Να πάρει πίσω τη συμφωνία η κυβέρνηση – Συνεδριάζουν σήμερα Πολιτική Γραμματεία και Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Επιμένει ο Λαφαζάνης

Να πάρει πίσω τη συμφωνία η κυβέρνηση – Συνεδριάζουν σήμερα Πολιτική Γραμματεία και Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ   Επιμένει ο Λαφαζάνης

Εν μέσω κλυδωνισμών και αναμενόμενων εξελίξεων σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να συζητήσει την κατάσταση που διαμορφώνεται στο κόμμα και την κυβέρνηση μετά την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους.

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας είναι σε εξέλιξη ενώ στην συνέχεια θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, σύμφωνα με το in.gr

Στόχος της σύγκλησης των οργάνων είναι να ξεκαθαριστεί η θέση των διαφωνούντων και σε αυτή τη βάση ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να λάβει τις αποφάσεις του.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να ακούσει πρώτα τα στελέχη και τους βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας και άλλων μικρότερων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ και εν συνεχεία να ανοίξει τα χαρτιά του, για παράδειγμα σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο διαγραφών. Αλλωστε, η Αριστερή Πλατφόρμα δεν είναι μια απλή συνιστώσα, αλλά ιδρυτικό στοιχείο του κόμματος.

Πριν από λίγο με γραπτή του δήλωση ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ζήτησε από τον πρωθυπουργό να πάρει πίσω τη συμφωνία, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει εναλλακτικές λύσεις.

Η επόμενη ημέρα για την κυβέρνηση είναι αρκετά δύσκολη μετά από τις διαφοροποιήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, στη Βουλή, τα χαράματα του Σαββάτου, και με δεδομένο ότι τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές ξεπερνούν κατά πολύ αυτά που η ίδια δήλωσε έτοιμη να πάρει. Ετσι, δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για την κατάσταση που θα διαμορφωθεί στη μετά τη συμφωνία εποχή.

Σύμφωνα με κύκλους της Αριστερής Πλατφόρμας, ο προσανατολισμός είναι οι βουλευτές που ανήκουν στην τάση, να καταψηφίσουν τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως δεν θα υπάρξει «γραμμή» και οι βουλευτές είναι ελεύθεροι να επιλέξουν μεταξύ του «όχι» του «παρών» και της αποχής.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Παν. Λαφάζανης δεν προτίθεται να παραιτηθεί εκτός αν ζητηθεί κάτι τέτοιο από τον πρωθυπουργό.

Για τον πρωθυπουργό είναι πλέον υποχρεωτικός, τουλάχιστον, ένας μίνι ανασχηματισμός, καθώς δύο υπουργοί του, οι κ. Λαφαζάνης και Στρατούλης, δεν του παρείχαν -με την ψήφο τους στη Βουλή- την εξουσιοδότηση να διαπραγματευτεί τη συμφωνία με τους δανειστές, αναφέρει η efsyn.gr

Πιθανότερη ημερομηνία ανακοίνωσης του ανασχηματισμού είναι η Πέμπτη (16/07).

Ένα ακόμα στέλεχος του κόμματος, ο επικεφαλής της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας, Ρούντι Ρινάλντι, με δήλωσή του διαχώρισε τη θέση του, αναφέροντας μετά τη συμφωνία πως η «αποικία χρέους» συνεχίζεται και πως «τα μνημόνια κυβερνούν την Ελλάδα».

Ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κοδέλας, αποφάσισε να ψηφίσει «»όχι» σε ότι μετατρέπει την χώρα σε ειδική ζώνη φτώχειας και λεηλασίας» και στη συνέχεια όποτε αποφασίσει ο ίδιος, πρόκειται να παραιτηθεί από τη βουλευτική του έδρα.

Να σημειώσουμε πως το απόγευμα της Δευτέρας, ανακοινώθηκε από την προεδρία της Βουλής η παραίτηση του Νίκου Χουντή. Τη θέση του στο Κοινοβούλιο αναλαμβάνει ο Γιώργος Κυρίτσης.

Ο Ν. Χουντής αναμένεται να αντικαταστήσει το Μανώλη Γλέζο (σ.σ. παραιτήθηκε πρόσφατα) στο ευρωκοινοβούλιο.

Άγνωστη παραμένει η στάση που θα κρατήσει η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Το βράδυ της Δευτέρας, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με υπουργούς και στενούς του συνεργάτες. Στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η αναπληρώτρια υπουργός Νάντια Βαλαβάνη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελαρίδης και ο βουλευτής Δημήτρης Βίτσας.

Σήμερα συνεδριάζει επίσης και η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝ.ΕΛ. για να καθορίσει τη στάση της.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: