Νέα Υόρκη: Μαθητής πήγε να πνιγεί από πίτσα και τον έσωσε ο φίλος του με τη μέθοδο Heimlich

Τι κάνουμε όταν πνίγεται ένα παιδί ή ένας ενήλικας και πώς εφαρμόζουμε τη «μέθοδο Heimlich» στον εαυτό μας

Σε μια ηρωική πράξη προχώρησε ο επτάχρονος David Diaz Jr., μαθητής της δευτέρας τάξης του δημοτικού σχολείου Woodrow Wilson στο Μπιγκχάμπτον της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times» έσωσε τη ζωή του συμμαθητή του που πνιγόταν, εκτελώντας τη μέθοδο Heimlich, την οποία, όπως είπε, έμαθε παρακολουθώντας τη σειρά «The Good Doctor» με τους γονείς του.

Ο επτάχρονος δεν άργησε να αντιληφθεί ότι ένας από τους φίλους του, ο DeAndre, είχε σταματήσει να αναπνέει, αφού ένα κομμάτι πίτσα είχε κολλήσει στο λαιμό του κατά τη διάρκεια του γεύματος. Χωρίς δισταγμό, έτρεξε προς τον DeAndre και άρχισε να εφαρμόζει τη μέθοδο Heimlich, που χρησιμοποιείται όταν κάποιος πνίγεται.

Οι γρήγορες ενέργειες του David έσωσαν, τελικά, τη ζωή του μικρού αγοριού και η γενναιότητά του βραβεύτηκε από τον γερουσιαστή της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, Fred Akshar, ο οποίος του απένειμε βραβείο επαίνου της Γερουσίας της Νέας Υόρκης. Όσο για το τι επάγγελμα θέλει να ακολουθήσει όταν μεγαλώσει, όπως λέει ο μικρός, «μάλλον θα ήθελα να γίνω παίκτης του μπάσκετ».

Ο πατέρας του επτάχρονου δήλωσε υπερήφανος για τον γιο του. 

Το δημοτικό σχολείο δήλωσε σχετικά, ότι ο μικρός έκανε υπερήφανο το σχολείο, την οικογένειά του  και την πόλη.


Η μέθοδος Heimlich είναι τεχνική πρώτων βοηθειών, που χρησιμοποιείται για να σώσει τη ζωή ατόμου που πνίγεται από κάποιο αντικείμενο στον λαιμό, το οποίο του έχει κλείσει τον αεραγωγό και δεν μπορεί να αναπνεύσει.

Πώς εφαρμόζουμε την τεχνική σε ενήλικες, παιδιά, μωρά αλλά και στον εαυτό μας.

Ο πνιγμός ή αλλιώς πνιγμονή συμβαίνει όταν συνήθως ένα ξένο αντικείμενο σφηνώνει στο λαιμό ή στην τραχεία και μπλοκάρει τη ροή του αέρα. Στους ενήλικες, συνήθως αυτό συμβαίνει με ένα κομμάτι φαγητού ενώ στα μικρά παιδιά αυτό μπορεί να συμβεί και με μικρά αντικείμενα που συχνά καταπίνουν. Επειδή ακριβώς η πνιγμονή κόβει τη ροή του οξυγόνου προς τον εγκέφαλο οι πρώτες βοήθειες όσο πιο σύντομα γίνεται είναι σημαντικές.

Ελιγμός Heimlich για νήπια (Ηλικίες 1-8)

1.Ξεκινήστε τοποθετώντας το παιδί λυγίζοντας το στη μέση. Τοποθετήστε το χέρι κάτω από το στήθος για υποστήριξη.
2.Δώστε πέντε χτυπήματα προς τα πίσω χρησιμοποιώντας τη φτέρνα του χεριού. Τοποθετήστε αυτό το χτύπημα στην πλάτη ανάμεσα στις ωμοπλάτες του παιδιού.
3.Παρακαλώ τη γροθιά κάτω από το στήθος του παιδιού καθώς το βάζετε γύρω από τα χέρια σας.
4.Καλύψτε τη γροθιά με ένα άλλο χέρι, κρατώντας την σε θέση κλειδώματος.
5.Σπρώξτε τη γροθιά προς τα πάνω στην κοιλιά του παιδιού.
6.Εκτελέστε τις ωθήσεις γρήγορα και επαναλάβετε τις έως και τέσσερις φορές μέχρι να αποκολληθεί το μπλοκαρισμένο αντικείμενο.
7.Καλέστε τον αριθμό έκτακτης ανάγκης αφού ολοκληρώσετε μια φορά τον ελιγμό Heimlich.

Ελιγμοί Heimlich για Ενήλικες

Αν το άτομο είναι σε θέση να βήξει με δύναμη τότε πρέπει να συνεχίσει να βήχει. Βάλτε ένα χέρι μπροστά από το στέρνο του ατόμου για στήριξη. Αν τα πράγματα είναι ακόμα πιο σοβαρά, καθησύχαστε το και ζήτησε από κάποιον να καλέσει το 166. Αρκούν μόλις 4 λεπτά χωρίς οξυγόνο για να υπάρξει εγκεφαλική βλάβη, οπότε κάθε δευτερόλεπτο είναι σημαντικό.

Εάν αρχίσουν να εμφανίζονται και άλλα συμπτώματα, καλέστε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και προχωρήστε στον ελιγμό Heimlich.

1.Μπείτε στη θέση σας όρθιος ή γονατίζοντας πίσω από το άτομο και τυλίξτε τα χέρια σας γύρω από τη μέση του.
2.Εάν το άτομο βρίσκεται σε όρθια θέση, τοποθετήστε τα πόδια σας στα δικά τους για να του παρέχουν υποστήριξη εάν χάσει τις αισθήσεις του.
3.Κάντε μια γροθιά χρησιμοποιώντας το ένα χέρι και τοποθετήστε τον αντίχειρα στην περιοχή της κοιλιάς του ατόμου (πάνω από τον αφαλό αλλά κάτω από το στέρνο).
4.Πιάστε τη γροθιά με το άλλο χέρι και δώστε μια γρήγορη ώθηση προς τα πάνω σε μια προσπάθεια να βγάλετε το αντικείμενο έξω.
5.Ασκήστε επιπλέον δύναμη για έναν ενήλικα, καθώς η κατάσταση μπορεί να το απαιτεί.
6.Επαναλάβετε τις κοιλιακές ωθήσεις μέχρι να βγει το αντικείμενο ή μέχρι το άτομο να χάσει τις αισθήσεις του.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: