Ο Μπάιντεν απαγόρευσε την είσοδο στις ΗΠΑ στον πρόεδρο και τα μέλη της κυβέρνησης της Νικαράγουας

Στον μακρύ κατάλογο των προσώπων που ανακηρύχθηκαν personae non gratae από τον αρχηγό του αμερικανού κράτους συμπεριλαμβάνονται κοινοβουλευτικοί, συνεργάτες τους, δήμαρχοι και άλλοι, που κατηγορούνται πως «παραβίασαν ανθρώπινα δικαιώματα τιμωρώντας ειρηνικούς διαδηλωτές»

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απαγόρευσε χθες Τρίτη την είσοδο στην επικράτεια των ΗΠΑ του προέδρου της Νικαράγουας, του Ντανιέλ Ορτέγα, της συζύγου και αντιπροέδρου του, της Ροσάριο Μουρίγιο, και υπουργών και αξιωματούχων της κυβέρνησης της χώρας της κεντρικής Αμερικής, με διακήρυξή του υπό μορφή κατηγορητηρίου για τα «πλήγματα» που κατάφεραν στη δημοκρατία.

«Η καταστολή και οι καταχρήσεις της κυβέρνησης Ορτέγα και όσων την υποστηρίζουν επιβάλλουν στις ΗΠΑ να αναλάβουν δράση», αναφέρει το κείμενο που υπογράφεται από τον αμερικανό πρόεδρο και δημοσιοποιήθηκε μετά τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου στις οποίες ο άλλοτε ηγέτης των σαντινιστών ανταρτών εξασφάλισε νέα θητεία, απούσης της αντιπολίτευσης.

«Πήρα την απόφαση πως είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ» να «απαγορεύσουν την είσοδο» στην επικράτειά τους των «μελών της κυβέρνησης της Νικαράγουας, της οποίας ηγείται ο πρόεδρος Ντανιέλ Ορτέγα, συμπεριλαμβανομένης της συζύγου του και αντιπροέδρου Ροσάριο Μουρίγιο» και όλων όσοι συνδέονται με ενέργειες που «πλήττουν τους δημοκρατικούς θεσμούς» της χώρας αυτής, συνεχίζει το κείμενο.

Στον μακρύ κατάλογο των προσώπων που ανακηρύχθηκαν personae non gratae από τον αρχηγό του αμερικανού κράτους συμπεριλαμβάνονται κοινοβουλευτικοί, συνεργάτες τους, δήμαρχοι και άλλοι, που κατηγορούνται πως «παραβίασαν ανθρώπινα δικαιώματα τιμωρώντας ειρηνικούς διαδηλωτές», όπως και ανώτεροι αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας, κυβερνητικών υπηρεσιών, της υπηρεσίας φυλακών, του δικαστικού συστήματος, του υπουργείου Εσωτερικών της Νικαράγουας.

Πέραν των στελεχών του κρατικού μηχανισμού, το μέτρο αφορά επίσης όλους όσοι φέρονται να συνέβαλαν στις ενέργειες που καταδικάζει η Ουάσινγκτον. Στρέφεται ακόμη εναντίον των συζύγων και των παιδιών τους.

Προχθές Δευτέρα, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στην εισαγγελία της Νικαράγουας και εννέα αξιωματούχους, αντιδρώντας σε αυτήν που αποκάλεσε «απομίμηση» εκλογών, «ενορχηστρωμένη από τον πρόεδρο Ντανιέλ Ορτέγα και την αντιπρόεδρο Ροσάριο Μουρίγιο».

Η απειλή πως θα επιβάλλονταν κυρώσεις πλανιόταν ήδη προτού διεξαχθεί η ψηφοφορία της 7ης Νοεμβρίου, με την αντιπολίτευση άφαντη έπειτα από τη φυλάκιση των βασικών δυνητικών αντιπάλων του αρχηγού του κράτους. Ο πρόεδρος Μπάιντεν χαρακτήρισε «παντομίμα» τη διαδικασία στην οποία ο Ντανιέλ Ορτέγα εξασφάλισε τέταρτη συναπτή θητεία.

Στο κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος, ο κ. Μπάιντεν κάνει βιτριολικά σχόλια για την κατάσταση στη χώρα της κεντρικής Αμερικής. «Οι αντιδημοκρατικές και αυταρχικές ενέργειες της κυβέρνησης Ορτέγα σακάτεψαν την εκλογική διαδικασία και στέρησαν από τους πολίτες της Νικαράγουας το δικαίωμα να επιλέξουν τους ηγέτες τους με εκλογές ελεύθερες και δίκαιες», σημειώνει.

Καταγγέλλει τη σύλληψη χωρίς καμιά εγγύηση ότι θα έχουν δίκαιη μεταχείριση διαδηλωτών, αντιπολιτευόμενων, δημοσιογράφων, για να «καταπνιγεί κάθε πολιτικός διάλογος».

Η αστυνομία και οι σωφρονιστικές αρχές «συμβάλλουν σε αυτό το καταπιεστικό περιβάλλον» με «συλλήψεις για πολιτικούς λόγους», συνεχίζει. «Η σωματική και ψυχολογική κακοποίηση πολιτικών κρατουμένων», που συχνά φυλακίζονται «μυστικά», είναι «αφόρητη», τόνισε, διαπιστώνοντας επίσης το «κλίμα φόβου» το οποίο καλλιεργούν δήμαρχοι τασσόμενοι υπέρ της κυβέρνησης Ορτέγα. Ενώ δικαστές και εισαγγελείς διορισμένοι και «ελεγχόμενοι από την κυβέρνηση» έχουν οδηγήσει στην «κατάχρηση» της δικαιοσύνης για να «φιμώνονται οι επικριτές» του Ντανιέλ Ορτέγα, «βασιλεύει η γενικευμένη ατιμωρησία για τους δράστες εγκλημάτων εναντίον μορφών της αντιπολίτευσης» και η «διαφθορά» υπονομεύει τα θεμέλια των δημοκρατικών θεσμών, διαπιστώνει ακόμη.

Προηγούμενες κυρώσεις σε βάρος της κυβέρνησης του Ντανιέλ Ορτέγα και αξιωματούχων της Νικαράγουας που επιβλήθηκαν από τον κ. Μπάιντεν και τον προκάτοχό του, τον Ντόναλντ Τραμπ, δεν είχαν κανένα πρακτικό αντίκρισμα. Αναλυτές αμφιβάλλουν για την αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων.



.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: