Μόνο με άλλο πρόεδρο στη Μόσχα θα σταματήσει ο πολεμος, λέει δημοσιογράφος που όρθωσε το ανάστημά της στον Πούτιν

«Φοβάμαι να επιστρέψω στη Ρωσία γιατί πιστεύω ότι θα με συλλάβουν», δηλώνει η επαναστάτρια Μαρίνα Οβσιανίκοβα από το Βερολίνο — «Δέχομαι μηνύματα εκφοβισμού και μίσους στα social media»

Στο Βερολίνο όπου έχει βρει καταφύγιο τους τελευταίους τρεις μήνες, νιώθει ασφάλεια. Φοβάται όμως ότι, αν επιστρέψει στην πατρίδα της τη Ρωσία, θα συλληφθεί από τις αρχές καθώς έχει στοχοποιηθεί από το Κρεμλίνο.

Η τολμηρή Ρωσίδα δημοσιογράφος Μαρίνα Οβσιανίκοβα ήταν αυτή που είχε κάνει την επανάστασή της στο τηλεοπτικό μέσο όπου εργάζεται, όταν στη διάρκεια ζωντανού δελτίου του καναλιού «Channel One», μπήκε στο πλατό κραδαίνοντας ένα πλακάτ που έγραφε: «Όχι πόλεμο. Σταματήστε τον πόλεμο».

Η 44χρονη Ρωσίδα ύψωσε τη φωνή της ζητώντας τον άμεσο τερματισμό του πολέμου και καταγγέλλοντας την «προπαγάνδα» της κυβέρνησης Πούτιν.

Αφού οι ρωσικές αρχές την ανέκριναν επί ώρες, την άφησαν ελεύθερη. Όμως η ίδια αποφάσισε να μετεγκατασταθεί στο Βερολίνο για λόγους ασφαλείας.

Όπως αναφέρει το γερμανικό δίκτυο «n-tv», η Οβσιανίκοβα μίλησε χθες στο περιθώριο του Φόρουμ Γυναικών για την Οικονομία και την Κοινωνία που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο και δεν δίστασε να εκφράσει τους φόβους για τη ζωή της.

Στη Γερμανία βρίσκεται από τον Μάρτιο αλλά αισθάνεται ακόμη την… αύρα του Κρεμλίνου.

«Βρίσκομαι σε δύσκολη θέση. Το Κρεμλίνο εξακολουθεί να λέει παντού:«Μην την πιστεύετε, λέει ψέματα». Σε ότι αφορά τον πόλεμο, είπε χαρακτηριστικά: «Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, να υπάρξει άλλος πρόεδρος στη Μόσχα».

Η ίδια υποστήριξε ότι σκέφτεται να μείνει μόνιμα στη Γερμανία. «Δεν μπορώ να επιστρέψω στη Ρωσία, σε καμία περίπτωση, γιατί -από όσο γνωρίζω- θα με συλλάβουν αμέσως», είπε η 44χρονη και προσθέτει: «Αισθάνομαι αρκετά ασφαλής στη Γερμανία. Αλλά είμαι συνεχώς εκτεθειμένη σε μηνύματα εκφοβισμού και μίσους στα social media».

Η Οβσιανίκοβα υπογράμμισε επίσης ότι το Κρεμλίνο προσπαθεί συστηματικά να υπονομεύσει την αξιοπιστία της: «Όταν ήμουν στη Ρωσία έλεγαν “είναι Βρετανίδα πράκτορας”. Όταν έφυγα από τη Ρωσία, είπαν: “Είναι Ρωσίδα πράκτορας, μην την πιστεύετε”.»

Η ίδια παραδέχθηκε ότι και η Ουκρανία έχει αμφιβολίες για την αξιοπιστία της. Ούτε στην πολύπαθη χώρα οι αρχές της επέτρεψαν να εργαστεί. Επιπλέον, «η συνεργασία μου με τη γερμανική εφημερίδα «Die Welt» έχει τελειώσει, είπε η δημοσιογράφος. «Δεν έχω δουλειά».

Τα δύο παιδιά της βρίσκονται στη Μόσχα. Ο πρώην σύζυγός της θέλει να κινηθεί νομικά σε βάρος της για να διασφαλίσει ότι δεν θα της επιτρέπεται να ξαναδεί την κόρη και τον γιο της. Δέχεται bullying στο Facebook, το Twitter ή το Instagram. «Γι’ αυτό η κατάστασή μου είναι πολύ περίπλοκη, αλλά προσπαθώ να μην χάσω την αισιοδοξία μου», δήλωσε.

Η ίδια δεν μετανιώνει για την επανάστασή της στη ρωσικό δίκτυο όπου εργαζόταν. «Θα το έκανα ξανά. Δεν παίρνω πίσω τίποτα από αυτά που είπα. Η διαμαρτυρία μου είχε αποτέλεσμα. Έλαβα πολλά μηνύματα από Ρώσους που μου είπαν: «Ναι, έτσι είναι».

«Το γεγονός ότι δεν υπάρχει σχεδόν καμία δημόσια κριτική για την επίθεση στην Ουκρανία στη Ρωσία οφείλεται στον φόβο των κυρώσεων», επισημαίνει η επαναστάτρια δημοσιογράφος που δεν δίστασε να μπει στο «μάτι» του Πούτιν.

Η Μαρίνα Οβσιανίκοβα ήταν συντάκτρια και παραγωγός του τηλεοπτικού σταθμού «Channel One». Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα «Washington Post», πριν την εισβολή της στο πλατό του «Channel One», η Ρωσίδα δημοσιογράφος τράβηξε ένα βίντεο στο οποίο ακούγεται να λέει: «Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι έγκλημα». «Δυστυχώς, εργάζομαι στο Channel One τα τελευταία χρόνια, δουλεύοντας για την προπαγάνδα του Κρεμλίνου. Και τώρα ντρέπομαι πολύ».

Στο μήνυμά της η Ρωσίδα δημοσιογράφος υποστήριξε ότι ο πατέρας της είναι Ουκρανός και η μητέρα της Ρωσίδα. «Δεν υπήρξαν ποτέ εχθροί», είπε, δείχνοντας περήφανη το κολιέ της με τα χρώματα της ρωσικής και της ουκρανικής σημαίας. «Ήμασταν σιωπηλοί το 2014 όταν ξεκίνησαν όλα», πρόσθεσε, αναφερόμενη στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.
«Η σιωπή συνεχίστηκε όταν ο πολέμιος του Κρεμλίνου και ακτιβιστής της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε. Απλώς παρακολουθήσαμε σιωπηλά αυτό το απάνθρωπο καθεστώς και τώρα όλος ο κόσμος μας έχει γυρίσει την πλάτη», τόνισε.

Η ίδια καλεί σε αφύπνιση τους Ρώσους προτρέποντάς τους να διαδηλώσουν κατά του πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία. «Θα πρέπει με τη δύναμή μας να σταματήσουμε αυτή την τρέλα. Βγείτε στους δρόμους. Μην φοβάστε. Δεν μπορούν να μας φυλακίσουν όλους». Η διαμαρτυρία της θεωρήθηκε από πολλούς ως μια επικίνδυνη πράξη αντίστασης, καθώς η Ρωσία έχει συλλάβει χιλιάδες πολίτες που διαδηλώνουν κατά του πολέμου.

Επιπλέον, το Κρεμλίνο έχει μπλοκάρει πηγές ανεξάρτητων πληροφοριών για τις μάχες στην Ουκρανία και απειλεί με 15 χρόνια φυλάκιση όποιον διαδίδει «ψευδείς ειδήσεις» που έρχονται σε αντίθεση με το επίσημο αφήγημα της Ρωσίας για τον πόλεμο. Πάντως, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε προσωπικά «τη δημοσιογράφο που εισέβαλε στο στούντιο του Channel One», σ΄ένα από τα βίντεο που ο ίδιος ανεβάζει καθημερινά στο Telegram. Ωστόσο, όπως η ίδια ισχυρίζεται, στην Ουκρανία δεν της έγινε πρόταση για δουλειά…

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: