Νέα έρευνα: Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι πιο «αθώα» από τα κανονικά

Με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα να γίνονται όλο και πιο δημοφιλή πληθαίνουν και οι έρευνες που δείχνουν ότι τελικά ίσως και να μην είναι τόσο αθώα όσο φαίνονται. Αν και διαφημίζονται ως η

λυδία λίθος για το κόψιμο του τσιγάρου, υπάρχει αρκετή «θολούρα» στον ηλεκτρονικό τους καπνό σχετικά με τις επιπτώσεις στον οργανισμό και τις παρενέργειες που έχουν τα συστατικά που περιέχουν.

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε αυτές τις ημέρες στις ΗΠΑ τα ηλεκτρονικά τσιγάρα φαίνεται ότι προκαλούν βλάβες ή ακόμα και σκοτώνουν ανθρώπινα κύτταρα. Η μελέτη έγινε σε εργαστήρια και όχι σε κανονικούς ηλεκτρονικούς καπνιστές, όμως και πάλι τα αποτελέσματά της ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακά.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν γίνει της μόδας, με εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο να καταφεύγουν σ” αυτά για να κόψουν το κάπνισμα των αληθινών τσιγάρων. Όμως η δόκτωρ Jessica Wang-Rodriguez από το Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ, η οποία επιμελήθηκε την έρευνα, δήλωσε ότι σύμφωνα με τα ευρήματα μέχρι σήμερα, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι καλύτερα από το να καπνίζει κανείς τα κανονικά τσιγάρα.

Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα χρησιμοποίησαν καπνό από δύο διαφορετικούς τύπους ηλεκτρονικών τσιγάρων, ένα που περιείχε νικοτίνη και ένα χωρίς. Και τα ευρήματα που προέκυψαν ήταν ότι και στις δύο περιπτώσεις τα κύτταρα είχαν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν βλάβες από αυτά που δεν εκτέθηκαν στον καπνό του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Η δόκτωρ Rodriguez επισήμανε ότι «είναι γνωστό ότι η νικοτίνη προκαλεί προβλήματα στα ανθρώπινα κύτταρα. Όμως σε ότι αφορά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, θα πρέπει να υπάρχουν και κάποια άλλα υλικά που προκαλοπύν αυτές τις βλάβες. Άρα θα πρέπει να βρούμε ποιά είναι αυτά τα καρκινογόνα υλικά τα οποία υπάρχουν μέσα στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Γιατί ένα πράγμα είναι σίγουρο: τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αυξάνουν και αυτά τους κινδύνου για τη νέκρωση των κυττάρων».

Οι αμερικανοί ερευνητές που δημοσίευσαν την έρευνά τους στην ιατρική επιθεώρηση «Oral Oncology», κατέληξαν: «Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι τόσο ασφαλή όσο το μάρκετινγκ θέλει να τα παρουσιάζει στο κοινό. Τα υγρά που υπάρχουν μέσα σε αυτές τις συσκευές είναι προφανές ότι προκαλούν μεταλλάξεις στο DNA και θανάτωση των ανθρώπινων κυττάρων. Όμως χρειάζεται περισσότερη έρευνα ώστε να αποκαλυφθούν οι επιπτώσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων σε μακρά χρήση, και αν οι αλλαγές στο DNA και στα κύτταρα μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο».

Πάντως, οι υπέρμαχοι των ηλεκτρονικών τσιγάρων παρατηρούν ότι αυτή η νέα μελέτη που έχει αναστατώσει τους χρήστες σε όλο τον κόσμο, έγινε σε συνθήκες εργαστηρίου, και όχι σε έναν πραγματικό άνθρωπο. Ένα αντίστοιχο πείραμα σε άνθρωπο, υποστηρίζουν, θα σήμαινε ότι αυτός ο χρήστης θα έπρεπε να καπνίζει διαρκώς επί μέρες χωρίς διάλειμμα.

Όπως και να έχει, το σίγουρο είναι ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν φαίνεται να αποτελούν πανάκεια για το κόψιμο του τσιγάρου, καθώς όπως όλα δείχνουν προκαλούν και αυτά με την σειρά τους αρκετά προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό. Η μόνη και πιο αποτελεσματική λύση ήταν και παραμένει το οριστικό κόψιμο της συνήθειας του καπνίσματος, είτε αυτό αφορά το παλιό θεριακλήδικο ντουμάνι του καπνού είτε τα μοντέρνες ηλεκτρονικές τούφες απροσδιορίστου προέλευσης και αποτελεσματικότητας.

protothema.gr

seleo.gr-Ygeia

Tags: , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: