ΝΑΤΟ: Το μεγάλο παζάρι με την Τουρκία για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας

Η Άγκυρα ζήτησε συγκεκριμένες προτάσεις από το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη προτού προχωρήσει σε συνομιλίες —  Ο Τσαβούσογλου διευκρίνισε πως δεν αφορούν μόνο μια αλλαγή νόμων γύρω από την τρομοκρατία οι προϋποθέσεις που θέτει η Τουρκία

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τις κατηγορίες κατά της Ελλάδας, των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Δύσης γενικότερα για τη στάση της στο Κουρδικό, ενώ ως προς την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, τόνισε ότι δεν αίρει τις αντιρρήσεις του.

Πράγματι, η Τουρκία απέρριψε και πρόσκληση του ΝΑΤΟ να συμμετάσχει σε τριμερείς συνομιλίες με τη Φινλανδία και τη Σουηδία προκειμένου να βρεθεί λύση στην αντίθεση της Άγκυρας για την ένταξη των σκανδιναβικών χωρών στη Συμμαχία. «Δεν βρισκόμαστε ακόμα εκεί», φαίνεται να διαμήνυσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Aπό την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «διαβιβάσαμε τα γραπτά αιτήματά μας σε αυτές τις δύο χώρες (Φινλανδία και Σουηδία). Αναμένουμε τώρα τη γραπτή απάντησή τους». Χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες για τα αιτήματα, ο Τσαβούσογλου διευκρίνισε πως δεν αφορούν μόνο μια αλλαγή νόμων γύρω από την τρομοκρατία.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η Άγκυρα ζήτησε συγκεκριμένες προτάσεις από το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη προτού προχωρήσει σε συνομιλίες, κάτι που ώθησε τους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ να αναλάβουν δράση για την επίτευξη συμφωνίας μέσω διμερών συνομιλιών με κάθε χώρα. Μεταξύ άλλων, ζήτησε να στηρίξουν τη χώρα «στον αγώνα της κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων», συμπεριλαμβανομένου του PKK και της Τρομοκρατικής Οργάνωσης Φετουλάχ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Φινλανδία και η Σουηδία κλήθηκαν επίσης να μοιραστούν πληροφορίες με την Τουρκία και να άρουν τους περιορισμούς της αμυντικής βιομηχανίας εις βάρος της.

Η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μάριν ζήτησε χθες, Τρίτη, να βρεθεί μια συμφωνία με την Άγκυρα πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ατλαντικής συμμαχίας στα τέλη Ιουνίου. Ωστόσο, από την πλευρά της Άγκυρας έχει διαρρεύσει στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ότι θα ζητήσει αναστολή της διαδικασίας ένταξης για έναν χρόνο.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε τη Δευτέρα στη Σουηδία πως το ΝΑΤΟ εργάζεται σκληρά προκειμένου να επιλύσει τις «θεμιτές ανησυχίες που εγείρει η Τουρκία». Στις Βρυξέλλες, πάντως, έχουν προσκληθεί για την σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ οι αρμόδιοι υπουργοί της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

«Ο κ. Στόλτενμπεργκ εκφράζει πάντα με ειλικρίνεια τις απόψεις του και καταβάλλει προσπάθειες για να απαντήσει στις ανησυχίες της Τουρκίας. Εκτιμάμε τις προσπάθειές του», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: