New York Times: Η οικονομική κρίση πλήττει την πορνεία στην Ελλάδα

Σε άρθρο που φιλοξενείται από τους New York Times αναφέρεται πως η κατακερματισμένη ελληνική οικονομία και η άφιξη δεκάδων χιλιάδων μεταναστών εξωθεί ακόμα περισσότερες γυναίκες στην πορνεία, παρά το γεγονός ότι οι τιμές έχουν ισοπεδωθεί.

Όπως σημειώνεται, στην Ελλάδα η πορνεία επιτρέπεται στους νόμιμους οίκους ανοχής, αλλά στη συντριπτική τους πλειονότητα οι επιχειρήσεις αυτές είναι μη καταχωρημένες. Η πορνεία των δρόμων απαγορεύεται αλλά είναι πλέον συνηθισμένο γυναίκες να πουλούν σeξουαλικές υπηρεσίες στις γωνίες. Αν και αρκετές από αυτές μπαίνουν στο επάγγελμα εξαιτίας της οικονομικής ανάγκης, άλλες υποχρεώνονται και εγκλωβίζονται στην πορνεία από παράνομους διακινητές.

«Η πορνεία έχει αυξηθεί και έχει αλλάξει, στο πλαίσιο του νέου οικονομικο-πολιτικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος», σχολιάζει ο καθηγητής εγκληματολογίας του Πάντειου Πανεπιστήμιου, Γρηγόρης Λάζος.

 

Ολοένα και περισσότερες γυναίκες στρέφονται στον κόσμο της πορνείας από οικονομική ανάγκη, όπως η Δήμητρα, η οποία αναφέρει πως: «Είχα ένα ανθοπωλείο για 18 χρόνια και τώρα είμαι εδώ απο ανάγκη, όχι από ευχαρίστηση. Κάποτε με αποκαλούσαν κυρία Δήμητρα και τώρα έγινα πόρνη».

Όπως υποστηρίζει ο Γρηγόρης Λάζος, καθηγητής εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών: «Το 2012 το ποσό για μια πόρνη ήταν περίπου 39 ευρώ, ενώ το 2017 είναι μόνο 17 ευρώ. Σημείωσε 56% πτώση».

Πέρα από την αύξηση των πελατών — μεταναστών από άλλες χώρες, ο καθηγητής Λάζος έχει καταγράψει αύξηση 5% και στους Έλληνες πελάτες από το 2012 έως το 2017. Ωστόσο έχουν γίνει πιο εκλεκτικοί, σύμφωνα με την μαντάμ Βάσω, που κάνει αυτή τη δουλειά τα τελευταία 20 χρόνια. «Παλιά 20 και 30 άντρες θα πλάγιαζαν με μία κοπέλα. Τώρα έρχονται, κοιτάζουν και λένε ότι θα επιτρέψουν».

ellada

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: