Ο αστεροειδής που εξαφάνισε τους δεινοσαύρους έκανε ρευστή την επιφάνεια της Γης

Μία νέα έρευνα υποστηρίζει ότι ο αστεροειδής που έχει συνδεθεί με το οριστικό τέλος των δεινοσαύρων φέρεται να έκανε ρευστή την επιφάνεια της Γης όταν έπεσε πάνω στον πλανήτη μας πριν περίπου 66 εκατομμύρια χρόνια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα δημοσιευμένη στο περιοδικό Science, η δύναμη με την οποία χτύπησε τότε ο τεράστιος αστεροειδής τη Γη είχε ως αποτέλεσμα η σκληρή επιφάνειά της να κουνηθεί μπρος-πίσω σαν υγρό.

Μάλιστα οι επιστήμονες λένε πως είναι σε θέση πλέον να περιγράψουν λεπτομερώς το πώς ο αστεροειδής, που κατάφερε να εξαλείψει τους δεινοσαύρους, δημιούργησε τον τεράστιο κρατήρα του. Ο αστεροειδής άνοιξε έναν κρατήρα πλάτους 60 μιλίων. Στη συνέχεια, μέσα από ανυπολόγιστο βάθος, εκτοξεύθηκαν βράχοι σε ύψος διπλάσιο από το Έβερεστ που μετά «έπεσαν» προς τα έξω, σχηματίζοντας μια σειρά βουνών.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι όλα αυτά συνέβησαν εντός 5 λεπτών ή το πολύ 10, όπως εξηγεί ο Sean Gulick, γεωφυσικός στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, κάτι που επιβεβαιώνει και η Joanna Morgan από το Imperial College London της Βρετανίας.

Facebook

Twitter

texnologia

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: