Νέες προκλήσεις Ερντογάν: Με το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας γινόμαστε μάρτυρες της αναγέννησης του έθνους μας

Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις από την Τουρκία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να τονίζει ότι η Αγιά Σοφιά ανήκει στην Τουρκία και μόνο.

Ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε ότι ορισμένες χώρες δεν μπορούν να αναγνωρίσουν ότι η Κωνσταντινούπολη είναι τουρκικό έδαφος.

«Ακόμη και αιώνες μετά την κατάκτηση, βλέπουμε ότι δεν είναι ακόμη αποδεκτό ότι η Κωνσταντινούπολη είναι στα χέρια του τουρκικού έθνους και των μουσουλμάνων», πρόσθεσε.

S;ymfvma me to Open, ο Τούρκος πρόεδρος σε δηλώσεις του μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου ανέφερε πως «το εκ νέου άνοιγμα της Αγίας Σοφίας για λατρεία αποτελεί το τελευταίο παράδειγμα ότι η χώρα μας ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Εχθρικές επιθέσεις και πολιτικές κρίσεις δεν μπορούν να καταστρέψουν την πατρίδα μας. Με το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας γινόμαστε μάρτυρες της αναγέννησης του έθνους μας».

Αγία Σοφία: Το δυνατό μήνυμα της Ισπανίδας ΥΠΕΞ με τον Τσαβούσογλου δίπλα της

Ένα δυνατό μήνυμα για την Αγία Σοφία, λίγα 24ωρα μετά την πρώτη μουσουλμανική προσευχή και με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών δίπλα της έστειλε η Ισπανίδα ΥΠΕΞ Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια.

«Η Αγία Σοφία πρέπει να παραμείνει μέρος της κοινής κληρονομιάς της ανθρωπότητας» δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός, μετά τη μετατροπή του μνημείου παγκόσμιας εμβέλειας σε τζαμί.

«Για μας είναι σημαντικό το πνεύμα αυτού του μεγάλου μνημείου της Αγίας Σοφίας να διατηρηθεί» ξεκαθάρισε, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό της Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα.

Η Αγία Σοφία έγινε, με τη βούλα του τουρκικού Ανώτατου Δικαστηρίου, τζαμί, και την Παρασκευή έγινε εκεί η πρώτη μουσουλμανική προσευχή, προκαλώντας αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο για τον μη σεβασμό του μνημειακού της χαρακτήρα.

Τζουμχουριέτ: Προσβολή στον Κεμάλ όσα έγιναν στην Αγία Σοφία

«Η Ελλάδα, με το πρόσχημα, της αντίδρασης στην επαναφορά της Αγίας Σοφίας σε λατρευτικο χώρο, έδειξε για άλλη μια φορά την εχθρότητα της προς το Ισλάμ και την Τουρκία», τονίζει σήμερα σε ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπ. Εξωτερικών απαντώντας στις αντιδράσεις της Ελλάδας για την Αγία Σοφία.

Όπως μετέδωσε η DW, ο Χαμί Ακσό, που καταδικάζει σφόδρα και καθιστά υπεύθυνη την ελληνική κυβέρνηση και τους κοινοβουλευτικούς για τις δηλώσεις τους, που ισχυρίζεται ότι υποκίνησαν πολίτες και επέτρεψαν να κάψουν δημόσια τουρκική σημαία στην Θεσσαλονίκη.

Αποκαλεί την Ελλάδα κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης, και αφού κάνει αναφορά στην μικρασιατική καταστροφή την κατηγορεί ότι, πρέπει να ξυπνήσει από το βυζαντινό όνειρο, από το οποίο δεν μπόρεσε να ξυπνήσει εδώ και 567 χρόνια.

Επίθεση της Τζουμχουριέτ στον Αλί Ερμπάς

Η πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία ως τέμενος απασχολεί όλα τα τουρκικά μέσα που αναφέρονται σε ιστορική μέρα.

Εξαίρεση αποτελεί η Τζουμχουριγιέτ που στο πρωτοσέλιδο έχει τίτλο προσβολή στον Κεμάλ αναφερόμενη στην ομιλία του Προέδρου θρησκευτικών υποθέσεων Αλί Ερμπάς που είπε ότι όποιος άλλαξε την χρήση της Αγίας Σοφίας είναι καταραμένος.

Επίσης στην ίδια εφημερίδα στο πρωτοσέλιδο βλέπουμε την αντίδραση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που βρήκε κλειστή την πόρτα του μαυσωλείου του Κεμάλ, την ώρα που γινόταν η προσευχή στην Αγία Σοφία. Τους ανακοινώθηκε ότι έχει γίνει απολύμανση.

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και διάφορες ΜΚΟ είχαν πάει να επισκεφθούν το μαυσωλείο για την επέτειο της Συνθήκης της Λωζάνης και κατάφεραν να μπουν μέσα μετά από δίωρη διαμαρτυρία. Παράλληλα οι νομαρχίες της Αττάλειας και της Σμύρνης ακύρωσαν την κατάθεση στεφάνου για την επέτειο της Συνθήκης με αφορμή τα μέτρα για τον κορπνοϊό.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αντιδρά λέγοντας πως δεν τρέχει τίποτε με τον κορoνοϊό όταν πρόκειται για την προσευχή στην Αγία Σοφία.

Πολιτική

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: