Μοσκοβισί: Η ανάκαμψη της Ελλάδας δεν έχει προηγούμενο στην Ευρώπη

Εκτός της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος βρίσκεται και επίσημα η Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν. Ο επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί επεσήμανε την ανάγκη να κλείσει «ομαλά», «γρήγορα» και «χωρίς περιττό δράμα» η τρίτη αξιολόγηση, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι.

Όπως αναφέρει η Κομισιόν, το έλλειμμα της χώρας διαμορφώνεται τώρα χαμηλότερα του 3% του ΑΕΠ, που αποτελεί το όριο αναφοράς της ΕΕ για τα κυβερνητικά ελλείμματα.

Η σημερινή απόφαση για το κλείσιμο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα «είναι η αναγνώριση των τεράστιων προσπαθειών και θυσιών που έκανε ο ελληνικός λαός», τόνισε ο κ. Μοσκοβισί.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του επιτρόπου Οικονομίας, για την έξοδο της χώρας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, όπως μεταδίδεται από το Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

«Η σημερινή απόφαση του Συμβουλίου για το κλείσιμο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα είναι η αναγνώριση των τεράστιων προσπαθειών και θυσιών που έκανε ο ελληνικός λαός για να αποκαταστήσει τη σταθερότητα των δημόσιων οικονομικών της χώρας. Το έλλειμμα υπερέβη το 15% του ΑΕΠ το 2009, το οποίο μετατράπηκε σε πλεόνασμα 0,7% πέρυσι και το 2017 έχουμε προβλέψει έλλειμμα 1,2%. Εν ολίγοις, η διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος έχει διάρκεια. Αυτή η ανάκαμψη δεν έχει προηγούμενο στην Ευρώπη.

Από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης την άνοιξη, η Ελλάδα έκανε μια πρώτη δοκιμαστική επιστροφή στις αγορές και το ΔΝΤ επιβεβαίωσε την καταρχήν βούλησή του να υποστηρίξει ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα. Μέχρι στιγμής φέτος η ανάκαμψη είναι ενθαρρυντική, υποδεικνύοντας ότι επιτέλους είναι στο χέρι μας.

Πρέπει τώρα να διασφαλίσουμε ότι αυτή η θετική ορμή θα διατηρηθεί. Όπως είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες, η εμπιστοσύνη είναι εύθραυστη και πρέπει να καλλιεργηθεί, χρειάζεται εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ όλων των θεσμικών οργάνων και των ελληνικών Αρχών για να διασφαλιστεί η ομαλή και ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, χωρίς περιττό δράμα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το προσεχές καλοκαίρι και για το άνοιγμα ενός νέου και αισιόδοξου κεφαλαίου για την Ελλάδα και τη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της».

oikonomia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: