Νευρικότητα στις Οινούσσες λόγω… Ουκρανίας: «Δυσανάλογη χρήση βίας» επικαλείται η Άγκυρα σε επεισόδιο με ψαράδες

Πώς έγινε το επεισόδιο με σκάφος του Λιμενικού και τουρκικό αλιευτικό

Τα απόνερα από τα ισχυρά κύματα αναθεωρητισμού, τα οποία έχει σηκώσει τα τελευταία εικοσιτετράωρα η Ρωσία στην Ανατολική Ευρώπη, φαίνεται πως έφτασαν μέχρι το… Αιγαίο, καθώς σε διάβημα προέβη χθες η Άγκυρα, κάνοντας λόγο για «δυσανάλογη χρήση βίας» σε περιστατικό που σημειώθηκε το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Οινουσσών και Χίου.

Συγκεκριμένα, τουρκικό αλιευτικό, το οποίο ψάρευε παράνομα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, εκλήθη από το Λιμενικό, τόσο μέσω VHF όσο και δια ζώσης, να απομακρυνθεί από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Αντίθετα και παρά τις διαδοχικές συστάσεις, το τουρκικό αλιευτικό κινήθηκε με επικίνδυνους ελιγμούς προς το πλωτό περιπολικό του Λιμενικού, με σκοπό να το εμβολίσει. Τότε, οι Λιμενικοί αναγκάστηκαν να ρίξουν προειδοποιητικές βολές στον αέρα και το αλιευτικό έβαλε ρότα για τα τουρκικά παράλια.

Σύνηθες περιστατικό

Παρότι πρόκειται για ένα «σύνηθες περιστατικό», καθώς η προσπάθεια των τούρκων ψαράδων να αλιεύσουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα -συνεπικουρώντας εμμέσως τις όποιες τουρκικές αμφισβητήσεις- αποτελεί μια «παλιά ιστορία», πηγές, ωστόσο, με πολύ καλή γνώση των συνθηκών που επικρατούν στο Αιγαίο παρατηρούν ως «ασυνήθιστη» για τη διπλωματική ρουτίνα την αντίδραση της Άγκυρας, δεδομένου ότι η γειτονική χώρα προχώρησε χθες σε διάβημα, ζητώντας εξηγήσεις αναφορικά με το περιστατικό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας στην Άγκυρα εκλήθη χθες Έλληνας διπλωμάτης, στον οποίο και επιδόθηκε σημείωμα για «δυσανάλογη χρήση βίας σε βάρος αλιέων στο Αιγαίο», ενώ ζητήθηκε να μην επαναληφθούν οι παρεμβάσεις και η παρενόχληση αλιευτικών σκαφών. Ακόμη, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων υποστηρίζει ότι από το περιστατικό υπήρξε και τραυματισμός ενός Τούρκου ψαρά που επέβαινε στο πλοιάριο «Baba Ogul».

Διμερείς κραδασμοί

Την ίδια ώρα, η τουρκική… νευρικότητα αποδίδεται στη δραστική μείωση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών στο Αιγαίο, εξαιτίας των αποτελεσματικών επιχειρήσεων του Λιμενικού στην περιοχή τα τελευταία χρόνια, αλλά και στη γενικευμένη, γεωπολιτική αναταραχή που προκλήθηκε με αφορμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία ευνοεί την καλλιέργεια κλίματος έντασης ακόμη και σε πολύ μικρότερη κλίμακα, επιτείνοντας τους όποιους, διμερείς κραδασμούς.

Υπό αυτό το πρίσμα, υποψιασμένες παραμένουν οι ελληνικές Αρχές και αναφορικά με το ενδεχόμενο το περιστατικό στις Οινούσσες να αποτελεί επεισόδιο-προβοκάτσια από μέρους της γειτονικής χώρας, αφενός για να σταθμίσει την αποφασιστικότητα των ελληνικών δυνάμεων και αφετέρου να προκαλέσει τη δημιουργία εντυπώσεων, κυρίως για το διεθνές τους ακροατήριο. Για το περιστατικό ενημερώθηκε, άλλωστε, και το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ εντατικές περιπολίες πραγματοποιεί το Λιμενικό, στην ευρύτερη περιοχή.

Για τα ακριβή γεγονότα, πάντως, το Λιμενικό Σώμα εξέδωσε αναλυτική ανακοίνωση, εξηγώντας πως «πραγματοποιήθηκαν επανειλημμένως οι προβλεπόμενες συστάσεις», χωρίς όμως το τουρκικό αλιευτικό να συμμορφωθεί με το διεθνές πλαίσιο.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Λιμενικού:

«Περί ώρα 18:00 χθες, εντοπίστηκε από πλωτό περιπολικό του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, τουρκικό αλιευτικό σκάφος να αλιεύει εντός Ελληνικών χωρικών υδάτων, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου — Οινουσσών.

Άμεσα πραγματοποιήθηκαν επανειλημμένως οι προβλεπόμενες συστάσεις, μέσω VHF και δια ζώσης, από το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ προς το τουρκικό αλιευτικό να απομακρυνθεί από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, χωρίς αποτέλεσμα.

Παρά τις συστάσεις, το τουρκικό αλιευτικό κινήθηκε με επικίνδυνους ελιγμούς προς το πλωτό περιπολικό του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, με σκοπό να το εμβολίσει. Επιπροσθέτως, το πλήρωμα του αλιευτικού πλησιάζοντας το περιπολικό σκάφος ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ προέβη στη ρίψη διαφόρων βαρέων αντικειμένων (πέτρες κλπ).

Κατόπιν αυτών, πραγματοποιήθηκε ρίψη προειδοποιητικών βολών στον αέρα και σε ασφαλή τομέα από το περιπολικό σκάφος ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, με αποτέλεσμα το τουρκικό αλιευτικό σκάφος να αποχωρήσει με ανατολική πορεία για τα έναντι Τουρκικά παράλια».

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: