NASA: Αγωνία για την εκτόξευση του «Artemis I» – Εντοπίστηκε νέα, επικίνδυνη διαρροή

Νέα, επικίνδυνη διαρροή εντοπίστηκε στον πύραυλο της NASA, λίγες ώρες πριν πραγματοποιηθεί η δεύτερη επιχείρηση για εκτόξευση της μη επανδρωμένης διαστημικής αποστολής «Artemis 1» .

Ο πύραυλος της NASA προκάλεσε άλλη μια επικίνδυνη διαρροή το Σάββατο, σύμφωνα με το AP, καθώς η ομάδα εκτόξευσης άρχισε να τον τροφοδοτεί με καύσιμα για να απογειωθεί σε μια δοκιμαστική πτήση που πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν οι αστροναύτες ανέβουν στο σκάφος.

Ο συναγερμός υπερπίεσης σήμανε και η επιχείρηση δεξαμενής σταμάτησε για λίγο, αλλά δεν σημειώθηκε ζημιά και η προσπάθεια συνεχίστηκε. Αλλά λίγα λεπτά αργότερα, το καύσιμο υδρογόνου άρχισε να διαρρέει από το τμήμα του κινητήρα στο κάτω μέρος του πυραύλου. Η NASA διέκοψε τη λειτουργία, ενώ οι μηχανικοί προσπαθούσαν να λύσουν το πρόβλημα στην τροφοδοσία. Τα ρολόγια αντίστροφης μέτρησης συνέχισαν να χτυπούν, βέβαια. 

Για δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα , η ομάδα εκτόξευσης άρχισε να φορτώνει σχεδόν 1 εκατομμύριο γαλόνια καυσίμου στον πύραυλο μήκους 98 μέτρων, τον πιο ισχυρό που κατασκευάστηκε ποτέ από τη NASA. Υπενθυμίζεται πως η προσπάθεια της Δευτέρας σταμάτησε λόγω τεχνικών προβλημάτων στον κινητήρα και διαρροής καυσίμου.

Σημειώνεται πως στις 21.17 ώρα Ελλάδος, η NASA έχει προγραμματίσει την εκτόξευση του πιο ισχυρού πυραύλου στον κόσμο που θα ταξιδέψει μέχρι τη Σελήνη.

Γιατί απέτυχε η πρώτη προσπάθεια της αποστολής «Άρτεμις 1»

Mία ρωγμή στον κινητήρα 3 του πανίσχυρου πυραύλου «Space Launch System» (SLC) τίναξε στον… αέρα την έναρξη της ιστορικής διαστημικής αποστολής «Άρτεμις 1» της ΝΑSΑ που σηματοδοτεί την επιστροφή των ΗΠΑ στη Σελήνη.

Οι μηχανικοί της NASA αξιολόγησαν το πρόβλημα που εντοπίστηκε στον κινητήρα 3, έναν εκ των τεσσάρων (κινητήρων) RS-25, που διαθέτει ο πανίσχυρος πύραυλος και βρίσκεται στο κάτω μέρος του.

Σύμφωνα με τους ελεγκτές εκτόξευσης, ο κινητήρας 3 δεν μπορούσε να ρυθμίσει σωστά τη διαδικασία εξαέρωσης και οι μηχανικοί δεν κατάφεραν να επιλύσουν το πρόβλημα αναβάλλοντας έτσι την έναρξη της αμερικανικής διαστημικής αποστολής.

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild», η ρωγμή στο σύστημα θερμικής προστασίας σε μία από τις φλάντζες του κινητήρα ήταν η αιτία που η ΝΑSA αποφάσισε την αναβολή της εκτόξευσης του πυραύλου «SLC».

Τα χαρακτηριστικά του μεγα-πυραύλου «SLS»

Ο SLS μαζί με το Orion έχουν ύψος 98 μέτρων. Ο SLS, που χρειάστηκε πάνω από δέκα χρόνια για να αναπτυχτεί και να κατασκευαστεί, θεωρείται ο ισχυρότερος και πιο πολύπλοκος πύραυλος στον κόσμο, αν και, σύμφωνα με τον «Economist», αποτελεί ένα υπερβολικά ακριβό κρατικό κατασκεύασμα και μια σπατάλη για τα χρήματα των φορολογουμένων. Οι βασικοί υπεργολάβοι για το πρόγραμμα Άρτεμις είναι οι εταιρείες Boeing για τον SLS και Lockheed Martin για την κάψουλα Orion.

Η τελευταία φορά που εκτοξεύτηκε ένας τέτοιος μεγα-πύραυλος από το Κέντρο Κένεντι, ήταν το 1973 όταν ένας πύραυλος Κρόνος 5 (Saturn V) μετέφερε σε τροχιά τον διαστημικό σταθμό Skylab.

Τα επόμενα βήματα της ΝΑSΑ

Ο σχεδιασμός της NASA είναι η εκτόξευση το 2024 της επανδρωμένης αποστολής «Άρτεμις 2» γύρω από το φεγγάρι, και το 2025 η αποστολή «Άρτεμις 3» να προσεληνωθεί μεταφέροντας και την πρώτη γυναίκα αστροναύτη στη Σελήνη.

Θα τεθούν έτσι πιθανότατα αυτή τη φορά τα θεμέλια για μια πιο μόνιμη σεληνιακή βάση και παρουσία αστροναυτών στον δορυφόρο της Γης, με απώτερο στόχο μια «έδρα» στον Κόκκινο Πλανήτη μέσα στη δεκαετία του 2030.

Πάντως, αρκετοί ειδικοί δεν αποκλείουν ότι όλο αυτό το χρονοδιάγραμμα είναι υπερβολικά «σφιχτό» και φιλόδοξο, οπότε μπορεί να μετατεθεί χρονικά .

Οι τελευταίοι άνθρωποι που περπάτησαν στη Σελήνη ήταν οι δύο άνδρες αστροναύτες της αποστολής «Απόλλων 17» το 1972, ενώ είχαν προηγηθεί δέκα άλλοι Αμερικανοί αστροναύτες, στη διάρκεια πέντε προηγούμενων αποστολών, με πρώτη προσελήνωση της αποστολής Απόλλων 11 το 1969.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: