«Ναΐσκοι μνήμης» για τους πρόσφυγες στο Ηράκλειο


«Ναΐσκοι μνήμης» είναι ο τίτλος της έκθεσης σύγχρονης τέχνης της “Αννας Σαλούστρου, η οποία διοργανώνεται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, τον δήμο Ηρακλείου, τον ΟΛΗ, την Αναπτυξιακή Ηρακλείου και τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη στο Ηράκλειο.

Η έκθεση που εγκαινιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης στο λιμάνι του Ηρακλείου (μετά το Φρούριο του Κούλε) θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου. Η ιδέα της, μέσα από ένα έντονο συναισθηματικό πρίσμα, αφορά τα μικρά εκκλησάκια και εικονοστάσια, που τοποθετούνται από τους συγγενείς στα σημεία όπου κάποιοι δικοί τους έχασαν τη ζωή τους σε αυτοκινητιστικά δυστυχήματα. «Στην Ελλάδα, οι συγγενείς των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους σε αυτοκινητιστικά δυστυχήματα στους δρόμους, τοποθετούν σε εκείνο το σημείο μικρά εκκλησάκια, μέσα στα οποία ανάβουν ένα καντήλι στη μνήμη του νεκρού. Έτσι τιμούν τους νεκρούς, τους θυμούνται και προσεύχονται στον Θεό για την ψυχή τους.

Εκκλησάκια επίσης τοποθετούν στον τόπο του δυστυχήματος και όσοι επέζησαν, σαν από θαύμα, ως ευχαριστήρια αναθήματα για τη σωτηρία τους. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, λειτουργούν σαν σήματα κινδύνου, τονίζοντας την επικινδυνότητα του δρόμου σ` αυτή τη θέση και την ανάγκη για τη λύση του προβλήματος. Η ιδέα για τα πλωτά προσκυνητάρια – που λειτουργούν σαν επιτύμβιες σημαδούρες – στη μνήμη των νεκρών προσφύγων, προέκυψε ακριβώς από αυτό το ελληνικό έθιμο», αναφέρει η καλλιτέχνης η οποία εργάζεται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση του Ν. Ηρακλείου ως καθηγήτρια φυσικής αγωγής.

Έργα της Άννας Σαλούστρου υπάρχουν στο μουσείο σύγχρονης τέχνης στο Ρέθυμνο, στη δημοτική πινακοθήκη Ηρακλείου και σε ιδιωτικές συλλογές.

ellada

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: