Νέο αφορολόγητο βάζει «φωτιά» στις τσέπες εκατομμυρίων φορολογούμενων

Με την επιστροφή στην Αθήνα των επικεφαλής του «κουαρτέτου» των δανειστών αυτήν την εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει και η ατζέντα με φορολογικές ανατροπές που επεκτείνονται από τη φορολογία εισοδήματος, τον ΦΠΑ και φθάνουν μέχρι το καθεστώς επιβολής των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία.

Ταυτόχρονα, αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι ρυθμίσεις για το πλαστικό χρήμα και την οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων κεφαλαίων προκειμένου τα νομοσχέδια να πάρουν τον δρόμο για τη Βουλή και να ενεργοποιηθούν από τις αρχές του 2017.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Αθήνα και δανειστές φαίνεται να έχουν συμφωνήσει στο πλαίσιο της φορολόγησης των «μαύρων» κεφαλαίων με συντελεστές 50% – 60% ανάλογα με το ελεγκτικό στάδιο που βρίσκεται κάθε υπόθεση, ενώ στις εξαγγελίες θα μείνει όπως όλα δείχνουν ο ειδικός ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός για τις επιχειρήσεις.

Οι συζητήσεις θα γίνουν υπό την πίεση που ασκούν οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ για περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου ορίου ενόψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2017 και του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου.

Σύμφωνα με το Ταμείο το αφορολόγητο όριο επιτρέπει πάνω από τους μισούς μισθωτούς να εξαιρούνται από τη φορολογία του εισοδήματος σε σύγκριση με το 8% της Ευρωζώνης, ενώ παράλληλα ασκεί πιέσεις και για κατάργηση των φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει.

Κόκκινη γραμμή

Σε αυτή τη φάση, «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση είναι να διατηρηθεί το αφορολόγητο της κλίμακας στα σημερινά επίπεδα καθώς, όπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί ο τελευταίος νόμος με τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα και τη μείωση του αφορολογήτου ορίου για τους μισθωτούς και συνταξιούχους το οποίο συνδέεται με τον αριθμό των προστατευόμενων παιδιών.

Οι αλλαγές που έχουν γίνει θα φανούν με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2017. Με βάση τους υπολογισμούς της Παγκόσμιας Τράπεζας το αφορολόγητο όριο εισοδήματος, δηλαδή η έκπτωση φόρου των 1.900-2.100 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση, κοστίζει συνολικά 8,5 δισ. ευρώ.

Η πρόταση της Παγκόσμιας Τράπεζας προβλέπει μείωση της έκπτωσης φόρου που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες στα 1.700 ευρώ (από 1.900-2.100 ευρώ σήμερα) για να εξοικονομηθεί 1 δισ. ευρώ. Στην περίπτωση που προχωρήσει η πρόταση αυτή, τότε η επιβάρυνση θα φτάσει στα 200 – 400 ευρώ ανά φορολογούμενο μισθωτό ή στα 400-800 ευρώ για ένα ζευγάρι με δύο μισθωτούς, δεδομένου ότι το αφορολόγητο είναι ατομικό.

Αφορολόγητο μόνο με πλαστικό χρήμαΗ κυβέρνηση, η οποία αποφεύγει τη συζήτηση για νέο «ψαλίδισμα» του αφορολογήτου ορίου, σχεδιάζει να συνδέσει τη χορήγησή του με τη χρήση του πλαστικού χρήματος. Από το 2017 και μετά, οι μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες από το επόμενο έτος θα δικαιούνται την έκπτωση φόρου 1.900 – 2.100 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, μόνο εφόσον έχουν συγκεντρώσει αποδείξεις με ηλεκτρονικό χρήμα αξίας ίσης με το 10% έως και το 30% του εισοδήματός τους ως εξής:

  • 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ
  • 15% για εισόδημα από 10.001 ευρώ έως 20.000 ευρώ

  • 20% για εισόδημα από 20.001 ευρώ έως 40.000 ευρώ

  • 30% για εισόδημα από 40.001 ευρώ και πάνω

Εξτρα αφορολόγητοΜάλιστα, όσοι καταφέρουν και έχουν πληρωμές δαπανών με πλαστικό χρήμα άνω του 80% του εισοδήματός τους θα κερδίζουν πρόσθετο αφορολόγητο. Αντίθετα όσοι φορολογούμενοι δεν θα έχουν το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων με πλαστικό χρήμα, τότε θα επιβάλλεται φόρος 22% επί της διαφοράς μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων και του ποσού των αποδείξεων που θα έχει δηλώσει ο φορολογούμενος.

Περικοπή φοροαπαλλαγώνΕκτός από το γνωστό αίτημα για περικοπή του αφορολογήτου των μισθωτών, των συνταξιούχων και των αγροτών, στην έκθεσή της, η Παγκόσμια Τράπεζα προτείνει περικοπή ή κατάργηση της έκπτωσης για τις ιατρικές δαπάνες, κατάργηση της έκπτωσης του 1,5% που γίνεται σε μισθωτούς και συνταξιούχους μέσω της παρακράτησης φόρου, κατάργηση του ειδικού καθεστώτος φορολόγησης για τους ναυτικούς αλλά και την επανεξέταση του επιδόματος θέρμανσης.

Και ενώ η κουβέντα για το ύψος του αφορολόγητου ορίου παραμένει ανοιχτή, η κυβέρνηση από τον περασμένο Μάιο που ολοκληρώθηκε η πρώτη αξιολόγηση έχει δεσμευθεί, να νομοθετήσει μέτρα για μια πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία επιβολής κατασχέσεων σε καταθέσεις, εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία φορολογουμένων στις περιπτώσεις που δεν πληρώνουν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους στο Δημόσιο, ενώ παράλληλα έχει συμφωνήσει να προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας απλοποιήσεις στις διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, του Κώδικα ΦΠΑ και του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, καταργώντας φοροαπαλλαγές, τροποποιώντας φορολογικά κίνητρα και καταργώντας υποχρεώσεις υποβολής δηλώσεων.

ellada

Tags: , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: