Ο γρίφος με τον ποδοσφαιρικό αγώνα και τις ράβδους

Ένα πλοίο που μεταφέρει μια ομάδα ποδοσφαιριστών ναυαγεί σε ένα νησί με άγριους προϊστορικούς ανθρώπους που έχουν κακές διαθέσεις.

Προτείνουν, οι ποδοσφαιριστές, να παίξουν ένα ματς ποδοσφαίρου και αν κερδίσουν να τους αφήσουν ελεύθερους.

Την μια και μοναδική κλεψύδρα την οποία είχαν μαζί τους, την καταστρέφει κατά λάθος ένας αδέξιος αγριάνθρωπος. Αναρωτιούνται λοιπόν πως θα μετρήσουν με ακρίβεια τα 45 λεπτά.

Οι αγριάνθρωποι λένε πως έχουν ξύλινους ράβδους μπαμπού που κάνουν ακριβώς 1 ώρα να καούν αν τους βάλεις στην άκρη φωτιά.

Πώς ο έξυπνος διαιτητής κατάφερε με 2 τέτοιες ράβδους να σφυρίξει ακριβώς το πρώτο 45λεπτο;

Δείτε την απάντηση παρακάτω…

Κάνοντας την παραδοχή ότι οι ράβδοι έχουν τον ίδιο ρυθμό καύσης καθ’ όλο το μήκος τους τότε ένας τρόπος για να μετρήσουμε 45′ είναι ο εξής: Ανάβουμε ταυτόχρονα τη μία ράβδο και από τις δύο μεριές, ενώ την άλλη από την μία.

Σύμφωνα με την παραπάνω παραδοχή, η πρώτη ράβδος εφόσον καίγεται ταυτόχρονα με τον ίδιο ρυθμό καύσης κι από τις δύο μεριές θα καεί στον μισό χρόνο δηλαδή σε 30′.

Τη στιγμή ακριβώς που θα καεί η πρώτη ράβδος, στην δεύτερη στην οποία θα απομένουν 30′ λεπτά καύσης ακόμα, βάζουμε φωτιά και στη δεύτερη άκρη της οπότε πάλι ο χρόνος καύσης της μειώνεται στο μισό δηλαδή στα 15′ λεπτά.

Οπότε με αυτόν τον τρόπο έχουμε μετρήσει με σχετική ακρίβεια 45′.

(?)

Πηγή: newsbeast.gr-paraxena

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: