ΝΔ: Αποκλειστικά υπεύθυνη η κυβέρνηση για την περιορισμένη προστασία της φέτας

Την κυβέρνηση ως αποκλειστικά υπεύθυνη για την περιορισμένη προστασία της φέτας που εμπεριέχει η εμπορική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Καναδά, η επονομαζόμενη CETA, κατηγορεί η ΝΔ.

Συγκεκριμένα, στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Αυγενάκης, σημειώθηκε πως με τη CETA  «δεν επετεύχθη πλήρως η προστασία της φέτας και αυτό οφείλεται αποκλειστικά στους χειρισμούς της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου και στη διαπραγμάτευσή τους τα δύο τελευταία χρόνια».

Ωστόσο, καθώς πολλοί ευρωβουλευτές της ΝΔ είχαν δώσει θετική ψήφο στη CETA, στελέχη του κόμματος υπενθυμίζουν ότι σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων Γ. Κατρούγκαλος «επιχειρηματολόγησε υπέρ της υπερψήφισης της συμφωνίας ενώπιον όλων των ευρωβουλευτών».

Μάλιστα, τα στελέχη της ΝΔ σημειώνουν πως, εν συνεχεία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δια του αρμοδίου τότε Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργου Σταθάκη, υπερψήφισε τη συμφωνία στο Συμβούλιο Υπουργών, που αποτελούσε απαραίτητη προϋπόθεση για να έρθει προς ψήφιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όμως, όπως συμπληρώνουν, «όταν η συμφωνία πήγε στο Ευρωκοινοβούλιο, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατεψήφισαν, όχι για τη φέτα, αλλά για τα εργασιακά θέματα».

Η ΝΔ επιχειρηματολογεί ως εξής:

-Με τη συγκεκριμένη συμφωνία εκλείπουν οι δασμοί 8% -12% για μία σειρά ελληνικών αγροτικών — και όχι μόνο – προϊόντων (ροδάκινα, ελαιόλαδο, τυριά, γούνες, τυποποιημένα ελληνικά προϊόντα κ.λπ.) που «γίνονται ανταγωνιστικότερα στον Καναδά, σε μία προηγμένη δηλαδή αγορά 30.000.000 κατοίκων».
-Για τους παραγωγούς — στην πλειοψηφία τους Έλληνες — που ήδη δραστηριοποιούνται στην καναδική αγορά, η CETA προβλέπει ότι, προς το παρόν, μπορούν να χρησιμοποιούν τη λέξη “φέτα“, συνοδευόμενη, υποχρεωτικά από τη φράση “Made in Canada” και, βεβαίως, χωρίς ελληνικά σύμβολα.
-Προβλέπει, επίσης, ότι από εδώ και στο εξής κανένας νέος παραγωγός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη λέξη “φέτα”, παρά μόνο εάν διατυπώσει συγκεκριμένα ότι πρόκειται για “τυρί τύπου φέτας” Made in Canada.
-Επιπλέον, η ελληνική φέτα παραμένει απολύτως προστατευμένη στην Ευρώπη, ενώ οι ελληνικές εταιρείες που παράγουν γνήσια φέτα θα μπορούν να κάνουν εξαγωγές στον Καναδά (και χωρίς δασμούς εισαγωγής). Δηλαδή, το “τυρί τύπου φέτα” του Καναδά δεν μπορεί να εξαχθεί στην Ευρώπη.
Επισημαίνουν, εξάλλου, ότι η Ελλάδα παράγει ετησίως 120.000 τόνους φέτας. Η εσωτερική ζήτηση είναι 80.000 τόνοι. Οι ανάγκες της Ευρώπης μπορούν να φτάσουν τους 500.000 τόνους ενώ οι ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς προσεγγίζουν τους 1.000.000 τόνους ετησίως.

«Άρα, μπορούμε να αυξήσουμε την παραγωγή μας, να διαφημίσουμε το γνήσιο προϊόν φέτα και να το πουλήσουμε με ευκολία γιατί η ζήτησή του, στη Ευρώπη μόνο, είναι πενταπλάσια της σημερινής μας παραγωγής. Η CETA φέρνει την προστασία της φέτας σε σαφώς καλύτερο επίπεδο από αυτό που ήταν πριν. Το γεγονός ότι δεν επιτεύχθηκε η πλήρης προστασία της φέτας οφείλεται αποκλειστικά στους χειρισμούς της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου», υπογραμμίζουν.

politiki

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: