Νέα αποστολή της NASA θα ξεκινήσει στις 8 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί το 2023

H εκτόξευση του διαστημικού σκάφους OSIRIS-REx της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) προγραμματίστηκε για τις 8 Σεπτεμβρίου.

Το εν λόγω διαστημικό σκάφος θα επιχειρήσει την πρώτη αποστολή λήψης δειγμάτων από τον αστεροειδή Μπενού και επιστροφής τους στη Γη για ανάλυση.

Αν είναι επιτυχημένη, η αποστολή αναμένεται να βοηθήσει τους επιστήμονες να καταλάβουν καλύτερα πώς σχηματίσθηκαν οι πλανήτες και πώς άρχισε η ζωή στη Γη. Αποτελεί ένα βήμα επίσης για να δοκιμασθούν τεχνολογίες αποτροπής, σε περίπτωση που κάποιος αστεροειδής γίνει απειλητικός για τον πλανήτη μας.

Το σκάφος OSIRIS-REx θα ταξιδέψει έως τον κοντινό στη Γη αστεροειδή Μπενού, θα τον μελετήσει αρχικά εξ αποστάσεως και στη συνέχεια, με τον ρομποτικό βραχίονά του, θα συλλέξει δείγματα βάρους 60 γραμμαρίων έως δύο κιλών.

Σημειώνεται ότι το σκάφος της NASA έχει βάρος 2,1 τόνων και θα εκτοξευθεί από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα πάνω σε έναν πύραυλο «Άτλας». Πρόκειται να φτάσει στον Μπενού το 2018 και η επιστροφή του στον πλανήτη μας αναμένεται το 2023.

Παράλληλα, το OSIRIS-RΕx διαθέτει τρεις κάμερες και άλλα τέσσερα επιστημονικά όργανα για την εξερεύνηση του αστεροειδούς. Το σκάφος, ο ρομποτικός βραχίονάς του και η προστατευμένη με θερμική ασπίδα κάψουλα που -με τη βοήθεια αλεξίπτωτου- θα επιστρέψει τα δείγματα στη Γη, έχουν κατασκευασθεί από την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπενού ανακαλύφθηκε το 1999, έχει διάμετρο σχεδόν 500 μέτρων και η τροχιά του τον καθιστά «ύποπτο» κάποτε να διασταυρωθεί με τη Γη.

 

texnologia

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: