New York Times: Κλεμμένα 27 αρχαία αντικείμενα αξίας άνω των 13 εκατ. δολαρίων στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης

Οι Αρχές στη Νέα Υόρκη κατέσχεσαν αρχαία αντικείμενα, αξίας τουλάχιστον 13.000.000 δολαρίων, από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, σύμφωνα με το «Artnews».

Το ρεπορτάζ των «New York Times» κάνει λόγο για 27 αρχαία αντικείμενα, αξίας άνω των 13 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τα αντικείμενα κατασχέθηκαν πρόσφατα από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης με εντολή του εισαγγελέα του Μανχάταν. Πρόκειται για μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας επιστροφής των αντικειμένων στις χώρες προέλευσής τους, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.

Το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν έχει λάβει μέχρι στιγμής έξι εντάλματα για την κατάσχεση αντικειμένων από το μουσείο εφέτος.

Στα μέσα Ιουλίου, μαζί με ομοσπονδιακούς πράκτορες, οι Αρχές της Νέας Υόρκης κατέσχεσαν 21 φερόμενα κλεμμένα αντικείμενα, αξίας άνω των 11.000.000 δολαρίων.

Ελληνικά αρχαία αντικείμενα τεράστιας αξίας κατασχέθηκαν από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης

Ανάμεσα στα πιο πολύτιμα αντικείμενα που κατασχέθηκαν ήταν μια μαρμάρινη κεφαλή της θεάς Αθηνάς, που χρονολογείται γύρω στο 200 π.Χ.

Δύο αγάλματα, που απεικονίζουν τους μυθικούς Έλληνες αδελφούς Κάστορα και Πολυδεύκη, που πιστεύεται ότι κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, κατασχέθηκαν επίσης, σύμφωνα με δημόσια έγγραφα που έλαβε το Διεθνές Κέντρο Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ).

Είναι η μεγαλύτερη κατάσχεση αντικειμένων στο Μουσείο Met μέχρι σήμερα.

Μερικά από τα αντικείμενα φέρεται πως βρέθηκαν κάποια στιγμή στην κατοχή ανθρώπων που θεωρούνται ύποπτοι για διακίνηση αρχαιοτήτων, όπως ο Gianfranco Becchina, ο οποίος διατηρούσε μια γκαλερί στην Ελβετία επί δεκαετίες, πριν ερευνηθεί για παράνομες συναλλαγές από την ιταλική κυβέρνηση το 2001.

Οι Αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι πολύ περισσότερα αντικείμενα με παράνομη προέλευση παραμένουν στα χέρια ιδιωτών συλλεκτών και μουσείων.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: