Μυρωδάτη Σπιτική Μηλόπιτα με μαστίχα Χίου


Μυρωδάτη Σπιτική Μηλόπιτα με μαστίχα Χίου σε νόστιμο χωριάτικο και κριτσανιστό φύλλο με αλεύρι Ολικής Άλεσης!

Ιδανική για να συνοδεύσει το κρασάκι σας τα βράδια της της παγωνιάς, δίπλα στο τζάκι…

Αυτό που την ξεχωρίζει είναι η ζύμη για το φύλλο…

Μία μηλόπιτα φτιαγμένη με το δικό μας φύλλο, στο σπίτι μας με φρέσκα αγνά υλικά (νηστίσιμη άν δεν προσθέσετε αυγά στην ζύμη για το φύλλο).

Υλικά
Για το φύλλο:
1 κούπα αλεύρι ολικής άλεσης
1/2 κούπα αλεύρι σκληρό (κίτρινο)
1/2 κούπα αλεύρι μαλακό ή γοχ
1 κ.σ. Αλάτι θαλασσινό!
1 κ.σ. Ζάχαρη
3/4 φακελάκι ξερή μαγιά
2 κ.γ. ηλιέλαιο
1/2 κούπα και όσο πάρει χλιαρό νερό
2 αυγά ελεύθερης βοσκής (ποτέ κλωβοστοιχίας!!!)

Για την γέμιση:
1 μήλο καθαρισμένο και κομμένο σε λεπτές φέτες
1 μπανάνα
1 περίπου κούπα σταφίδες ξανθές
Κανέλα μπόλικη
Μαστίχα Χίου σε σκόνη
3/4 της κούπας Μαύρη ή λευκή Ζάχαρη
1-2 κ.σ. ηλιέλαιο
1/2 κούπα νεράκι
Προαιρετικά, μπορείτε να προσθέσετε στο μείγμα της γέμισης και λίγο κονιάκ ή μπράντυ (cognac or brandy)

Εκτέλεση
Πρώτα φτιάχνουμε το φύλλο μας: Αναμειγνύουμε το (τα) αλεύρι σταδιακά με όλα τα υλικά εκτός από το ηλιέλαιο. Το νερό όσο πάρει, για να φτιάξουμε μιά ζύμη εύπλαστη, στην αρχή μέσα σε ένα μπολ, και μετά την ζυμώνουμε πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Προσθέτουμε στο τέλος το ηλιέλαιο και ζυμώνουμε πάλι για λίγο. Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει μέσα σε ελαφρά λαδωμένο μπολ πάνω σε ζεστό μέρος, σκεπασμένη με μία πετσέτα, και φτιάχνουμε την γέμιση:

Σε ένα βαθύ τηγάνι τοποθετούμε τις φέτες μήλου, προσθέτουμε το νεράκι και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν έχοντας προσθέσει σταδιακά και τα υπόλοιπα υλικά. Όταν μαλακώσουν, ανακατεύουμε μέχρι να πιούν σχεδόν όλα τα υγρά, αλλά να μην στεγνώσουν! Θέλουμε να μείνει το μείγμα με το σιροπάκι του!

Η μαστίχα δίνει την ξεχωριστή γεύση σε αυτήν την σπιτική μηλόπιτα! Προσέξτε την ποσότητα που θα βάλετε, ούτως ώστε να μην είναι πολύ έντονη, ιδιαίτερα αν δεν την έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ στο παρελθόν!…Εμείς την μαστίχα την λατρεύουμε και είμασταν ‘γενναιόδωροι’ στην ποσότητα που χρησιμοποιήσαμε.

Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει, όση ώρα ανοίγουμε τα φύλλα μας. Την ζύμη την απλώνουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια, την κάνουμε ρολό και την κόβουμε σε 5-6 κομμάτια, που τα κάνουμε μετά μπαλίτσες.

Στρώνουμε 2-3 φύλλα στην αρχή, λαδώνοντας με ηλιέλαιο κάθε ένα, απλώνουμε αραιά μερικές κουταλιές από τη γέμιση, συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα και την γέμιση (αν θέλουμε τα κάνουμε και ρολό, όχι σφιχτά.)

Μπορείτε, επίσης, εναλλακτικά, να κάνετε ατομικές μικρές μηλόπιτες με μικρότερα φύλλα, διπλώνοντάς τα.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στην μεσαία σκάλα στον αέρα στους 180β για 30-45′ ανάλογα με τα φύλλα κσι το πάχος.

Αφήνετε να κρυώσει και κόβετε σε κομμάτια.

Τέλος, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα!

Το σπιτικό τραγανιστό φύλλο-κράτς είναι Α-συ-να-γώ-νι-στο! και σε συνδυασμό με την απίθανη μυρωδιά του φρεσκοψημένου μήλου με την κανέλα ΚΑΙ την υπέροχη μοναδική! μυρωδιά της μαστίχας, το σπίτι σας θα γεμίσει χαρά και ευωδία!
Η γεύση της δεν παίζεται !!!


Πηγή - idiva.gr

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: