Μόνη της αλλά ενωμένη η Ελλάδα κόντρα στην τουρκική προκλητικότητα

Μπορεί το εσωτερικό πολιτικό κλίμα να είναι ιδιαίτερα έντονο το τελευταίο διάστημα, όμως φαίνεται πως η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης κατάφερε να δημιουργήσει εθνική συμμαχία.

Και ενώ στη Βουλή γινόταν σφαγή με την αντιπολίτευση να ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τις βίαιες προσαγωγές στα Εξάρχεια στην επέτειο μνήμης για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής οι αντιπρόσωποι των κομμάτων έδιναν τα χέρια για να «νικήσουν» όλοι μαζί την Τουρκία.

Πιο συγκεκριμένα, περίπου στις 15:30 ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση με ένα κοινό πόρισμα… «Υπάρχει κοινό μέτωπο». Οι Έλληνες πολιτικοί άφησαν πίσω τους όσα τους χωρίζουν και με γνώμονα το εθνικό συμφέρον αποφάσισαν να προχωρήσουν ενωμένοι κατά της Τουρκίας.

Η Ελλάδα κατά γενική ομολογία είναι μόνη της όσον αφορά την Τουρκία… κάτι που σιγά σιγά γίνεται αντιληπτό και από τους πολιτικούς της χώρας που βλέπουν πως μόνο ενωμένοι θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν κάποιο ενδεχόμενο κίνδυνο.

«Υπάρχει εθνική σύμπνοια και ομόνοια»

Από το μεσημέρι της Τρίτης 10 Δεκεμβρίου στο υπουργείο Εξωτερικών ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τα κόμματα για όσα συμβαίνουν στην περιοχή μας, αλλά και για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, το οποίο συνεδρίασε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Παρόντες στη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ ήταν οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και Κώστας Βλάσης, καθώς και ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, πρόεδρος της επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Από τη Νέα Δημοκρατία συμμετείχαν επίσης οι Άγγελος Συρίγος και Μακάριος Λαζαρίδης. Από τον ΣΥΡΙΖΑ το «παρών» έδωσαν οι Γεώργιος Κατρούγκαλος και Ευάγγελος Καλπαδάκης, από το Κίνημα Αλλαγής οι Ανδρέας Λοβέρδος και Πέτρος Ευθυμίου, από την Ελληνική Λύση οι Αντώνιος Μυλωνάκης και Ευαγγελος Φανίδης και από το Μέρα25 η Σοφία Σακοράφα. Να σημειωθεί πως το ΚΚΕ δεν συμμετείχε στη συνεδρίαση.

Ο Νίκος Δένδιας έπειτα από την ολοκλήρωση του συμβουλίου, ανέφερε αρχικά: «Είχα την ευκαιρία σήμερα στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής να ενημερώσω τα κόμματα για τις εξελίξεις τις τελευταίες ημέρες. Υπάρχει εθνική σύμπνοια και ομόνοια. Αυτό είναι το δυνατότερο στη φαρέτρα της ελληνικής διπλωματίας».

Στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε: «Η χώρα αντιμετωπίζει με σοβαρότητα και ψυχραιμία τα θέματα. Η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση και βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα». 

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι Κατρούγκαλος και Λοβέρδος που ανέφεραν ότι θα είναι ενωμένοι οι πολιτικοί για να αντιμετωπίσουν την Τουρκία.

Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης προκάλεσε έντονες αντιδράσεις… μόνο

Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο, ωστόσο, ουσιαστικά κανείς δεν έκανε τίποτα. Το Στειτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασε το συγκεκριμένο μνημόνιο όπως και η Ευρώπη… χωρίς όμως να προχωρήσουν έστω στην επιβολή κυρώσεων.

Αυτό έδωσε μεγαλύτερη δύναμη στην Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που όπου κι αν πήγαινε φρόντιζε να αποδυναμώσει με τα λόγια του την Ελλάδα.

Μάλιστα, έφτασε να εξαπολύσει και απειλές εναντίον της Ελλάδας λέγοντας ότι θα πληρώσει για τις πράξεις της. Ωστόσο, δεν είναι η Ελλάδα αυτή που καταπάτησε το διεθνές Δίκαιο εκμεταλλευόμενη την αναταραχή που επικρατεί στη Λιβύη.

Το μνημόνιο που υπεγράφη

Το μνημόνιο της Τουρκίας με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα υπεγράφη στις 27 Νοεμβρίου 2019.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης της Λιβύης, το διεθνές συμβούλιο της κυβέρνησης ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να θέσουν σε ισχύ τη συμφωνία. Το «μνημόνιο» με την Τουρκία θα δημοσιευθεί στη εφημερίδα της κυβέρνησης της Λιβύης στις αρχές του 2020.

Η συμφωνία υπογράφηκε στις 27 Νοεμβρίου 2019 και εγκρίθηκε από το τουρκικό κοινοβούλιο την περασμένη Πέμπτη. Η συγκεκριμένη συμφωνία κατάφερε να προκαλέσει αντιδράσεις και στο εσωτερικό της Λιβύης, με πιο έντονη να είναι αυτή του προέδρου της Βουλής της Λιβύης Aguila Saleh Issa, ο οποίος έστειλε μία επιστολή κόλαφο προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης.

Ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης διαμαρτύρεται για τη συμφωνία της χώρας του με την Τουρκία για τα θαλάσσια σύνορα ενώ απαριθμεί τους λόγους για τους οποίους το συγκεκριμένο μνημόνιο είναι παράνομο και άκυρο.

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης καταγγέλλει ότι στόχος του μνημονίου είναι «η παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους της Λιβύης, του εναερίου χώρου, των λιμένων και των χωρικών υδάτων της από τα Τουρκικά στρατεύματα».

Ο ίδιος χαρακτηρίζει τη συμφωνία ύποπτη και αναφέρει ότι «δείχνει εν πολλοίς άγνοια της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων/ζωνών δικαιοδοσίας μεταξύ του κράτους της Λιβύης και της Δημοκρατίας της Τουρκίας».

Και σίγουρα δεν είναι τυχαίο ότι σε δυο μέρες εκείνος θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ελλάδα.

Πολιτική

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: