Ναι, η μεσογειακή διατροφή έχει αποτέλεσμα… αλλά μόνο αν έχεις λεφτά

Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής είναι γνωστά εδώ και πολλά χρόνια, με πολλούς διαιτολόγους να την προτείνουν στους πελάτες τους ως τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο για να χάσουν κιλά και να παραμείνουν υγιείς.

Πρόκειται για μια διατροφή εμπνευσμένη από τις κουζίνες της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Νότιας Γαλλίες, η οποία χαρακτηρίζεται από μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών, συχνά γεύματα με ψάρια και πουλερικά, γενναιόδωρη χρήση ελαιόλαδου και μπαχαρικών και κατανάλωση με μέτρο όσον αφορά το κόκκινο κρέας και το κρασί.

Η συγκεκριμένη διατροφή έχει μελετηθεί από εκατοντάδες επιστήμονες και διατροφολόγους, που στη συντριπτική πλειοψηφία τους ισχυρίζονται ότι μπορεί να επιδράσει ευεργετικά στην πρόληψη και καταπολέμηση πλήθους ασθενειών, όπως οι καρδιοπάθειες, ο καρκίνος, το Πάρκινσον και το Αλτζχάιμερ.

Το πιο σημαντικό προτέρημά της; Είναι απείρως πιο απολαυστική από τις κετογονικές ή άλλου είδους μοδάτες δίαιτες που σου στερούν μεγάλες ομάδες τροφίμων με αποτέλεσμα να… πέφτεις με τα μούτρα όταν τελειώνουν. Το μεγαλύτερο μειονέκτημά της; Δεν λειτουργεί καθόλου όταν δεν έχεις λεφτά.

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται μια πρόσφατη μελέτη Ιταλών ερευνητών, που διεξήγαγαν έρευνα για τις διατροφικές συνήθειες 18.000 ανδρών και γυναικών σε διάστημα 4 ετών. 

Σύμφωνα με τα ευρήματα αυτής της πρωτοποριακής έρενας, η μεσογειακή διατροφή μείωσε κατά 15% τον κίνδυνο καρδιοπάθειας στους συμμετέχοντες, αλλά μόνο σε εκείνους που έβγαζαν περισσότερα από 40.000 ευρώ τον χρόνο. Στη μερίδα των συμμετεχόντων που έβγαζαν ετησίως λιγότερα από αυτό το ποσό, δεν παρατηρήθηκε κανένα απολύτως καρδιαγγειακό όφελος.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο International Journal of Epidemiology, ανακάλυψε επίσης ότι τα άτομα ανώτερου μορφωτικού επιπέδου — που έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλό εισόδημα – είχαν καλύτερα αποτελέσματα από τη διατροφή, εν μέρει επειδή επέλεγαν μεγαλύτερη ποικιλία λαχανικών και προτιμούσαν δημητριακά ολικής άλεσης. Όπως διευκρινίζουν οι ερευνητές, όσο μεγαλύτερη ποικιλία έχει η διατροφή ενός ατόμου, τόσο περισσότερα είδη θρεπτικών στοιχείων καταναλώνει. Τα άτομα υψηλού μορφωτικού επιπέδου έχουν επίσης περισσότερες πιθανότητες να προτιμήσουν βιολογικά τρόφιμα, κάνοντας ένα ακόμη «δώρο» στον οργανισμό τους.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας υπογραμμίζουν την ανάγκη να υιοθετηθούν πιο αποτελεσματικές στρατηγικές για τη μείωση των οικονομικο-κοινωνικών ανισοτήτων στην υγεία, όχι μόνο ενθαρρύνοντας τον κόσμο να υιοθετήσει υγιείς διατροφικές συμπεριφορές αλλά και διευκολύνοντας την πρόσβαση σε τροφές υψηλότερης διατροφικής αξίας», επισήμαναν στον επίλογο της μελέτης τους οι Ιταλοί επιστήμονες.

seleo.gr-Ygeia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: