Να γιατί δικαιούται η Μακένζι Μπέζος τη μισή περιουσία του πλουσιότερου ανθρώπου στη Γη

Όπως όλοι γνωρίζουμε πια, το αφεντικό της Amazon και πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, Τζεφ Μπέζος, χωρίζει από την εδώ και 25 χρόνια σύζυγό του, Μακένζι.

Και, όπως όλα δείχνουν, δεν υπάρχει προγαμιαίο συμβόλαιο, κάτι που θα μετατρέψει την πρώην σε μια από τις πλουσιότερες κυρίες της οικουμένης, καθώς ο νόμος στην Ουάσιγκτον προβλέπει πως η περιουσία μετά τον γάμο χωρίζεται στο 50-50.

Η περιουσία του αυτοδημιούργητου Τζεφ είναι σήμερα στα 137 δισ. δολάρια. Δικαιούται όμως η σύζυγος τα μισά; Φυσικά! Όχι επειδή είναι η γυναίκα του, αλλά γιατί μιλάμε για τη Μακένζι, έναν άνθρωπο που χωρίς αυτόν δεν θα υπήρχε η Amazon. Και εξηγούμαστε.

Το ζευγάρι γνωρίστηκε το 1992, όταν δούλευαν αμφότεροι στην επενδυτική D.E. Shaw. Η Μακένζι, απόφοιτος του περίβλεπτου πανεπιστημίου Πρίνστον, ήταν συνεργάτης, ενώ ο Τζεφ αντιπρόεδρος. Οι δυο τους τα βρήκαν και το 1993 παντρεύτηκαν, τον καιρό που ο Μπέζος συνέλαβε την ιδέα για ένα ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο. Εκείνη τον υποστήριξε θερμά από την αρχή, παρά τις πολλές πιθανότητες αποτυχίας που είχε μια τέτοια online απόπειρα στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Κι έτσι το 1994, ο 30χρονος και η 24χρονη αποφάσισαν να ξεβολευτούν από τις καλές ζωές τους. Όργωσαν τις ΗΠΑ αναζητώντας νέο σπίτι αλλά και έδρα για την Amazon. Εκείνη οδηγούσε όσο ο Τζεφ σκάρωνε το επιχειρηματικό του σχέδιο στη θέση του συνοδηγού.

Εγκαταστάθηκαν στο Τέξας, αγόρασαν ένα σαραβαλάκι και κατέληξαν τελικά στο Σιάτλ, αναζητώντας από κοινού όνομα. Εκείνος επέμενε να πούνε το online βιβλιοπωλείο «Relentless», εκείνη πρότεινε το «Amazon» και έτσι γεννήθηκε η εταιρία. Της οποίας υπήρξε εξάλλου η πρώτη λογίστρια, θάβοντας τα όνειρά της να γίνει συγγραφέας.

Και ήταν πολλά ακόμα για την Amazon, ακόμα και ο κλητήρας που πήγαινε την αλληλογραφία στο ταχυδρομείο. Ή τα καθημερινά πήγαινε-έλα στην τράπεζα. Ένας σωστός άνθρωπος για όλες τις δουλειές δηλαδή. Ακόμα και ο πρώτος επενδυτής της Amazon, ο καθοριστικός παράγοντας John Doerr, δική της γνωριμία ήταν.

Πέρα από την καθημερινή της δουλειά εκεί στις πρώτες ημέρες του κολοσσού όμως, ήταν πάντα η υποστηρικτική σύζυγος, κάτι τόσο σημαντικό που ακόμα και ο Γουόρεν Μπάφετ ομολόγησε το 2009 σε σύσκεψη του δικού του επενδυτικού κολοσσού. «Αν θέλετε να τα καταφέρετε στη ζωή», είπε, «παντρευτείτε τον κατάλληλο άνθρωπο. Το λέω σοβαρά. Θα κάνει τη μεγάλη διαφορά στη ζωή σας».

Ακόμα και η ίδια η ιδέα του ηλεκτρονικού βιβλιοπωλείου μπορεί να μην ερχόταν ποτέ στον Τζεφ αν δεν έβλεπε καθημερινά την Μακένζι πίσω από ένα βιβλίο. Ο Μπάφετ αποκάλυψε το 2017 πως χωρίς τη δική του σύζυγο Susie (πέθανε το 2004), δεν θα είχε φτιάξει την περιουσία που έφτιαξε…

(?)

Lifestyle

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: