Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν για την κατάσταση στη Λευκορωσία

«Είναι μεγάλη η ανησυχία μας και την κοινοποιήσαμε στη Ρωσία και στη Λευκορωσία”, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος στους δημοσιογράφους καθώς ετοιμαζόταν να αναχωρήσει από τον Λευκό Οίκο για ένα Σαββατοκύριακο στην εξοχική κατοικία του

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Παρασκευή ότι η μεταναστευτική κρίση στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας προκαλεί μεγάλη ανησυχία και ότι η κυβέρνησή του μετέφερε τις ανησυχίες τους στη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

«Είναι μεγάλη η ανησυχία μας. Την κοινοποιήσαμε στη Ρωσία και στη Λευκορωσία”, είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους καθώς ετοιμαζόταν να αναχωρήσει από τον Λευκό Οίκο για ένα Σαββατοκύριακο στην εξοχική κατοικία του στο Καμπ Ντέιβιντ. «Πιστεύουμε ότι είναι πρόβλημα», συμπλήρωσε ο Αμερικανός πρόεδρος για την κατάσταση στη Λευκορωσία καθώς αντιμετωπίζει κατηγορίες για ενθάρρυνση μεταναστών να περάσουν στην Πολωνία και τη Λιθουανία μέσω του εδάφους της.


Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, επιστέφθηκε τη Βαρσοβία για να δείξει την υποστήριξη της ΕΕ στην Πολωνία καθώς αντιμετωπίζει μεταναστευτική πίεση και ανθρωπιστική κρίση στα σύνορα που αποτελούν επίσης το ανατολικό άκρο της Ένωσης.

Το υπουργείο Άμυνας της Πολωνίας και η τοπική αστυνομία ανέφεραν την Τετάρτη ότι πολλές ομάδες μεταναστών προσπάθησαν να εισέλθουν στη χώρα αργά την Τρίτη και νωρίς την Τετάρτη, αλλά ότι όσοι το επιχείρησαν συνελήφθησαν.

Εκατοντάδες μετανάστες έχουν κατασκηνώσει από τη Δευτέρα στην πλευρά των συνόρων της Λευκορωσίας, απέναντι από το πολωνικό χωριό Kuznica.

Το υπουργείο Άμυνας της Πολωνίας κατηγόρησε επίσης τις λευκορωσικές δυνάμεις ότι πυροβολούν στον αέρα σε μια συνοριακή περιοχή όπου οι μετανάστες που έχουν πιαστεί μεταξύ των γειτονικών χωρών έχουν δημιουργήσει έναν πρόχειρο καταυλισμό

Τους τελευταίους μήνες, η Πολωνία, η Λιθουανία και σε μικρότερο βαθμό η Λετονία, όλα τα μέλη της ΕΕ που βρίσκονται στα ανατολικά σύνορα του μπλοκ των 27 εθνών, έχουν παραπονεθεί για ασυνήθιστα υψηλό αριθμό μεταναστών που εισέρχονται ή προσπαθούν να εισέλθουν στις χώρες από τη Λευκορωσία.

Οι ηγέτες της ΕΕ κατηγορούν το καθεστώς του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο ότι άνοιξε μια νέα μεταναστευτική οδό προς την Ευρώπη για να δημιουργήσει αστάθεια ως αντίποινα για τις κυρώσεις που επέβαλε το μπλοκ στην αυταρχική κυβέρνηση του Λουκασένκο.

Η ΕΕ επέβαλε τις κυρώσεις λόγω βίαιης καταστολής της εγχώριας διαφωνίας μετά την αμφισβητούμενη εκλογή του Λουκασένκο για έκτη θητεία τον Αύγουστο του 2020.



.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: