«Νομίζω εκμεταλλεύεται την καραντίνα και με απατά… Πώς να το χειριστώ;»

Έχω μια σχέση εδώ και 2 χρόνια. Γνωριστήκαμε μέσω κοινών γνωστών αλλά το τελευταίο διάστημα μου κάνει… νερά. Όλο δεν το σηκώνει, όλο είναι απασχολημένος, όλο θα βγει με φίλους του, όλο τον χρειάζονται οι δικοί του.

Και αυτό συμβαίνει για ένα διάστημα περίπου 3 – 4 μηνών. Και τώρα με την απαγόρευση, είναι σαν να του έκατσε τέλεια γιατί είναι με τους δικούς του και δεν ξέρω τι κάνει. Ίσως να το εκμεταλλεύεται; Στη δουλειά, είναι διευθυντής σε τράπεζα.

Αναγνωρίζω πως πιέζεται και θέλει να δίνει χρόνο κα σε άλλα άτομα στη ζωή του αλλά όλο ακούω ότι αυτή είναι μια συμπεριφορά που σημαίνει απιστία. Τα έχω χαμένα και είμαι σούπερ αγχωμένη. Δεν ξέρω τι να πιστέψω. Περιμένω και το πρώτο μας παιδί και δεν ξέρω πώς να το διαχειριστώ. Τι να κάνω;

Στο ερώτημα απάντησε η Ψυχολόγος & Ψυχοθεραπεύτρια Μαρία – Ελένη Γραμματικοπούλου

Φαίνεστε αρκετά αγχωμένη, και δεδομένης της κατάστασης που περιγράφετε είναι λογικό να αισθάνεστε έτσι. Ας προσπαθήσουμε όμως να δούμε ποιες δικές σας σκέψεις είναι ίσως λίγο διαστρεβλωμένες και ενισχύουν το άγχος και την ανασφάλειά σας.

Παρατήρησα πως η ερμηνεία που δίνετε για τη συμπεριφορά του συντρόφου σας είναι η απιστία. Αυτό είναι ίσως το χειρότερο σενάριο που θα μπορούσε να ισχύει, και φέρνοντάς το στο μυαλό σας ως μια πιθανότητα, σίγουρα ενισχύετε το άγχος και την πίεση που νιώθετε, ενώ είπατε και εσείς η ίδια ότι η επαγγελματική του θέση απαιτεί επένδυση χρόνου και ενέργειας.

Φυσικά δεν δικαιολογούμε καμία συμπεριφορά, αλλά καλό για εσάς θα ήταν εάν δεν έχετε κάποιες ενδείξεις, να μην κάνετε άσχημα σενάρια γιατί επιδεινώνετε την υγεία σας, ειδικά στην περίοδο της εγκυμοσύνης. Άλλωστε και οι ορμόνες σε αυτή την περίοδο της ζωής μιας γυναίκας είναι εύκολο να αυξήσουν το άγχος και τη θλίψη.

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε την τάση να φτιάχνουμε σενάρια…

Σκεφτείτε μόνο, μήπως η απόμακρη στάση του συντρόφου σας συμπίπτει με τα νέα για την εγκυμοσύνη σας. Υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπίζει κι εκείνος με άγχος τα καινούργια δεδομένα και να μην ξέρει πώς να το διαχειριστεί, και είναι απόλυτα σεβαστό αυτό.

Γενικότερα, όλοι οι άνθρωποι έχουμε την τάση να φτιάχνουμε σενάρια και να κάνουμε υποθέσεις όταν αντιλαμβανόμαστε κάποιες συμπεριφορές που μας προβληματίζουν και μας στεναχωρούν. Το πιο απλό που μπορούμε να κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι να συζητήσουμε με τον σύντροφό μας τις ανησυχίες μας, και να μπορέσουμε να πάρουμε κάποιες απαντήσεις.

Εάν μετά την έκφραση των ανησυχιών μας δούμε πως δεν αλλάζει κάτι, και η κατάσταση παραμένει ίδια, από κει και πέρα είναι στο χέρι μας να δούμε αν μπορούμε να κάνουμε μια υποχώρηση και να ανεχτούμε κάποια πράγματα, ή αν είναι πολύ δύσκολο όλο αυτό, να φύγουμε από μια σχέση που κατέληξε να είναι πηγή άγχους και δυσλειτουργίας για εμάς.

Μαρία – Ελένη Γραμματικοπούλου
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
Απόφοιτος Παντείου
Facebook:

Σχέση vs κορωνοϊός. Ένας ψυχίατρος εξηγεί πώς θα… επιβιώσει ο δεσμός

Μήπως είναι με άλλη; Τα σημάδια ότι έχει παράλληλη σχέση!

Μπορείτε να δείτε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τον κορωνοϊό, πατώντας εδώ.

sxeseis-teen

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: