς, κάποιοι άνθρωποι, περίπου 20, σκοτώθηκαν από σφαίρες μέσα στο ναϊτκλάμπ», είπε από την πλευρά του ο Χάρπερ.

Οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε τρια κοντινά νοσοκομεία.

Οι αρχές δεν έχουν καμία ένδειξη μέχρι στιγμής ότι η επίθεση στο Pulse σχετίζεται με οποιονδήποτε τρόπο με τη δολοφονία της νεαρής τραγουδίστριας Κριστίνα Γκρίμι την Παρασκευή, στην ίδια πόλη. Οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι ο δράστης της δολοφονίας αμέσως μετά έβαλε τέλος στη ζωή του, με έναν πυροβολισμό στο κεφάλι.

Σύμφωνα με τις αρχές, ένας αστυνομικός που εργαζόταν ως φύλακας ασφαλείας μέσα στο κλαμπ, αντάλλαξε πυρά με τον ύποπτο γύρω στις 2 τα ξημερώματα, τοπική ώρα. Πολύ γρήγορα, η επίθεση εξελίχθηκε σε κατάσταση ομηρείας και οι ειδικές δυνάμεις επενέβησαν για να απελευθερώσουν τους ομήρους, μπήκαν στο κλαμπ και σκότωσαν τον δράστη ο οποίος είχε κλειστεί στις τουαλέτες μαζί με τους ομήρους. Είναι αδιευκρίνιστο μέχρι στιγμής αν τα θύματα πυροβολήθηκαν από τον ένοπλο.

Ο Μίνα υποστήριξε ότι οι αστυνομικοί με τις ενέργειές τους έσωσαν τουλάχιστον 30 ζωές.

Ο ύποπτος ήταν οπλισμένος με ένα επιθετικό τουφέκι, ένα πιστόλι και μια άγνωστου τύπου «συσκευή».

Η αστυνομία αντιμετωπίζει την επίθεση ως «επεισόδιο εγχώριας τρομοκρατίας», εξήγησε ο σερίφης της κομητείας Όραντζ, Τζέρι Ντέμινγκς.

Νέος τραγικός απολογισμός

Οι νεκροί από την επίθεση ενόπλου σε ναϊτκλάμπ του Ορλάντο ανέρχονται στους 50 και οι τραυματίες στους 53, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, υπάρχουν ακόμη πτώματα μέσα στο κλαμπ και η διαδικασία για την απομάκρυνσή τους συνεχίζεται.

Σε κρίσιμη κατάσταση πολλά θύματα

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται ορισμένοι από τους τραυματίες από την επίθεση στο ναϊτκλάμπ Pulse του Ορλάντο, ανέφερε μια νοσοκομειακή πηγή.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, έξι χειρουργοί ειδικευμένοι στην αντιμετώπιση τραυμάτων έχουν κληθεί στα νοσοκομεία της πόλης προκειμένου να χειρουργήσουν τα θύματα.

Το όνομα του δράστη, που διέρρευσε από ορισμένα μέσα ενημέρωσης, δεν έχει δοθεί επισήμως στη δημοσιότητα και το FBI ανακοίνωσε ότι θα ενημερώσει πρώτα τους συγγενείς του προτού να προβεί σε ανακοινώσεις. Σύμφωνα πάντα με την ομοσπονδιακή αστυνομία, ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν επρόκειτο για έγκλημα μίσους, για τρομοκρατική ενέργεια ή για μια βίαιη επίθεση. Οι αρχές πάντως είναι πεπεισμένες ότι δεν υπάρχει άλλη απειλή, κάτι που σημαίνει ότι ο ένοπλος έδρασε μόνος του.

Ο δήμαρχος του Ορλάντο Μπάντι Ντάιερ ανακοίνωσε νωρίτερα στους δημοσιογράφους ότι οι νεκροί ανέρχονται στους 50, κάτι που σημαίνει ότι πρόκειται για τη χειρότερη επίθεση στην ιστορία των ΗΠΑ από έναν δράστη. Η προηγούμενη είχε σημειωθεί το 2007 στην Πολυτεχνική Σχολή της Βιρτζίνια όπου ένας άνδρας σκότωσε 32 σπουδαστές και καθηγητές.

Είχε εκπαιδευτεί στον χειρισμό όπλων

Ο βουλευτής Πιτ Κινγκ, ο πρόεδρος της Υποεπιτροπής αντιτρομοκρατίας και πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ανακοίνωσε ότι ο ένοπλος που επιτέθηκε στο ναϊτκλάμπ Pulse του Ορλάντο καταγόταν από το Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τον Κινγκ, ο δράστης είχε εκπαιδευτεί στον χειρισμό όπλων.

Ο βουλευτής Άλαν Γκρέισον, μιλώντας στο CNN, επιβεβαίωσε ότι ο δράστης ονομάζεται Όμαρ Ματίν και είναι Αμερικανός πολίτης.

Τι δήλωσαν Κλίντον και Τραμπ

Η υποψήφια για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου Χίλαρι Κλίντον εξέφρασε τη θλίψη της για την επίθεση. «Ξυπνήσαμε με ανησυχητικά νέα από τη Φλόρινα (…) Η σκέψη μου είναι με εκείνους που επλήγησαν από αυτήν την τραγική ενέργεια», έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter.

Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για μια «βρόμικη» επίθεση, σημειώνοντας ότι η αστυνομία ερευνά την πιθανότητα να πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια.

Σε λογαριασμό στο Twitter που συνδέεται με το ISIS ανέβηκε η φωτογραφία του δράστη

Σε λογαριασμό στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, που συνδέεται με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, αναρτήθηκε σήμερα η φωτογραφία ενός άνδρα, ο οποίος, όπως υποστηρίζεται είναι ο Ομάρ Ματίν, που έχει αναγνωριστεί ως ο δράστης του μακελειού με τουλάχιστον 50 νεκρούς σε νυχτερινό κέντρο του Ορλάντο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

«Ο άνδρας που διέπραξε την επίθεση στο νυχτερινό κέντρο της Φλόριντας στην οποία σκοτώθηκαν 50 άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες» είναι το κείμενο που συνοδεύει την φωτογραφία.

Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το Ισλαμικό Κράτος.

Όπως επισημαίνεται από το Ρόιτερς, δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί εάν στην φωτογραφία απεικονίζεται πραγματικά ο Ματίν.

Σε έναν άλλο λογαριασμό στο Twitter που συνδέεται με τη τζιχαντιστική οργάνωση έχουν αναρτηθεί επίσης φωτογραφίες του ίδιου προσώπου και υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους έχουν αναρτήσει μηνύματα όπου εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την επίθεση.

Τα συγκλονιστικά μηνύματα θαμώνα του μπαρ στο Ορλάντο

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες θαμώνων που βίωσαν την κόλαση στο γκέι κλαμπ του Ορλάντο, όπου ένας ένοπλος σκότωσε 50 και τραυμάτισε 53.

Μία μητέρα αφηγείται την συζήτηση που έκανε μέσω κινητού με τον γιο της ο οποίος ήταν ανάμεσα στους θαμώνες που διασκέδαζαν στο γκέι κλαμπ στο Ορλάντο, εκεί όπου πριν λίγες ώρες ένας άντρας άνοιξε πυρ σκοτώνοντας τουλάχιστον 50 άτομα και τραυματίζοντας δεκάδες ακόμα.

Πρόκειται για τη Μίνα Τζάστις, η οποία έδειξε στο WFTV τη συζήτηση που είχε με τον 30χρονο γιο της Έντι που της έστειλε μήνυμα μόλις ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί ζητώντας της να καλέσει την αστυνομία.

Αρχικά της έγραψε ότι έτρεξε στο μπάνιο μαζί με άλλους θαμώνες για να κρυφτούν και στη συνέχεια την ενημέρωσε ότι ο δράστης «έρχεται».

«Μας έχει και είναι εδώ μέσα μαζί μας» έλεγε το επόμενο μήνυμα σύμφωνα με τη Μίνα Τζάστις. «Αυτή ήταν η τελευταία κουβέντα» λέει η μητέρα του 30χρονου.

Η κάμερα του WFTV δείχνει τα μηνύματα του Έντι Τζάστις προς τη μητέρα του εξ” αρχής. «Σ’αγαπώ» ήταν τα πρώτα λόγια που της έστειλε πριν την ενημερώσει για την επίθεση.

Η μητέρα του τον ρωτάει αν είναι καλά και εκείνος της λέει ότι είναι εγκλωβισμένος στο μπάνιο. Η συζήτηση συνεχίζεται με τη μητέρα να ρωτάει σε ποιο κλαμπ βρίσκεται και να του ζητάει να της τηλεφωνήσει.

«Τηλεφώνησέ τους μαμά. Τώρα. Σου λέω είμαι στο μπάνιο. Έρχεται. Θα πεθάνω» έγραψε στη μητέρα του ο Έντι με εκείνη να του απαντά, αφού πιθανόν έχει μιλήσει με την αστυνομία, λέγοντάς του να μείνει εκεί, και ρωτώντας τον αν έχει τραυματιστεί κανείς και σε ποιο μπάνιο βρίσκονται.

Η τραγική μητέρα στεκόταν έξω από το μπαρ περιμένοντας να μάθει τι συνέβη στον γιο της. Μιλώντας σε άλλο Μέσο, στο WOFL, ενημέρωσε ότι ο γιος της κρατούνταν όμηρος στις γυναικείες τουαλέτες. «Νομίζω είναι όλοι τους μέσα στο μπάνιο. Μπορούσα να ακούσω πολλούς ανθρώπους να κλαίνε», είπε αναφερόμενη σε μία τηλεφωνική συζήτηση που κατάφερε να κάνει με τον γιο της. Σύμφωνα με την ίδια, ανάγκασε τον γιο της να της κλείσει το τηλέφωνο ώστε να της στέλνει μηνύματα και να μην φοβάται ότι θα κοιτάξει προς τον δράστη και εκείνος τον πυροβολήσει. «Μας έχει και σχεδιάζει να μας σκοτώσει», ήταν μερικά από τα λόγια που είπε τρομοκρατημένος ο νεαρός στη μητέρα του.

iefimerida.gr/

karfitsa.gr-Diethni

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: