Νίκος Χαρδαλιάς: Αυτά είναι τα νέα έκτακτα μέτρα

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε σήμερα νέα έκτακτα μέτρα κατά του κορονοϊού. Τα νέα μέτρα ανακοινώθηκαν μετά από την έκρηξη κρουσμάτων των τελευταίων ημερών στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα ανακοινώθηκε ότι:

  • από αύριο και έως τις 31 Αυγούστου είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων λατρείας.
  • Από αύριο και μέχρι 15 αναστολή επισκεπτηρίων σε γηροκομεία, άστεγοι, πρόσφυγες, νοσοκομεία.
  • Από Δευτέρα 3 Αυγούστου έως 15 Αυγούστου αυστηρά 100 άτομα σε κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμους, κηδείες και βαφτίσεις κλπ).
  • Απαγορεύεται η παραμονή συνοδών που έχουν συμπτώματα.
  • Δεν επιτρέπεται η επίσκεψη ιατρικών επισκεπτών μέχρι 15 Αυγούστου
  • Παρατείνεται η απαγόρευση των πανηγυριών μέχρι και το τέλος του Αυγούστου
  • Επέκταση των περιορισμών κυκλοφορίας των διαμενόντων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και στις δομές κάθε είδους της χώρας
  • Ρητή απαγόρευση όρθιων σε όλα τα κλειστά κέντρα.
  • Ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους όταν δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις.

Λοιμωξιολόγοι στην κυβέρνηση: Γενικευμένη χρήση της μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι οι λοιμωξιολόγοι πρότειναν τη γενικευμένη χρήση μάσκας

ντονο προβληματισμό προκαλεί στα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας υπό τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα η καθημερινή αύξηση της καταγραφής κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να εισηγούνται τώρα στην κυβέρνηση τη γενικευμένη χρήση της μάσκας απ” όλους και σε όλους τους κλειστούς χώρους, προκειμένου να προλάβουμε ένα δεύτερο μεγάλο κύμα της πανδημίας.

Επί της ουσίας, οι ειδικοί ζητούν να φοριέται υποχρεωτικά η μάσκα στο πρόσωπο και σε όλους τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους που μέχρι σήμερα δεν ισχύει. Για παράδειγμα, εντός των ιερών ναών και των υπόλοιπων χώρων λατρείας, κάτι άλλωστε που βρίσκει σύμφωνο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο όπως δήλωσε χθες. «Αν το μέτρο ισχύσει παντού, δεχόμαστε φυσικά να εφαρμοστεί και στις εκκλησίες μας» όπως είπε.

Παράλληλα, οι εμπειρογνώμονες ζητούν να εφαρμοστεί εκ νέου η τηλε-εργασία όπως συνέβαινε την περίοδο της καραντίνας, ενδεχομένως και με την παροχή οικονομικών κινήτρων για τις επιχειρήσεις, να τηρείται αυστηρά το πλαφόν εισόδου σε καταστήματα, μπαρ, καφέ και beach bar, να μην υπάρξουν μεγάλες συναυλίες και να μην πραγματοποιηθούν τα παραδοσιακά πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου ανά την Ελλάδα.

Παράλληλα πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πλαίσιο των εισηγήσεων ζητείται να μην γίνεται στους δημόσιους κλειστούς χώρους ή στους ιδιωτικούς εργασιακούς χρήση του κλιματιστικού εάν τα μηχανήματα είναι παλαιού τύπου και ανακυκλώνουν τον εσωτερικό αέρα αλλά να επιλέγεται το άνοιγμα των παραθύρων για περισσότερη δροσιά κάτι βέβαια που δεν είναι εύκολο μεσούντος του καλοκαιριού και με τις θερμοκρασίες στα ύψη.

Τέλος, η υγειονομική Επιτροπή εισηγείται επίσης στην κυβέρνηση τη χρήση μάσκας ακόμη και στους εξωτερικούς χώρους, όπου και όποτε παρατηρείται έντονος συνωστισμός.

Κοντοζαμάνης: 9.000 τεστ γίνονται καθημερινά στις πύλες εισόδου της χώρας

Δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη του, παρακολουθούμε συνεχώς την κατάσταση, δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης στη Βουλή, σημειώνοντας πως γίνονται 9.000 δειγματοληπτικά τεστ καθημερινώς στις πύλες εισόδου της χώρας και οι ταξιδιώτες αυτοπεριορίζονται για ένα 24ωρο μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων των τεστ.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπης Τζούφη για την απουσία μοριακού ελέγχου στο πύλη εισόδου της Κακαβιάς, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης πως αυτό είναι κλειστό για ταξιδιώτες.

Περνούν μόνο οι καθημερινά εργαζόμενοι στην γείτονα, αυτοί που έχουν δηλωμένη κατοικία στην χώρα μας και ομογενείς, καθώς δεν μπορεί να κλείσει η οικονομική δραστηριότητα και συνεπώς θα ελέγχονταν καθημερινώς οι ίδιοι άνθρωποι.

Παρ’ όλα αυτά έχουν γίνει και στην Κακαβιά συνολικά 2.000 έλεγχοι στις 11 και 12 Ιουλίου όπως και στις 14 και 15 Ιουλίου, σημειώνοντας πως όταν υπάρχουν περιπτώσεις που κρίνεται ότι και εκεί πρέπει να γίνουν έλεγχοι αυτοί πραγματοποιούνται.

Ερωτηθείς σχετικά με την περαιτέρω ενίσχυση του εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για να μπορούν να διεξάγονται εκεί τα δείγματα, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο υφυπουργός ανέφερε πως έχει ενισχυθεί και σε όλη την περίοδο της πανδημίας είχε σημαντική συμβολή στους ελέγχους που έγιναν.

Οι εργαστηριακοί έλεγχοι γίνονται και από το υπόλοιπο δίκτυο που υπάρχει και υποστηρίζουν την περιφέρεια. Σχετικά με τις Κινητές Μονάδες Ελέγχου, ο υφυπουργός είπε πως υπάρχει σχεδιασμός για να ενισχυθεί η Περιφέρεια Ηπείρου και με πρόσθετες ανάλογα με τις εξελίξεις.

Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, αναφερόμενος γενικά για τους ελέγχους και την παρακολούθηση των κρουσμάτων, υπογράμμισε πως υπάρχει στρατηγικό σχέδιο παρακολούθησης, τίποτα δεν έχουμε αφήσει στην τύχη του από την αρχή της πανδημίας.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπης Τζούφη, δήλωσε την ανησυχία της καθώς λήγει η προθεσμία που η Κακαβιά έχει κλείσει, τον Αύγουστο υπάρχει μεγάλη μετακίνηση από ομογενείς και διαμένοντες στην Ελλάδα, η γείτονα χώρα έχει αύξηση κρουσμάτων και ζήτησε να υπάρξει μία Κινητή Μονάδα Ελέγχου που να πραγματοποιεί συστηματικά και καθημερινά ελέγχους. Επίσης, ζήτησε να ενισχυθεί και το εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

«Θερίζει» ο κορονοϊός όλο τον πλανήτη: Πάνω από 17 εκατ. κρούσματα και 673.909 θάνατοι

Τουλάχιστον 673.909 θανάτους παγκοσμίως έχει προκαλέσει παγκοσμίως η πανδημία του κορονοϊού, από τη στιγμή που το γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κίνα ανακοίνωσε την εμφάνιση της ασθένειας στο τέλος του Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου AFP, με βάση επίσημα στοιχεία, περισσότερα από 17.352.910 κρούσματα έχουν επισήμως διαγνωσθεί σε 196 χώρες και εδάφη από την έναρξη της επιδημίας, 9.992.800 από τα οποία θεωρούνται σήμερα ιαθέντα.

Ωστόσο, ο αριθμός των διαγνωσμένων κρουσμάτων δεν είναι παρά ένα μικρό τμήμα του πραγματικού αριθμού. Ορισμένες χώρες δεν πραγματοποιούν τεστ παρά στα βαριά περιστατικά, άλλες χρησιμοποιούν τα τεστ κατά προτεραιότητα για την ιχνηλάτηση και πολλές από τις φτωχές χώρες δεν διαθέτουν παρά περιορισμένες δυνατότητες πραγματοποίησης διαγνωστικών ελέγχων.

Κατά τη χθεσινή ημέρα, καταγράφηκαν 6.459 νέοι θάνατοι και 290.986 νέα κρούσματα παγκοσμίως.

Οι χώρες που έχουν καταγράψει τον μεγαλύτερο αριθμό νέων θανάτων στους τελευταίους απολογισμούς τους είναι οι ΗΠΑ με 1.379 νεκρούς, η Βραζιλία (1.129) και η Ινδία (779).

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είναι η πλέον πληγείσα χώρα τόσο ως προς τον αριθμό των θανάτων, όσο και ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων, με 152.070 θανάτους και 4.495.224 επίσημα καταγεγραμμένα κρούσματα, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Τουλάχιστον 1.414.155 άτομα έχουν χαρακτηρισθεί ιαθέντα.

Μετά τις ΗΠΑ, η πλέον πληγείσες χώρες είναι η Βραζιλία με 91.263 νεκρούς επί 2.610.102 κρουσμάτων, το Μεξικό με 46.000 επί 416.179 κρουσμάτων, το Ηνωμένο Βασίλειο με 45.999 νεκρούς επί 302.301 κρουσμάτων και η Ινδία με 35.747 επί 1.638.870 κρουσμάτων.

Μεταξύ των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο, το Βέλγιο έχει καταγράψει τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων σε σχέση με τον πληθυσμό, με 85 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους. Ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο με 68, η Ισπανία με 61, η Ιταλία με 58 και το Περού με 58.

Η Κίνα (χωρίς τα εδάφη του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο) έχει επισήμως καταγράψει 84.292 κρούσματα (127 νέα κρούσματα από χθες), ανάμεσά τους 4.634 θανάτους και 78.974 ιαθέντα περιστατικά.

Επίσης, όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, από χθες (29/07), Φίτζι και Βιετνάμ κατέγραψαν τους πρώτους θανάτους από την Covid-19.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στην Ευρώπη ανέρχεται σε 209.780 επί 3.157.253 κρουσμάτων, η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική καταμετρά 194.683 νεκρούς (4.733.320 κρούσματα), οι ΗΠΑ και ο Καναδάς 161.027 νεκρούς (4.610.841 κρούσματα) , η Ασία 61.868 νεκρούς (2.775.743 κρούσματα), η Μέση Ανατολή 26.997 νεκρούς (1.146.821 κρούσματα), η Αφρική 19.325 νεκρούς (910.325 κρούσματα) και η Ωκεανία 229 νεκρούς (18.615 κρούσματα).

Εννέα άνδρες ήπιαν απολυμαντικό επειδή δεν έβρισκαν αλκοόλ και πέθαναν

Με την ίδια τους τη ζωή πλήρωσαν την απόφασή τους εννέα άνθρωποι στη νοτιοανατολική Ινδία να πιουν αλκοολούχο απολυμαντικό τζελ αντί για αλκοόλ, αφού τα καταστήματα που πωλούν ποτά έχουν κλείσει, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τον Σιντάρτ Καουσάλ, τον αστυνομικό διευθυντή της πόλης Κουριτσέντου, στο κρατίδιο Άντρα Πραντές, οι εννέα άνδρες έχασαν τις αισθήσεις τους, αφού κατανάλωσαν «μεγάλη ποσότητα» απολυμαντικού για τα χέρια, αναμεμιγμένου με νερό ή με σόδα. Μεταφέρθηκαν κατεπειγόντως σε νοσοκομείο, όπου όμως απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός τους.

Ο λόγος για τον οποίο στράφηκαν στο αλκοολούχο απολυμαντικό διάλυμα ως «υποκατάστατο», είναι ότι η πόλη έχει τεθεί σε καραντίνα και έτσι δεν μπορούσαν να αγοράσουν ποτά, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ινδία, αφού καταναλώνουν νοθευμένο αλκοόλ. Οι λαθρέμποροι συχνά προσθέτουν στα ποτά μεθανόλη -ένα τοξικό προϊόν που χρησιμοποιείται συνήθως ως αντιψυκτικό ή ως καύσιμο- ώστε να αυξήσουν την περιεκτικότητά τους σε αλκοόλ.

Μέχρι σήμερα, από την πανδημία της Covid-19 έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 35.740 άνθρωποι στην Ινδία.

ellada

Tags: , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: