Morgan Stanley: Μετά τις Γερμανικές εκλογές η συζήτηση για το Ελληνικό χρέος

Το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο εφόσον συνεχιστεί η χρηματοδότηση από τους πιστωτές υποστηρίζει η Morgan Stanley, η οποία βλέπει ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2017 με σταθεροποίηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Η Morgan Stanley επισημαίνει ότι η χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους δεν γίνεται από τις αγορές, αλλά από τους επίσημους πιστωτές και με πολύ ευνοϊκούς όρους. Οι εκταμιεύσεις των πιστωτών εξαρτώνται από τη συμμόρφωση της Ελλάδας με το πρόγραμμα διάσωσης. Η χρηματοδότηση έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε η Ελλάδα να αντιμετωπίζει πιέσεις στη ρευστότητα αν δεν ολοκληρώνονται οι αξιολογήσεις του προγράμματος και δεν εκταμιεύονται οι δόσεις.

Αν συνεχιστεί η ομαλή εκταμίευση των δόσεων, οι αναλυτές της Morgan Stanley εκτιμούν πως η Ελλάδα θα διατηρήσει μια «σχεδόν» ισορροπημένη χρηματοδοτική κατάσταση».

Αυτό σημαίνει, τονίζουν, πως αν συνεχιστεί η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα διάσωσης, η Ελλάδα είναι «βιώσιμη» από την προοπτική της εξυπηρέτησης του χρέους. Ως εκ τούτου, η όποια εκτίμηση για το μονοπάτι του ελληνικού χρέους συνδέεται με την εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης και τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στους επίσημους πιστωτές.

«Ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ, φαίνεται εκ πρώτης όψεως μη βιώσιμος. Αλλά είναι αυτή η σωστή μέτρηση για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους; Για μια οικονομία που χρηματοδοτείται από τις αγορές, θα μπορούσε να είναι αλήθεια. Με αυτό το μέτρο σύγκρισης, ο δανεισμός με ένα τόσο υψηλά επίπεδα χρέους δεν θα ήταν δυνατός. Αλλά η Ελλάδα χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα διάσωσης με πολύ ευνοϊκούς όρους. Από τη στιγμή που συμμορφώνεται, τα χρήματα για την εξυπηρέτηση του χρέους θα έρχονται» υποστηρίζουν.

Όσον αφορά την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, προβλέπουν πως θα τεθούν σε ισχύ, αν και το χρονοδιάγραμμα παραμένει αβεβαιο.

Παράλληλα, στην έκθεση της με ημερομηνία 16 Ιανουαρίου, η Morgan Stanley υπογραμμίζει ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας έχει αρχίσει να αναπτύσσεται ξανά, η ζήτηση σταθεροποιείται και η εμπιστοσύνη έχει ενισχυθεί..

Όπως αναφέρει, αναμένει να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος, αν και επισημαίνει πως στο στάδιο αυτό η κατάσταση θυμίζει περισσότερο μια «ανακλαστική» ανάκαμψη παρά μια βιώσιμη ανάπτυξη.

Εν τω μεταξύ, ο διεθνής οίκος τονίζει πως η λιτότητα θα περιοριστεί στο μέλλον, καθώς το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε είναι εμπροσθοβαρές.

Σε ότι αφορά την συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, η Morgan Stanley εκτιμά ότι γίνεται όλο και πιο πιθανή όσο περισσότερο συμμορφώνεται η Ελλάδα με το πρόγραμμα διάσωσης.

Αλλά όπως σημειώνει, η Ελλάδα πιθανότατα θα πρέπει να περιμένει μετά τις γερμανικές εκλογές, ώστε να εφαρμοστούν ουσιαστικά μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

Χωρίς τα μέτρα αυτά, όπως η επιμήκυνση των ωριμάνσεων, ο ρόλος του ΔΝΤ στο πρόγραμμα παραμένει αβέβαιος και το ίδιο και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, δημιουργώντας τον κίνδυνο να καθυστερήσει η ένταξη στο QE για το τέλος του 2017.

Πηγή: lykavitos.gr - oikonomia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: