Νέο αρχηγό στους Φρουρούς της Επανάστασης διόρισε ο Χαμενεΐ

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ διόρισε τον στρατηγό Χοσέιν Σαλαμί αρχηγό των Φρουρών της Επανάστασης, αναφέρει ο ιστότοπος του Χαμενεΐ.

Ο Σαλαμί, 58 ετών, ήταν υποδιοικητής των Φρουρών της Επανάστασης εδώ και εννέα χρόνια και θα αντικαταστήσει στην ηγεσία της επίλεκτης αυτής δύναμης τον υποστράτηγο Μοχαμάντ Αλί Τζαφαρί, που ήταν διοικητής από το 2007. Ο διορισμός αυτός αποφασίζεται σε λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την ένταξη από τις ΗΠΑ των Φρουρών της Επανάστασης στη λίστα των «τρομοκρατικών οργανώσεων».

«Λαμβάνοντας υπόψη τις ικανότητές σας και τη σημαντική σας εμπειρία με διαφορετικές επαναστατικές ευθύνες (…) σας προήγαγα σε διοικητή της δύναμης και διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης», δήλωσε ο αγιατολάχ Χαμενεΐ.

Οι Φρουροί της Επανάστασης επιχειρούν παράλληλα με τον ιρανικό στρατό και τελούν απευθείας υπό τον έλεγχο του Χαμενεΐ.

Ο Σαλαμί πολέμησε στον πόλεμο μεταξύ του Ιράν και του Ιράκ (1980-1988) και ηγείτο επίσης της αεροπορίας των Φρουρών της Επανάστασης.

Τον Οκτώβριο, ο Σαλαμί είχε πει ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου θα πρέπει «εξασκηθεί να κολυμπά στη Μεσόγειο» γιατί μπορεί να αναγκαστεί να φύγει από τη χώρα του, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fars, που πρόσκειται στους συντηρητικούς του Ιράν. «Αυτοί (οι Ισραηλινοί) δεν αποτελούν μεγάλη απειλή για εμάς, η Χεζμπολάχ αρκεί για να τους καταστρέψει», είπε. Σύμμαχοι, η Χεζμπολάχ και το Ιράν, έχουν κοινό εχθρό το Ισραήλ.

Ο Σαλαμί θεωρείται σκληροπυρηνικός και τάσσεται κατά των μετριοπαθών μεταρρυθμίσεων του προέδρου Χασάν Ροχανί, περιλαμβανομένης της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν του 2015.

Οι Φρουροί της Επανάστασης, το επίλεκτο στρατιωτικό σώμα που συγκροτήθηκε το 1979, λίγο μετά την Ισλαμική Επανάσταση, έχει περίπου 125.000 μέλη που τελούν υπό την άμεση εποπτεία του ανώτατου ηγέτη, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS). Έχουν δικό τους στρατό ξηράς, δική τους αεροπορία και ναυτικές δυνάμεις, όπως και δική τους υπηρεσία πληροφοριών.

Σε αντίθεση με τον εθνικό στρατό, οι Φρουροί της Επανάστασης δεν έχουν ως πρώτη τους αποστολή την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας: σύμφωνα με το Σύνταγμα, η αποστολή τους είναι «η προάσπιση της Επανάστασης και των κεκτημένων της».

(?)

Πηγή: diethnh

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: