Νότια Κορέα: Πεινασμένος φοιτητής καταβρόχθισε μπανάνα έργο τέχνης αξίας 120.000 δολαρίων

Την μπανάνα που αποτελούσε κομμάτι μιας διάσημης εγκατάστασης του Ιταλού καλλιτέχνη Maurizio Cattelan έφαγε Νοτιοκορεάτης φοιτητής καλλιτεχνικής σχολής, με τα πλάνα από τη στιγμή που αφαιρεί και έπειτα καταναλώνει το έκθεμα να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και να σοκάρουν τους λάτρεις της τέχνης. 

Ο Noh Huyn-soo βιντεοσκοπήθηκε να αφαιρεί την μπανάνα, η οποία ήταν κολλημένη με μονωτική ταινία σε έναν τοίχο στο Μουσείο Τέχνης Leeum στη Σεούλ, να την ξεφλουδίζει και να την τρώει μπροστά στους έκπληκτους θεατές, προτού ξανακολλήσει τη φλούδα της μπανάνας στον τοίχο, με την ίδια ταινία και στη συνέχεια να αποχωρεί με ένα χαμόγελο ικανοποίησης, σύμφωνα με τον Guardian.



Το περιστατικό καταγράφηκε από έναν φίλο του Noh, φοιτητή στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ.

Όταν το μουσείο ρώτησε τον Noh γιατί έφαγε την μπανάνα, εκείνος απάντησε ότι πεινούσε αφού παρέλειψε το πρωινό του, σύμφωνα με την Korea Herald. Αργότερα δήλωσε στον ραδιοτηλεοπτικό φορέα KBS ότι σκέφτηκε ότι “η καταστροφή ενός έργου σύγχρονης τέχνης θα μπορούσε επίσης να [ερμηνευτεί] ως έργο τέχνης” και ότι του ήρθε η ιδέα να ξανακολλήσει τη φλούδα ως “αστείο”. Και πρόσθεσε: “Σκέφτηκα ότι θα ήταν ενδιαφέρον … δεν είναι κολλημένο εκεί για να το φάνε;”.

Βέβαια η μπανάνα, μέρος της εγκατάστασης Comedian του Cattelan, αντικαθίσταται κάθε δύο ή τρεις ημέρες.

Ο Cattelan, γλύπτης και καλλιτέχνης περφόρμανς με έδρα τη Νέα Υόρκη, φέρεται να ενημερώθηκε για το περιστατικό και απλά απάντησε: “Κανένα πρόβλημα”.



Δεν είναι η πρώτη φορά που μια μπανάνα από το έργο χλευάζεται. Κατά τη διάρκεια της πρώτης έκθεσης του έργου στην Art Basel του Μαϊάμι το 2019, μια μπανάνα αφαιρέθηκε και καταναλώθηκε από τον καλλιτέχνη και περφόρμερ David Datuna.

Ο David Datuna δήλωσε αργότερα στον Guardian ότι ενώ θεωρούσε τον Cattelan “ιδιοφυΐα”, είχε πρόβλημα με το τεράστιο χρηματικό ποσό που βγήκε από μια μπανάνα που κόστιζε 20 σεντς.

Η πρώτη και η δεύτερη έκδοση που εκτέθηκαν στη Βασιλεία του Μαϊάμι Art Basel πωλήθηκαν και οι δύο για 120.000 δολάρια, ενώ μια άλλη βγήκε προς πώληση για 150.000 δολάρια πριν εμφανιστεί ο Datuna για να φάει το φρούτο. “Έχω ταξιδέψει σε 67 χώρες σε όλο τον κόσμο τα τελευταία τρία χρόνια και βλέπω πώς ζουν οι άνθρωποι”, δήλωσε ο Datuna. “Εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν χωρίς φαγητό. Και μετά βάζει τρεις μπανάνες στον τοίχο για μισό εκατομμύριο δολάρια;

Ο Cattelan, ο οποίος γεννήθηκε στην Πάντοβα, είναι επίσης γνωστός για τα προκλητικά έργα τέχνης που αμφισβητούν τη λαϊκή κουλτούρα. Ένα από αυτά – μια τουαλέτα από χρυσό 18 καρατίων που ονομάζεται Αμερική και εκτιμάται σε 1 εκατομμύριο λίρες – έγινε πρωτοσέλιδο τον περασμένο Σεπτέμβριο, αφού ξηλώθηκε από τον τοίχο της έκθεσης κατά τη διάρκεια μιας νυχτερινής ληστείας στο παλάτι Blenheim στο Oxfordshire.

Ένα γλυπτό με το μεσαίο δάχτυλο του Cattelan – γνωστό ως Il Dito (το δάχτυλο) αλλά επίσημα αποκαλούμενο L.O.V.E – απέναντι από το χρηματιστήριο του Μιλάνου βανδαλίστηκε από περιβαλλοντικούς ακτιβιστές τον Ιανουάριο.



(?)

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: