Νικαράγουα: Εμβόλια κατά της Covid-19 το… μπόνους της Κίνας μετά τη διακοπή των σχέσεων με την Ταϊβάν

Το Πεκίνο έστειλε στον Ντανιέλ Ορτέγα 200.000 δόσεις του εμβολίου της Sinopharm  και θα ακολουθήσουν ακόμα 800.000

Στη Νικαράγουα έφθασαν χθες Κυριακή 200.000 δόσεις του εμβολίου κατά της COVID-19 που κατασκευάζει η κινεζική βιομηχανία φαρμάκων Sinopharm, τρεις ημέρες αφού η Μανάγουα ανακοίνωσε πως διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις της με την Ταϊβάν, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ.

Η νικαραγουανή αντιπροσωπεία που επισκέφθηκε την Κίνα για να επισημοποιήσει τη σύναψη σχέσεων με το Πεκίνο, επικεφαλής της οποίας ήταν οι Ραφαέλ και Λαουρεάνο Ορτέγα, γιοι του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα, επέστρεψε στη Μανάγουα με αεροσκάφος της Air China, μετέδωσαν επίσημα ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες τους άλλες 800.000 δόσεις του εμβολίου της Sinopharm αναμένεται να παραδοθούν στη χώρα τις επόμενες ημέρες.

Ο Λαουρεάνο Ορτέγα δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Κίνα συζητήθηκαν διάφορα σχέδια συνεργασίας και έγιναν συναντήσεις με αξιωματούχους αρμόδιους για το εμπόριο και τη διεθνή συνεργασία.

Η αλλαγή αυτή διπλωματικής πλεύσης καταγράφηκε με φόντο την συνεχιζόμενη κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, ειδικά σε ό,τι αφορά την Ταϊβάν, νήσο που έχει δική της κυβέρνηση και δικό της πολιτικό σύστημα από το 1949 μεν αλλά το Πεκίνο θεωρεί πάντα μέρος της επικράτειάς του, εξεγερμένη κινεζική επαρχία προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα στο μέλλον, διά της βίας αν χρειαστεί.

Σημειώθηκε επίσης εν μέσω της ενίσχυσης των κυρώσεων και των ταξιδιωτικών περιορισμών της Ουάσινγκτον σε βάρος της κυβέρνησης Ορτέγα. Ο κ. Ορτέγα επανεξελέγη τον Νοέμβριο για τέταρτη συναπτή θητεία στην προεδρία, χωρίς αντίπαλο, αφού οι περισσότεροι δυνητικοί αντίπαλοί του στις προεδρικές εκλογές συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν τους προηγούμενους μήνες.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: