Ο εφιάλτης του κορονοϊού επέστρεψε με νέα δυναμική στις ΗΠΑ

Ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της Covid-19 που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο μετά από δύο μήνες, μια νέα ένδειξη ότι η πανδημία αποκτά νέα δυναμική σε ολόκληρη τη χώρα με την σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας.

Οι θάνατοι εξαιτίας της Covid-19 σε εθνικό επίπεδο βρίσκονταν κατά μέσο όρο σε περίπου 700 την ημέρα κατά το μεγαλύτερο μέρος του Οκτωβρίου πριν αυξηθούν σε 1.237 χθες, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters. Ο αριθμός αυτός είναι ο μεγαλύτερος μετά τις 19 Αυγούστου.

Ο αριθμός των νέων λοιμώξεων άρχισε να αυξάνεται πριν από πέντε εβδομάδες και οι ειδικοί της υγείας προειδοποιούσαν για επερχόμενη αύξηση των θανάτων.

Στο Ουισκόνσιν, μια πολιτεία κρίσιμης σημασίας για το αποτέλεσμα των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, ο κυβερνήτης Τόνι Έβερς απεύθυνε έκκληση στους κατοίκους να «παραμείνουν σπίτι» αφού η πολιτεία του, μαζί με πέντε άλλες, ανέφεραν ημερήσια αύξηση θανάτων που αποτελεί ρεκόρ.

Από την έναρξη της πανδημίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, η χώρα έχει χάσει περισσότερες από 222.000 ζωές, ο υψηλότερος αριθμός θυμάτων στον κόσμο, καθώς και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αναλογικά με τον πληθυσμό, ειδικά μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών.

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, η χώρα κατέγραψε πάνω από 60.000 νέες μολύνσεις, που αυξάνουν το σύνολο αυτών σε περισσότερα από 8,3 εκατομμύρια. Η άνοδος αντικατοπτρίζει εν μέρει τα εκτεταμένα τεστ σε πολλές πολιτείες, αν και ο υψηλότερος αριθμός των νοσηλειών και των θανάτων δεν συνδέονται με τον αυξημένο αριθμό τεστ.

Σε ένα σημείο διεξαγωγής των τεστ σε χώρο στάθμευσης στο Μιλγουόκι, οι κάτοικοι περίμεναν να εξεταστούν σχηματίζοντας μια μεγάλη ουρά οχημάτων.

Οι δυσοίωνες προβλέψεις ότι η εξάπλωση του ιού θα επιταχυνθεί περαιτέρω τους κρύους χειμερινούς μήνες έφεραν και πάλι στο επίκεντρο τη διαχείριση της πανδημίας από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Μια έκθεση που κυκλοφόρησε χθες από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια εκτίμησε ότι μεταξύ 130.000 και 210.000 θανάτων της Covid-19 θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας την ανταπόκριση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην πανδημία μια «τεράστια αποτυχία».

«Το βάρος αυτής της τεράστιας αποτυχίας πέφτει εν τέλει στην ηγεσία του Λευκού Οίκου – και σε ορισμένες πολιτειακές κυβερνήσεις – που υπονομεύουν συνεχώς τις προσπάθειες των κορυφαίων αξιωματούχων των CDC και του HHS», ανέφερε η έκθεση, αναφερόμενη στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ και στο Τμήμα Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών.

Τον περασμένο μήνα ο Τραμπ είπε στο Fox ότι θα βαθμολογούσε τον εαυτό του με «άριστα» για την απάντηση του στην πανδημία του νέου κορονοϊού.

Η αύξηση των κρουσμάτων οδήγησε αξιωματούχους σε ορισμένες πολιτείες να επαναφέρουν ορισμένους περιορισμούς στις επιχειρήσεις με στόχο τον περιορισμό της περαιτέρω εξάπλωσης του ιού.

Στο Ιλινόι, μία από τις εννέα πολιτείες που ανέφεραν τις υψηλότερες ημερήσιες αυξήσεις σε κρούσματα, μετά την έναρξη της πανδημίας, ορισμένοι κάτοικοι σχεδίαζαν να διαμαρτυρηθούν για μια νέα σειρά περιορισμών που ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ο κυβερνήτης Τζέι Ρόμπερτ Πρίτσκερ.

Μια συλλογή υπογραφών που αναρτήθηκε στο change.org από έναν ιδιοκτήτη εστιατορίου στο Σέιντ Τσαρλς του Ιλινόι προέτρεψε τις επιχειρήσεις να παραμείνουν ανοιχτές αύριο Παρασκευή, όταν πρόκειται να τεθούν σε ισχύ οι περιορισμοί του Πρίτσκερ σε ορισμένες κομητείες, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης της εστίασης σε εσωτερικούς χώρους εστιατορίων.

Εκτός τις υγειονομικές επιπτώσεις, η πανδημία έχει επιβαρύνει σημαντικά την οικονομική κατάσταση πολλών Αμερικανών, οι οποίοι λένε ότι μετά βίας τα βγάζουν πέρα, εν μέσω της διαμάχης στην Ουάσινγκτον για την έγκριση ενός νέου πακέτου οικονομικής βοήθειας.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέα αιτήματα για επιδόματα ανεργίας μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά παρέμεινε πολύ υψηλός καθώς η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας συνεχίζει να είναι περιορισμένη καθώς η πανδημία μαίνεται.

(?)

Πηγή: diethnh

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: