Μυστηριώδες σήμα από το διάστημα προκαλεί παγκόσμιο επιστημονικό ενδιαφέρον

Πέρυσι τον Μάιο, Ρώσοι ραδιοαστρονόμοι «έπιασαν» ένα μυστηριώδες σήμα που προερχόταν από την περιοχή του άστρου HD-164595, σε απόσταση 95 ετών φωτός από τη Γη και τώρα ενημερώθηκαν οι αστρονόμοι στον υπόλοιπο κόσμο.

Παρά το γεγονός ότι, μετά την είδηση για το σήμα, ξεκίνησαν και οι πρώτες θεωρίες πως ίσως να προήλθε από κάποιο εξωγήινο πολιτισμό, οι αναζητήσεις που έκαναν τα αμερικανικά ραδιοτηλεσκόπια των προγραμμάτων SETI και Breakthrough, που αναζητούν ίχνη εξωγήινης νοημοσύνης, δεν κατάφεραν να βρουν κάτι μέχρι στιγμής.

Σημειώνεται ότι το άστρο HD-164595 βρίσκεται στον αστερισμό του Ηρακλή και είναι γνωστό ότι έχει τουλάχιστον έναν εξωπλανήτη γύρω του, χωρίς να αποκλείεται η ύπαρξη και άλλων. Το ρωσικό ραδιοτηλεσκόπιο RATAN-600, διαμέτρου 577 μέτρων, που έκανε την ανακάλυψη, βρίσκεται στον βόρειο Καύκασο και στελεχώνεται από επιστήμονες της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

Η αδυναμία να ανιχνευθεί κάτι ανάλογο από τα ραδιοτηλεσκόπια στις ΗΠΑ, σημαίνει ότι είτε οι Ρώσοι ήταν πολύ τυχεροί εκείνη τη στιγμή, είτε ότι επρόκειτο για κάποια γήινη παρεμβολή, π.χ. από κάποιο δορυφόρο, που παραπλάνησε τους Ρώσους αστρονόμους.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

texnologia

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: