Νέα τεχνική γονιμοποίησης θα επιτρέπει σε ομόφυλα ζευγάρια να κάνουν παιδί

Ένα νέο πείραμα φαίνεται πως ανατρέπει την ιδέα της σύλληψης εμβρύου με βάση ωάριο και σπερματοζωάριο και προτείνει πως είναι πιθανό να γίνει σύλληψη μέσω κυττάρων δέρματος και άλλων σωματικών κυττάρων.

Πιο αναλυτικά, ερευνητές του πανεπιστημίου του Bath, κατάφεραν να εισάγουν με ένεση σε ποντίκια παρθενογενετικά κύτταρα εμποτισμένα με σπέρμα, προκαλώντας εγκυμοσύνη και γέννηση υγιέστατου εμβρύου.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Μοριακής Εμβρυολογίας Tony Perry, δήλωσε πως αυτή ήταν η πρώτη φορά που επιτεύχθηκε πλήρης ανάπτυξη εμβρύου, παρακάμπτοντας την κλασική μέθοδο γονιμοποίησης ωαρίου με σπερματοζωάριο.

Αν και προς το παρόν το συγκεκριμένο σενάριο βασίζεται σε υποθέσεις, θεωρείται πλέον εφικτό να συμβεί. Αν όντως συμβεί, άντρες θα μπορούν να κάνουν παιδιά, γονιμοποιώντας κύτταρα δέρματος με το σπέρμα τους και αναπτύσσοντας έμβρυα που θα έχουν μόνο τα δικά τους οικογενειακά χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, με την ίδια μέθοδο και γυναίκες που παρουσιάζουν μειωμένη γονιμότητα, λόγω χρήσης φαρμάκων αντικαρκινικής θεραπείας ή κάθε άλλου φαρμάκου, θα μπορούν να συλλάβουν παιδί, κάνοντας χρήση σωματικών τους κυττάρων και σπέρματος δότη.

Σημειώνεται ότι με την ίδια μέθοδο θα είναι εφικτή και η σύλληψη εμβρύων σε ζωικά είδη υπό εξαφάνιση, εκεί όπου η περισυλλογή των αυγών τους είναι αρκετά δύσκολη.

Ο καθηγητής Tony Perry συμπλήρωσε: «Η δουλειά μας προκαλεί το δόγμα, που υπάρχει από το 1827, όταν οι πρώτοι εμβρυολόγοι σε μελέτες θηλαστικών, είχαν συμπεράνει ότι μόνο ένα ωάριο γονιμοποιημένο από σπερματοζωάριο, μπορεί να φέρει μια φυσιολογική γέννα».



texnologia

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: