Μοσκοβισί: Η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα διευθέτηση μετά το πρόγραμμα

Σε ομιλία του στο Peterson Foundation, ο επίτροπος της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί υπονόησε πως υπάρχει δυστοκία στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, καθώς σημείωσε, σύμφωνα με την Καθημερινή, πως είναι περισσότερο από «όνειρο θερινής νυκτός» η ολοκλήρωση όλων των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα μέχρι το Eurogroup στις 21 Ιουνίου.

Όπως υπογράμμισε, χρειάζονται τέσσερις προϋποθέσεις για την επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα.

-Πρώτη η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης. Αυτή δεν πρέπει να είναι τόσο απαιτητική όσο η τρίτη αξιολόγηση είπε ο κ Μοσκοβισί ενώ πρόσθεσε πως «κάθε καθυστέρηση θα στοίχιζε περισσότερο» και ότι ελπίζει πως η επίσκεψη των θεσμών στις αρχές του επόμενου μήνα θα μπορέσει να επιτύχει μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, η οποία θα εγκριθεί από το Εurogroup του Μαΐου.

-Δεύτερον θα χρειαστεί μία συμφωνία μετά την λήξη του προγράμματος που θα υποστηρίζει τη συνεχή εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, καθώς και την επιδίωξη υγιών δημοσιονομικών πολιτικών — η οποία όμως δεν αποτελεί ένα νέο πρόγραμμα. «Κανείς δεν το θέλει αυτό», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μοσκοβισί.

-Τρίτον ο κ. Μοσκοβισί τόνισε την ανάγκη για μια ένα αξιόπιστο μελλοντικό αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα «που σχεδιάζεται και ανήκει στην Ελλάδα», όπως είπε καθώς η ανάπτυξη της οικονομίας, η δημιουργία επενδύσεων και η δημιουργία θέσεων εργασίας πρέπει να είναι τώρα οι προτεραιότητες της Ελλάδας.

-Τέταρτον μία συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους κάτι που είναι επίσης στην ημερήσια διάταξη της συνάντησής στη Σόφια την επόμενη εβδομάδα.

«Η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα διευθέτηση με τους εταίρους και πιστωτές της στην Ευρωζώνη, αφού τερματιστεί το πρόγραμμα στήριξης την 20ή Αυγούστου, για να εξασφαλιστεί ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα συνεχιστεί και ότι η δημοσιονομική πειθαρχία θα τηρηθεί», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Όπως σημειώνεται σε ρεπορτάζ των Reuters/NY Times, ο Πιέρ Μοσκοβισί σε ομιλία του στο Peterson Institute of International Affairs στην Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι «θα χρειαστεί να προχωρήσουμε σε μια μεταμνημονιακή συμφωνία που θα υποστηρίζει τη συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων για τα επόμενα χρόνια, καθώς και για την επιδίωξη υγιών δημοσιονομικών πολιτικών – αλλά δεν πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα που αποκρύπτεται».

Σύμφωνα με την προσέγγισή του, η Ελλάδα χρειάζεται νέα συμφωνία με τις κυβερνήσεις -πιστωτές της ευρωζώνης μετά την έξοδο από τo πρόγραμμα διάσωσής της στις 20 Αυγούστου, ώστε να διασφαλίσει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται και θα διατηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία.

Στο ίδιο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια τον Αύγουστο, η χώρα θα ανακτήσει την πλήρη κυριαρχία στη χάραξη της δημοσιονομικής πολιτικής, απλά υποβάλλοντάς την σε λιγότερο λεπτομερή ετήσιο έλεγχο στους πιστωτές, γνωστό ως επιτήρηση μετά το πρόγραμμα. Την ίδια στιγμή, κάποιες χώρες της ευρωζώνης ζητούν επιπλέον διασφαλίσεις για το μέλλον.

oikonomia

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: