ΝΑΤΟ: Αποστάσεις από την YPG θα πάρει η νέα κυβέρνηση της Στοκχόλμης για να κάμψει τις τουρκικές αντιστάσεις

Αποστάσες από την κουρδική πολιτοφυλακή YPG θα κρατήσει η νέα κυβέρνηση της Σουηδίας, καθώς προσπαθεί να κερδίσει την έγκριση της Τουρκίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με όσα δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών Τομπάιας Μπίλστρομ στη Σουηδική Ραδιοφωνία.

Η πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας και ο πολιτικός της κλάδος, PYD θεωρούνται από την Άγκυρα προεκτάσεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο εξαπέλυσε εξέγερση κατά της Τουρκίας το 1980 και θεωρείται τρομοκρατική ομάδα από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Σουηδία, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, έχει υποστηρίξει το YPG στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ωστόσο, η Τουρκία έχει ξεκαθαρίσει δεν θα εγκρίνει την αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ εάν δεν σταματήσει να υποστηρίζει την YPG.

«Υπάρχει πολύ στενή σχέση μεταξύ αυτών των οργανώσεων και του PKK και αυτό δεν είναι καλό για τη σχέση μεταξύ εμάς και της Τουρκίας» δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών.

«Ο πρωταρχικός στόχος είναι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο Μπίλστρομ.

Η κίνηση αυτή έρχεται λίγες ημέρες πριν ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον ταξιδέψει στην Άγκυρα για να προσπαθήσει να πείσει τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν να ανάψει «πράσινο φως» για την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: