«Μου παίρνει όλα τα λεφτά»: Γιατί μια γυναίκα ανέχεται την οικονομική εκμετάλλευση από τον σύντροφό της;

Η 26χρονη Μαρία ρωτά

Έχω σχέση με έναν παντρεμένο. Εγώ έμενα  Αθήνα, άφησα τα πάντα γι’ αυτόν. Μου έλεγε ότι θέλει να το πάμε σοβαρά και μετά από 5 μήνες που ήρθα στο μέρος του και από καυγάδες μου ομολόγησε ότι είναι παντρεμένος. Εκείνος ισχυριζόταν ότι είναι χωρισμένος και ότι απλά δεν ήθελε να πληγώσει την πρώην του, ώσπου πριν μου πει κάτι μου, μία φίλη του μου αποκάλυψε ότι είναι παντρεμένος.

Είμαστε μαζί 15 μήνες. Δεν μου φέρεται τρυφερά. Τον ενδιαφέρει το σeξ μόνο και ό,τι λεφτά παίρνω τα κρατάει εκείνος. Μου τα παίρνει λέγοντας μου ότι θα πάρουμε τροχόσπιτο, ότι θα είμαστε μαζί κι ας είναι παντρεμένος. Όπου πάμε κρυβόμαστε γιατί φοβάται μην τον δουν μαζί μου και το πουν στη γυναικά του. Από την μια τον αγαπώ αλλά από την άλλη πρέπει να ξεκόψω μαζί του.

Ξέχασα να πω ότι έχει και facebook και μιλαει με όλες της πρώην του και όσο για τη φίλη του, που ανέφερα προηγουμένως, τον γουστάρει και μου το είπε ευθέως. Δεν ξέρω τι να κάνω; Τώρα βρήκα μια δουλειά, αλλά πως να ξεκόψω μαζί του ενώ τον αγαπώ;;;

Στο ερώτημα απαντά η ψυχοθεραπεύτρια, Δήμητρα Φιλοπούλου:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Η σχέση που περιγράφετε φαίνεται να έχει αρκετά προβλήματα, εκ των οποίων ο γάμος του μάλλον είναι το μικρότερο. Περιγράφετε μία κατάσταση γεμάτη ανασφάλεια, έλλειψη εμπιστοσύνης, σημαντικά μυστικά, και οικονομική εκμετάλλευση. Ταυτόχρονα, αναφέρετε πως οι συναισθηματικές σας ανάγκες μένουν ακάλυπτες.

Το μόνο εύκολο θα ήταν να απαντήσω στο ερώτημα σας κατηγορώντας τη συμπεριφορά του συντρόφου σας. Όμως αυτό δεν θα σας πάει πουθενά. Ο σύντροφος σας μπορεί να φέρεται όπως θέλει – εσείς δεν έχετε κάποιο έλεγχο πάνω σε αυτό. Αυτό που είναι όμως αποκλειστικά δική σας ευθύνη είναι το αν επιτρέπετε να σας φέρονται έτσι. Είστε μία νέα γυναίκα που έχει πάρει σοβαρές αποφάσεις στη ζωή της και τις έχει υλοποιήσει. Είναι καιρός να χρησιμοποιήσετε αυτή σας την αποφασιστικότητα και στην προσωπική σας ζωή. Θεωρώ πως μπορείτε να διεκδικήσετε μία σχέση όπου είστε μία και μοναδική, όπου τα λεφτά σας μένουν σε εσάς, όπου δεν μπαίνουν τρίτοι με λόγια.

Στο τέλος της ημέρας αναρωτηθείτε τι είναι αυτό που αγαπάτε. Τι είναι αυτό που παίρνετε από αυτή τη σχέση; Αυτό που σας δίνεται σας καλύπτει; Όποια και αν είναι η απάντηση, η ζωή είναι δική σας, και έτσι οι αποφάσεις για την προσωπική σας ζωή είναι αποκλειστικά δικές σας. Το σημαντικό είναι πως είτε μείνετε στη σχέση είτε φύγετε, να είστε εσείς αυτή που το έχει αποφασίσει.

Δήμητρα Φιλοπούλου
Ψυχοθεραπεύτρια MSc
Παπαδιαμάντη 7, Άνω Πατήσια
Τηλ.: 213 0 292167, 6956 297109
Facebook: 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Γιατί επιλέγω να έχω σχέση με παντρεμένο;

Πώς θα αναγνωρίσετε μια τοξική σχέση – Τα 7 σημάδια που προειδοποιούν

Τοξική σχέση: Μήπως ο σύντροφός σου σε κακοποιεί;

sxeseis-teen

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: