Νίγηρας: 8 χωροφύλακες νεκροί σε επίθεση «τρομοκρατών»

Σύμφωνα με το υπουργείο, η επίθεση είχε στόχο στοιχεία της χωροφυλακής σε «αποστολή για να εγγυηθούν την ασφάλεια παρακείμενων χωριών» — Περίπου πενήντα «τρομοκράτες» σκοτώθηκαν

Οκτώ χωροφύλακες σκοτώθηκαν και άλλοι 33 τραυματίστηκαν χθες Τρίτη σε επίθεση «τρομοκρατών» στην Ουαραού, στο νοτιοδυτικό τμήμα του Νίγηρα, κοντά στα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

«Περί τις 05:30 (τοπική ώρα· 07:30 ώρα Ελλάδας), απόσπασμα της χωροφυλακής στην Ουαραού (…) δέχθηκε επίθεση ομάδων οπλισμένων τρομοκρατών που κινούνταν με αρκετές δεκάδες μοτοσικλέτες και οχήματα», ανέφερε ανακοίνωση Τύπου του υπουργείου Άμυνας του Νίγηρα.

Κατά τον ακόμη προσωρινό απολογισμό, οκτώ χωροφύλακες είναι νεκροί και άλλοι τριάντα τρεις τραυματίες, οι έξι πολύ σοβαρά. Περίπου πενήντα «τρομοκράτες» σκοτώθηκαν.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η επίθεση είχε στόχο στοιχεία της χωροφυλακής σε «αποστολή για να εγγυηθούν την ασφάλεια παρακείμενων χωριών», όχι μακριά από την Μπουρκίνα Φάσο.

«Η ενεργητική αντίδραση των στοιχείων του αποσπάσματος, με χερσαίες και αεροπορικές ενισχύσεις των εθνικών δυνάμεων και των εταίρων τους, επέτρεψε ο εχθρός να τραπεί σε φυγή», προστίθεται στο δελτίο Τύπου.

Πέντε οχήματα κι ένα φορτηγό του στρατού «καταστράφηκαν» στη μάχη, κατά την ίδια πηγή, που διευκρίνισε πως συνεχίζουν να διεξάγονται εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή.

Επτά μέλη της εθνικής εκλογικής επιτροπής (CENI) του Νίγηρα είχαν σκοτωθεί τον Φεβρουάριο του 2021 όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν έπεσε σε νάρκη στην Ουαραού.

Ο τομέας αυτός βρίσκεται στη λεγόμενη ζώνη των «τριεθνών συνόρων» με την Μπουρκίνα Φάσο και το Μαλί, όπου δρουν τζιχαντιστές του Σαχέλ, συμπεριλαμβανομένης της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Σαχάρα (ΙΚΣ).

Τους τελευταίους μήνες, ο πρόεδρος του Νίγηρα Μοαμέντ Μπαζούμ φάνηκε να υιοθετεί νέα προσέγγιση, αυτή του διαλόγου με κάποιους τζιχαντιστές.

Όμως οι εχθροπραξίες συνεχίζονται παράλληλα, με περίπου 12.000 άνδρες των ενόπλων δυνάμεων του Νίγηρα να εμπλέκονται σε κάπου δέκα αντιτζιχαντιστικές επιχειρήσεις, ιδίως κατά μήκος των συνόρων 1.400 χιλιομέτρων με το Μαλί και την Μπουρκίνα Φάσο.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: