Νέες αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις της CIA – Ποτέ δεν θα είμαστε 100% ασφαλείς

«Η εμπειρία μας μετά από δεκαετίες στην ανάπτυξη λογισμικού μας λέει ότι ένα software δεν μπορεί ποτέ να είναι εντελώς καθαρό από ευπάθειες», τόνισε ο Νίκο βαν Σόμερεν, προϊστάμενος τεχνολογίας στο Ίδρυμα Linux, σχετικά με τις αποκαλύψεις ότι η CIA έχει αναπτύξει εργαλεία παρακολουθήσεων.

 

Υπενθυμίζουμε ότι την Τρίτη, ο οργανισμός WikiLeaks δημοσίευσε 8.761 έγγραφα από τα οποία φαίνεται ότι η αμερικανική μυστική υπηρεσία έχει αναπτύξει εκατοντάδες ιούς, κακόβουλο λογισμικό και προγράμματα παρακολουθήσεων, με τη βοήθεια των οποίων συσκευές iPhone, Android και Windows μετατρέπονταν σε εργαλεία παρακολούθησης εν αγνοία του χρήστη.

Μέσω των εργαλείων αυτών η CIA είναι σε θέση να αποκτήσει εξ αποστάσεως δεδομένα θέσης, ήχου και κειμένου επικοινωνιών, καθώς και να ενεργοποιεί την κάμερα και τα μικρόφωνα των κινητών τηλεφώνων κατά βούληση.

 

Σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα τεχνολογίας “The Inquirer” ο Νίκο βαν Σόμερεν, προϊστάμενος τεχνολογίας στο Ίδρυμα Linux, δήλωσε ότι επειδή η πλατφόρμα αποτελείται από ελεύθερο λογισμικό, αυτό σημαίνει ότι ενημερώνεται συνεχώς με διορθωτικά ασφαλείας, σε αντίθεση με άλλα λειτουργικά συστήματα.

«Το Linux είναι ένα λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιείται ευρέως, με μία τεράστια εγκατεστημένη βάση σε όλο τον κόσμο, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι κρατικές υπηρεσίες πολλών χωρών βάζουν στο στόχαστρο το λειτουργικό μαζί με τις πολλές άλλες κλειστές πλατφόρμες που έχουν προσπαθήσει να παραβιάσουν», δήλωσε ο ίδιος.

Συνέχισε λέγοντας ότι «το Linux αποτελεί ένα απίστευτα ενεργό έργο ανοικτού πηγαίου κώδικα. Χιλιάδες επαγγελματίες προγραμματιστές και εθελοντές -συμπεριλαμβανομένου μερικών από τους πιο ταλαντούχους ανθρώπους στον κόσμο- αναπτύσσουν διαρκώς βελτιώσεις και διορθωτικά για την πλατφόρμα. Αυτό επιτρέπει στην ομάδα kernel να διαθέτει ενημερώσεις κάθε λίγες ημέρες -ένας από τους πιο γρήγορους κύκλους ενημερώσεων στη βιομηχανία. Το γεγονός αυτό επιτρέπει στα μέλη της κοινότητας ελεύθερου λογισμικού να διορθώνουν άμεσα τις ευπάθειες και να διαθέτει στους χρήστες διορθωτικά με ταχύτερο τρόπο».

«Επιπλέον, η Πρωτοβουλία Βασικών Υποδομών (CII) του Ιδρύματος Linux, η οποία έχει την υποστήριξη πολλών μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, εργάζεται προκειμένου να βοηθήσει, σε παγκόσμιο επίπεδο, τα “open source” έργα να αναπτύξουν τον δικό τους κώδικα χρησιμοποιώντας τις καλύτερες πρακτικές, οι οποίες έχουν αποδειχτεί πως παράγουν τα πιο ασφαλή αποτελέσματα. Η εμπειρία μας μετά από δεκαετίες στην ανάπτυξη λογισμικού μας λέει ότι ένα software δεν μπορεί ποτέ να είναι εντελώς καθαρό από ευπάθειες».

Καταλήγοντας, ο Σόμερεν τόνισε ότι μέσω της δουλειάς που γίνεται στις κοινότητες ελεύθερου λογισμικού και της υποστήριξης από πολλές εταιρείες, αναπτύσσεται ένα από τα πιο ασφαλή software στον πλανήτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

seleo.gr-Diethni

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: