Ο Γιάννης Αναστασίου στο newsbeast.gr: Είμαστε στο Άμστερνταμ αλλά ακολουθούμε τα μέτρα του κ. Τσιόδρα

Γράφει

ο Νώντας Ευαγγελόπουλος

Αρκετοί Έλληνες για επαγγελματικούς, οικογενειακούς ή άλλους λόγους παραμένουν στο εξωτερικό κατά την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού και βιώνουν διαφορετικές συνθήκες σε σχέση με την Ελλάδα.

Ένας από αυτούς είναι και ο Γιάννης Αναστασίου,  ο οποίος «εγκλωβίστηκε» στην Ολλανδία και το Άμστερνταμ, σε μία χώρα που έχει λάβει μέτρα για τον ιό, όχι όμως τόσο αυστηρά όσο στην Ελλάδα.

Η καριέρα ως ποδοσφαιριστής σε Ρόντα (2000-2004), Άγιαξ (2004-2006) Σπάρτα Ρότερνταμ (2006-2007) και Ομνιγουόρλντ (2007-08), έκαναν την Ολλανδία δεύτερη πατρίδα του. Ο πρώην προπονητής του Παναθηναϊκού -με τον οποίο κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας το 2014- και μέχρι πρότινος του Ατρόμητου, μίλησε στο Newsbeast.gr και περίγραψε πως ζει ο ίδιος στην Ολλανδία στην εποχή του κορονοϊού.

«Ναι, ήμασταν οικογενειακώς στην Ολλανδία όταν ξεκίνησε όλος αυτός ο πανικός με τον κορονοϊό. Ο γιος μου πηγαίνει σχολείο στην Ολλανδία και επειδή ακολουθεί το πρόγραμμα ΙΒ δεν ξέραμε τι θα γίνει και αν θα ανοίξει. Επίσης έπρεπε να επιστρέψει η κόρη μου από τη Νέα Υόρκη, καθώς σπουδάζει εκεί. Έτσι εγκλωβιστήκαμε εδώ (σ.σ. Άμστερνταμ)», μας απάντησε ο κ. Αναστασίου όταν τον ρωτήσαμε για το πώς έμεινε στο Άμστερνταμ εν μέσω κορονοϊού.

«Τα πράγματα δεν είναι τόσο αυστηρά όσο στην Ελλάδα. Υπάρχουν βέβαια τα μέτρα για την τήρηση των αποστάσεων, ενώ έκλεισαν καφέ, εστιατόρια και απαγορεύτηκαν οι συναθροίσεις».

Η σχετική σήμανση για την απόσταση του 1,5 μέτρου που πρέπει να κρατείται από τους πολίτες

- Εσείς ως οικογένεια πήρατε επιπλέον μέτρα για τις μετακινήσεις σας;

«Από τότε που ξεκίνησαν τα μέτρα στην Ελλάδα και εμείς ακολουθήσαμε αυτό το πρωτόκολλο ως οικογένεια, όλα όσα λένε ο κ. Τσιόδρας και ο κ. Χαρδαλιάς. Επίσης και η κόρη μου έπρεπε να μπει σε καραντίνα δύο εβδομάδων, όταν επέστρεψε από τη Νέα Υόρκη. Όπως είπα τα μέτρα δεν είναι τόσο αυστηρά όσο στην Ελλάδα, αλλά προσέχουμε. Θα πάμε στο σούπερ μάρκετ και θα κάνουμε και κάποια βόλτα. Κυρίως όμως μένουμε στο σπίτι».

«Εγώ δεν μένω στο κέντρο της πόλης του Άμστερνταμ, αλλά περιφερειακά της πόλης, οπότε και δεν έχω εικόνα. Έχω μιλήσει ωστόσο με άλλους ανθρώπους από την περιοχή και είναι πόλη φάντασμα, καμία σχέση με πριν».

Red Light District στις μέρες του κορονοϊού

«Στην αρχή ήταν ανέμελοι. Είναι ένας μπρουτάλ λαός που δεν φοβάται. Ωστόσο στη συνέχεια, βλέποντας όλα όσα διαδραματίζονται στις υπόλοιπες χώρες φοβήθηκαν. Το μοναδικό πρόβλημα είναι πως δεν μπορούν να ελεγχθούν οι πιτσιρικάδες. Βγαίνουν στο δρόμο παρέες πολλών ατόμων, οπότε ο έλεγχος είναι δύσκολος. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία όμως καταλαβαίνουν την κατάσταση».

«Όχι, εδώ βγήκε ο πρωθυπουργός στα τέλη Μαρτίου, μαζί με τον υπουργό Υγείας, ανακοινώνοντας αρχικά τα μέτρα περιορισμού έως τις 28 Απριλίου, τα οποία αναθεωρήθηκαν στις 21 Απριλίου. Οπότε δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο όπως στην Ελλάδα».

Damrak Street: Έρημος κεντρικός δρόμος του Άμστερνταμ λόγω κορονοϊού

Το «έξυπνο lockdown»

Στη συνέχεια ο Γιάννης Αναστασίου τόνισε πως η Ολλανδία είναι περήφανη για την οικονομία της και η κυβέρνηση δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση την κατάρρευση.

«Οι Ολλανδοί δίνουν έμφαση στην οικονομία, καθώς είναι περήφανοι για όσα έχουν καταφέρει σε αυτόν τον τομέα. Γι΄ αυτό η συγκεκριμένη κατάσταση ονομάστηκε και ως «έξυπνο lockdown», καθώς τα μέτρα έχουν παρθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να πληγεί όσο το δυνατόν λιγότερο η οικονομία και να μην υπάρξει κατάρρευση», εξηγεί ο Έλληνας προπονητής.

«Το σύστημα υγείας είναι σε καλή κατάσταση. Υπάρχει επάρκεια σε κλίνες, ωστόσο οι Ολλανδοί έχουν μάθει αλλιώς. Δεν θα πάνε στο νοσοκομείο για ένα απλό περιστατικό, αλλά πρώτα θα επισκεφτούν τον «home doctor» (σ.σ. σαν τον οικογενειακό γιατρό) και εκείνος θα κρίνει αν θα πρέπει να πάνε στο νοσοκομείο. Έτσι, λοιπόν, κάνουν το ίδιο και τώρα με τον κορονοϊό».

«Εκθείαζαν την Ελλάδα»

«Είδαν πως η Ελλάδα είχε λίγα κρούσματα και θανάτους σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και κατάλαβαν πως το κράτος μερίμνησε από την αρχή. Όταν τους εξηγείς τι ακριβώς συνέβη και ποια μέτρα πάρθηκαν, δείχνουν θαυμασμό. Και οι ίδιοι έψαξαν για να μάθουν πως το αντιμετώπισε η Ελλάδα.

Υπήρξαν αναφορές στον κύριο Τσιόδρα, στον κύριο Χαρδαλιά, στον κύριο Μητσοτάκη και στον κύριο Κικίλια για το πόσο καλά αντέδρασαν. Μας θεωρούν έναν απείθαρχο λαό, αλλά σε αυτή την κρίση δείξαμε μεθοδικότητα και ουσιαστικά εκθείαζαν την Ελλάδα».

Φωτογραφία που έστειλε στο newsbeast.gr ο Γιάννης Αναστασίου από την περιοχή όπου κατοικεί στο Άμστερνταμ

«Να μην συνεχιστούν τα πρωταθλήματα»

Ως άνθρωπος του ποδοσφαίρου δεν γινόταν να μη συζητήσουμε μαζί του για τη διακοπή των πρωταθλημάτων, τους κινδύνους για τη συνέχιση των διοργανώσεων, αλλά και για το ποια θεωρεί εκείνος ως την καλύτερη λύση.

«Είναι δύσκολο να το προβλέψεις. Τώρα οι παίκτες κάνουν περιορισμένες στατικές ασκήσεις, ενώ το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα όπου πρέπει να καλύπτουν αποστάσεις. Θα χρειαστεί χρόνος και θα είναι πολύ δύσκολο να παίξουν, ενώ ρόλο παίζουν και τα χαρακτηριστικά του κάθε ποδοσφαιριστή. Σημαντικός παράγοντας θα είναι και το κίνητρο. Είναι λογικό οι παίκτες να νιώσουν φόβο για τη μετάδοση του ιού, ενώ κόσμος δεν θα υπάρχει στα γήπεδα».

«Για μένα η χρονιά πρέπει να τελειώσει τώρα. Αν οι παίκτες μπουν και παίξουν τώρα για τους τρεις επόμενες μήνες, αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις, καθώς θα πρέπει μετά από ένα μήνα απραξίας να αγωνιστούν με ένταση. Μπορεί να τους πάει πίσω ακόμη και δύο σεζόν. Από εκεί και πέρα μπαίνει στη μέση και το ψυχολογικό κίνητρο που θα έχουν οι ποδοσφαιριστές, διότι υπάρχουν αρκετοί παράγοντες. Για παράδειγμα ενδεχόμενες μειώσεις σε συμβόλαια. Καλύτερα, λοιπόν, να τελειώσει ως έχει η σεζόν και να συγκεντρωθούν στην επόμενη χρονιά».

«Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα γίνει. Είναι νωρίς ακόμα λόγω της κατάστασης. Οι ομάδες δεν ξέρουν αν θα συνεχιστεί η σεζόν, οπότε δεν μπορεί να γίνει προγραμματισμός. Οπότε αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να συζητηθεί κάτι».

ellada

Tags: , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: