NATO και Ιαπωνία δεσμεύονται να ενισχύσουν τους δεσμούς τους κατά της «ιστορικής απειλής» για την ασφάλεια

Ο γενικός γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα δεσμεύτηκαν σήμερα να ενισχύσουν τους δεσμούς τους, σημειώνοντας ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η αυξανόμενη στρατιωτική της συνεργασία με την Κίνα έχουν δημιουργήσει το πιο τεταμένο περιβάλλον ασφαλείας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι δηλώσεις τους αναφέρονται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στη διάρκεια επίσκεψης του Στόλτενμπεργκ στην Ιαπωνία, έπειτα από αυτήν που πραγματοποίησε στη Νότια Κορέα κατά την οποία παρότρυνε την Σεούλ να αυξήσει την στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία και προέβη σε παρόμοιες προειδοποιήσεις για αυξανόμενη ένταση με την Κίνα.

«Ο κόσμος βρίσκεται σε ένα ιστορικό σημείο καμπής στο πιο σοβαρό και περίπλοκο περιβάλλον ασφαλείας από τον τερματισμό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», αναφέρουν οι δύο ηγέτες στην ανακοίνωσή τους.

Σε αυτήν εκφράζουν επίσης ανησυχίες για τις πυρηνικές απειλές της Ρωσίας, τα κοινά στρατιωτικά γuμνάσια ανάμεσα στη Ρωσία και την Κίνα κοντά στην Ιαπωνία και την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από τη Βόρεια Κορέα.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι νίκη της Ρωσίας στην Ουκρανία θα ενθαρρύνει την Κίνα σε μια στιγμή κατά την οποία ενισχύει τον στρατό της, «εκφοβίζοντας τους γείτονές της και απειλώντας την Ταϊβάν».

«Ο πόλεμος αυτός δεν είναι μόνον μια ευρωπαϊκή κρίση, αλλά πρόκληση στην παγκόσμια τάξη», πρόσθεσε.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: