"Να τερματιστούν οι παρεμβάσεις τρίτων χωρών" ζήτησε ο Αναστασιάδης στη Διάσκεψη για τη Λιβύη

«Αυτό που συμβαίνει στη Λιβύη επηρεάζει πρώτα και κύρια τον λιβυκό λαό, αλλά παράλληλα έχει μεγάλη επίδραση στις γειτονικές χώρες και την περιφερειακή σταθερότητα» σημείωσε ο Κύπριος πρόεδρος

Την πλήρη συμμόρφωση τρίτων χωρών, που αποτελούν αποσταθεροποιητικούς παράγοντες στη Λιβύη, με τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, ζήτησε ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης. Είπε ακόμη ότι η Κύπρος συντάσσεται πλήρως με τη διεθνή κοινότητα για άμεσο τερματισμό των έξωθεν παρεμβάσεις στη χώρα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συμμετέχει στη Διεθνή Διάσκεψη των Παρισίων για τη Λιβύη, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν. Κατά τη διάρκεια παρέμβασης του στη Διάσκεψη, σημείωσε πως αυτό που συμβαίνει στη Λιβύη επηρεάζει πρώτα και κύρια τον λιβυκό λαό, αλλά παράλληλα έχει μεγάλη επίδραση στις γειτονικές χώρες και την περιφερειακή σταθερότητα.

Ο Νίκος Αναστασιάδης επεσήμανε πως — προερχόμενος και ο ίδιος από μια χώρα που αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα στρατιωτικών παρεμβάσεων, καταπάτησης του Διεθνούς Δικαίου και νεοαποικιακών προσεγγίσεων — συντάσσεται πλήρως με τη θέληση της διεθνούς κοινότητας να εργαστεί συλλογικά προκειμένου να τερματιστούν άμεσα οι έξωθεν παρεμβάσεις στη Λιβύη.

Εξαιρετικής επίσης σημασίας, συνέχισε, είναι να υπάρξει πλήρης συμμόρφωση τρίτων χωρών (εννοώντας την Τουρκία), που αποτελούν αποσταθεροποιητικούς παράγοντες, με τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, όπως η τήρηση του εμπάργκο πώλησης όπλων, αλλά και ο σεβασμός προς τις αρχές και αξίες που υπαγορεύει το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θαλάσσης και ο Καταστατικός Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρόσθεσε πως απαραίτητη προϋπόθεση για επίτευξη της πολυπόθητης σταθερότητας στη Λιβύη είναι η αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από τη χώρα.

Επιπλέον, είπε, η διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, όπως έχει προγραμματιστεί, είναι και αυτή κρίσιμη, ούτως ώστε να επιτραπεί σε μια Κυβέρνηση με δημοκρατική νομιμότητα να εργαστεί προς την κατεύθυνση της διατήρησης της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας, εδαφικής ακεραιότητας και ευημερίας της Λιβύης.

Κατέληξε λέγοντας πως η Κυπριακή Δημοκρατία, ως γειτονική Μεσογειακή χώρα και Κράτος Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραμένει δεσμευμένη να βοηθήσει -στο μέτρο των δυνατοτήτων της- στην εκπλήρωση των στόχων που ορίζονται στην Κοινή Διακήρυξη της Διεθνούς Διάσκεψης του Παρισιού για τη Λιβύη, με την εφαρμογή της οποίας θα ανοίξει ο δρόμος ώστε να επιτραπεί επιτρέψει στον λιβυκό λαό να αποφασίζει το μέλλον του, απαλλαγμένος από εξωτερικές παρεμβάσεις..

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: