Ναγκόρνο Καραμπάχ: Κέντρο επίβλεψης και εποπτείας της εκεχειρίας από Ρωσία και Τουρκία

Στο κέντρο θα βρίσκονται 60 στρατιώτες από Τουρκία και Ρωσία — Η επιτήρηση θα πραγματοποιείται με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα

Η Ρωσία και η Τουρκία άνοιξαν σήμερα ένα κοινό κέντρο επίβλεψης και εποπτείας της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η οποία συνήφθη έπειτα από την αναζωπύρωση της σύγκρουσης στην περιοχή τον περασμένο χρόνο, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν.

Το κέντρο, στο οποίο αμφότερες οι χώρες συμφώνησαν τον Νοέμβριο, άνοιξε επισήμως στην περιοχή του Αζερμπαϊτζάν, Αγκντάμ. Θα επανδρωθεί με 60 στρατιώτες από την Τουρκία και την Ρωσία, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας.

Έπειτα από έξι εβδομάδες συγκρούσεων το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία υπέγραψαν συμφωνία εκεχειρίας με τη διαμεσολάβηση της Ρωσίας για τον διαφιλονικούμενο θύλακα, τον οποίο η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, αλλά κυρίως κατοικείται από Αρμένιους.

Χθες η Τουρκία ανακοίνωσε ότι στο κέντρο θα εργάζονται ένας τούρκος στρατηγός και 38 υπάλληλοι.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, ανακοίνωσε ότι «η επιτήρηση θα πραγματοποιείται με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα καθώς και με αξιολόγηση των δεδομένων που θα λαμβάνονται από άλλες πηγές».

Η Τουρκία υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουση και έχει ασκήσει κριτική εις βάρος των συμπροέδρων της Ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ (Ρωσία, Γαλλία, ΗΠΑ) επειδή δεν έχουν επιλύσει την μακροχρόνια σύγκρουση έπειτα από δεκαετίες διαμεσολάβησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: