Νέα γερμανοτουρκική κρίση λόγω «στοπ» της Γερμανίας σε Ερντογάν

Την αντίδραση της τουρκικής ηγεσίας έχει προκαλέσει η γερμανική απαγόρευση της μετάδοσης μηνύματος του Ερντογάν σε συγκέντρωση υποστηρικτών του στην Κολωνία: Η Άγκυρα κάλεσε τον επιτετραμμένο της γερμανικής πρεσβείας για να διαμαρτυρηθεί.

Η συγκέντρωση υπέρ του Ερντογάν στην Κολωνία είχε προκαλέσει, όπως και προ ημερών στην αυστριακή Βιέννη, έντονες αντιδράσεις στην εσωτερική πολιτική σκηνή.

Πηγές που επικαλούνται ξεχωριστά το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Reuters αναφέρουν τη Δευτέρα πως το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον γερμανό επιτετραμμένο στην Άγκυρα (ο πρέσβης απουσιάζει με άδεια) για το ζήτημα.

Προηγουμένως, η τουρκική κυβέρνηση είχε εκφράσει και δημόσια την έντονη αντίδρασή της, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ιμπραΐμ Καλίν να μιλά για «απαράδεκτη» απαγόρευση, για την οποία υποστήριξε πως «δεν έχουν δοθεί επαρκείς εξηγήσεις».

Οι διοργανωτές της συγκέντρωσης υπέρ του Ερντογάν στη Κολωνία την Κυριακή, το «τμήμα εξωτερικού» του κυβερνώντος ΑΚΡ, είχαν την πρόθεση να προβάλλουν σε ζωντανή σύνδεση μήνυμα του τούρκου προέδρου. Τελικά όμως, το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο το απαγόρευσε.

Στη συγκέντρωση παρέστησαν μεταξύ 30.000 και 40.000, σύμφωνα με την αστυνομία της Κολωνίας και αποφεύχθηκαν εντάσεις είτε στην ίδια είτε με τις αντισυγκεντρώσεις που είχαν επίσης διοργανωθεί.

H γερμανική κυβέρνηση απέφυγε να σχολιάσει το θέμα της απαγόρευσης και τις δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων.

«Το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα των διοργανωτών της διαδήλωσης και η γερμανική κυβέρνηση δεν σχολιάζει αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου» τόνισε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ούλρικε Ντέμερ.

Ως «πολύ ωραία έκφραση του κράτους δικαίου» περιέγραψε την νομική διαδικασία που ακολουθήθηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ.

karfitsa.gr-Diethni

Tags: , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: