Moskva: Γιατί οι Ρώσοι δεν θα πουν ποτέ την αλήθεια για το πώς βυθίστηκε

Βίντεο και εικόνες από τη φλεγόμενη ναυαρχίδα  κάνουν όλο και λιγότερο πειστικές τις εξηγήσεις της Μόσχας για το πώς χάθηκε το καταδρομικό — Τι συμπεράσματα βγάζουν οι ειδικοί από το υλικό που έχει δημοσιευτεί — Απεγνωσμένοι οι συγγενείς των ναυτών απαιτούν να μάθουν την τύχη των παιδιών τους

Βίντεο και εικόνες από τη φλεγόμενη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα πολλαπλασιάζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάνοντας όλο και λιγότερο πειστικές τις εξηγήσεις της ρωσικής πλευράς για το πώς χάθηκε το καταδρομικό «Μόσχα». Όσο πιο επίμονα οι Ρώσοι αρνούνται ότι το πλοίο επλήγη θανάσιμα από ουκρανικούς πυραύλους τύπου Neptune, τόσο πιο απεγνωσμένη φαίνεται η προσπάθειά τους να σώσουν τα προσχήματα για τις βαριές απώλειες που υφίστανται στη διάρκεια της εισβολής.

Πέρα από τις εξηγήσεις των Ρώσων, φαίνεται πως είναι το όνομα του πλοίου το οποίο κάνει τη διαφορά: Διότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν και το ανώτατο επιτελείο του δεν θα μπορούσαν ποτέ να ομολογήσουν ότι στην Ουκρανία πήγαν για έναν υγιεινό στρατιωτικό περίπατο και αντί να καταλάβουν τη χώρα χωρίς να συναντήσουν την παραμικρή αντίσταση, τελικά έχασαν ακόμη και τη «Μόσχα».

Το Moskva βυθίστηκε στις 14 Απριλίου, στη Μαύρη Θάλασσα και, όπως μαρτυρά το σχετικό υλικό (η γνησιότητα του οποίου δεν αμφισβητείται πλέον), στο σώμα του πλοίου, εκτός από μια μεγάλη πυρκαγιά η οποία πιστοποιείται από τον πυκνό μαύρο καπνό που αναδύεται, υπάρχουν εμφανή ανοίγματα, πιθανότατα εξαιτίας των πληγμάτων τα οποία κατάφεραν οι ουκρανικοί πύραυλοι.

Η ρωσική πλευρά, έστω και απρόθυμα, παραδέχεται απλώς ότι το Moskva βυθίστηκε. Η αιτία του ναυαγίου αποδίδεται σε φωτιά που ξέσπασε σε αποθήκη πυρομαχικών, χωρίς περαιτέρω ανάλυση. Σε μια ακατανόητη, σπασμωδική κίνηση προπαγάνδας, το ρωσικό επιτελείο στρατού έδωσε στη δημοσιότητα την Κυριακή ένα σύντομο βίντεο όπου αξιωματούχοι επιθεωρούν το πλήρωμα. Ενώ όμως οι συγγενείς των ναυτών απαιτούν με κραυγές και οιμωγές να μάθουν την τύχη των παιδιών τους, η ρωσική στρατιωτική ηγεσία αποφεύγει να αποκαλύψει λεπτομέρειες για το τι απέγιναν οι περισσότεροι από 500 ναύτες που υπηρετούσαν στο καταδρομικό.

Σύμφωνα με τον Καρλ Σούστερ, απόστρατο πλοίαρχο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, ο οποίος έκανε σχετικές δηλώσεις στο CNN «με την προϋπόθεση ότι οι φωτογραφίες δεν έχουν παραποιηθεί, φαίνεται ότι οι πύραυλοι χτύπησαν το Moskva στο πρωραίο τμήμα, κάτι που δεν είναι αναπάντεχο. Τα βλήματα αυτής της κατηγορίας (αντι-πλοϊκοί πύραυλοι) τείνουν να πέφτουν ακριβώς στο κέντρο της επιστροφής σήματος από το ραντάρ. Το οποίο είναι κατά κανόνα στο εμπρός μέρος της υπερκατασκευής του εκάστοτε πλοίου επιφανείας».

Άλλοι ειδικοί είναι περισσότερο επιφυλακτικοί ως προς την ακριβή διάγνωση, παραπέμποντας σε περαιτέρω αναλύσεις, οι οποίες θα πιστοποιήσουν οριστικά την πυραυλική επίθεση στο Moskva και θα αποκλείσουν τη συμπτωματική έκρηξη.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, μια απώλεια τέτοιου μεγέθους καταρρακώνει το γόητρο της ρωσικής πολεμικής μηχανής και εν μέρει δικαιολογεί την μετέπειτα κλιμάκωση της επίθεσης στην Ουκρανία, εν είδει αντιποίνων και εκδίκησης. Ωστόσο, αναρωτιέται κάποιος, βάσει κοινής λογικής, γιατί οι Ρώσοι προτιμούν να επικαλούνται την πυρκαγιά και όχι την εσκεμμένη καταστροφή του Moskva από τους ουκρανικούς πυραύλους. Η πρώτη εκδοχή εκθέτει ακόμη περισσότερο τις ρωσικές δυνάμεις από ό,τι ένας αιφνιδιασμός εκ μέρους των Ουκρανών, προδίδοντας εγκληματική ανικανότητα και ανεπάρκεια.

Εξάλλου, το ναυάγιο του Moskva είναι η πιο βαριά υλική απώλεια που είχαν οι Ρώσοι από την έναρξη της εισβολής και η μεγαλύτερη που αφορά σε πολεμικό πλοίο, ανεξαρτήτως εθνικότητας, των τελευταίων 40 χρόνων.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: